• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: tak tech Vc600 zase tak nerealne neni pro D8 to je 24000ot/min a pri Fz 0.03 to je Vf 1400 pro 2 britku, na starsi masine jedine se zrychlovaci hlavou nebo si na vretenik na bok dodelat drzak na nejakeho cinana, to jsem taky u par lidi uz videl, hlavne na grairovani. s HSM je problem ze i ne kazda nova masina to da pro takove male nastroje, i videa co jsem koukal na YT tak predvadi hlavne s vetsimi nastroji, pro male holt nejsou otacky, casto i dynamika a i system.

    treba pri gravirovani 0.3mm nastrojem abych se dostal aspon na Vc 200 bych potreboval pres 200 000ot/min a aby to dal stroj tak jeste k tomu linearni motory. brzo snad budu mit aspon upgrade vretene na 80 000ot/min a i s ATC
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    JVCNC: jasan, myslel jsem to pro D8
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    FIRGO & JVCNC: Sry překouknul jsem se o řádek na menší průměr, tahle má Vc pro slot 600 m/min a HSM má 1200. Je to řada nástrojů S-Carb od Kyocera.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: nemas nekde link na ten nastroj? Vc 1500 mi prijde docela dost i na HSC obrabeni, treba tam maj nekde tabulku i pro HPC. jinak to vybiras napred nastroje a pak resis rezne podminky? ja to delam spise naopak :)

    FIRGO: na celni platkovce vetsiho prumeru das tech 1500 jako prd. treba jen extrapolovali hodnoty i pro male prumery kde ty otacky vzhledem k obvodu ponekud rostou a nikoho to netrklo.
    PECA
    PECA --- ---
    AKA_THE_A: No jo. Já měl takovou malou krabičku fréz k frézce. Tu válcovou jsem "utavil" (ulomila se), ale něco odpracovala. Tak jsem si říkal, že bych pořídil něco tak za kilčo, jenom sólo tool. No tak koukám, že žil v nějaký sockoidní utopii :)
    Holt nastoupí si pilka a dláto. Chmm.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: jen materiál pro výrobu tý frézy je určitě přes 200kč...
    u renomovanýho výrobce si můžeš bejt jistej tim, že když tam napíše "HSS", tak to opravdu je rychlořezná ocel. U levnýho čonga nikdy nevíš co zrovna pejsek a kočička ve slévárně uvařili :P
    PECA
    PECA --- ---
    Úplně nevím, kde správně se zeptat, ale počítám, že ohledně nástrojů tu někdo něco vědět bude.
    Potřebuji lowcost stopkovou (S8) frézu (D něco mezi 10 - 25 a I ideálně 50+, ale stačí 25+) do dřeva. Je to do ruční frézky. Potřebuji vyfrézovat zádlaby na kampy a nějaké falce do smrkových trámů. Pět stovek se mi zdálo dost, ale třeba mi vysvětlíte, že levněji to nejde. Doufám, že mi někdo poradí nějakou rozumnou "čínu" (levněji, ale pořád použitelně). Pro příklad pár linků, co by vyhovovalo:
    https://www.simek.eu/m100-drazkovaci-freza-d20x25x65-s-8-hm/
    https://www.simek.eu/m100-drazkovaci-freza-d12x50x92-1-s-12-hm/
    https://www.igm.cz/igm-fachmann-m110-drazkovaci-freza-se-zavrtavacim-zubem--d12x40x80-s-8-hm/
    https://www.igm.cz/igm-fachmann-m112-drazkovaci-freza-s-loziskem--d12x25x61-s-8-hm/
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    TEAPACK: doporucena Vc je 1500 ? to jsou spis takove snove parametry, ktere by mohl nastroj v extremnich podminkach utahnout, v bezne dilenske praxi jsem se s tim ale nesetkal, ono masiny co by utocily tech Vc 1500 u stopkove monilitky a presne vedly nastroj pri F8000 zas tak bezne nejsou) btw. vsechen hlinik v praci rubu na Vc 200-300 a pohoda (vreteno do 10tis otacek)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Chjo... tak jsem si dneska koupil pár nových nástrojů a dostal k tomu katalog s doporučenými rychlostmi a posuvy :-/ fakt nemám vřeteno, co točí 60k, abych mohl osmičkou stopkou jezdit 4mm v hliníku posuvem 8m/min :-/ nehledě na to, že můj rychloposuv je někde kolem 10m/min...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: nn, kalíšky jsou frézované osmičkou kulovou dvoubřitkou =) 7 stovek na zub a 2000 ot/min na jedno jetí (3,5mm hloubka). Drážky kolem jsem pak jel trojkou stopkou (2 břity, 2000 otáček, 7 stovek na zub, 2mm hloubka řezu) A všechno jsem jel pod emulzí, protože ty špony jinak děsně smrdí. Když jsem začišťoval strany tak jsem to vzal dvacítkou stopkou bez emulze, dvě desetiny na zub hloubka 1cm a 4mm záběr na šířku a taky 2000 ot/min. Nádherně to z toho lítalo, ale smradu...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: leštěný plamenem?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Můj první pokus s polakyrbonátem - na pravé půlce zadání - mikro reaktory, které nešly moc čistit - na levé půlce moje vylepšená verze ^.^

    HYENA
    HYENA --- ---
    WEWERKA: Prošlo mi rukama hodně kompů a notesů. Notesy mají podstatně větší problémy s chlazením, speciálně grafiky. Je časově náročnější ho rozebrat a vyfoukat. U stolního stačí jeden křížovej šroubovák, kompresor a vysavač - za 10 minut je jako novej. Zatím se mi nestalo, že by se stolní komp bez varování vypnul kvůli přehřátí. U notesu na dílně to je vždy jenom otázka času. Když pouštím program na frézku, co trvá řádově hodiny, nechci se bát toho, že se vypne řízení... proto mám všude stolní kompy.

    Na dílně jsem zažil tak desítku případů hoření. Kromě dříve zmíněného zapálení sběrného pytle odsávačky to bylo vždycky od třísky z tupé frézy s pomalým posuvem.

    Nechci to samozřejmě jakkoliv bagatelizovat, ale jak pracuješ se dřevem, musíš s tím počítat - ve všech případech to šlo uhasit hned z počátku petkou a hasičák je samozřejmě po ruce, naštěstí zatím stále zaplombován. Za mě je notes fajn, když cestuješ, ale do prašné dílny nikdy.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    HYENA: Nahodne prvni video, ktere jsem nasla. Nerikam, ze je sance v procentech, ze nejaky pocitac behem roku chytne. Sance je urcite mensi. Vznit se muze cokoliv. Staci staticky naboj a velice jemny prach. Opet sance jedna ku milionu, ale uz se to stalo.
    Nedavno jsem cistila svuj stolni pocitac, kde mam pasivni zdroj a prachu tam bylo habadej. Uz asi chapu, proc mi to vyhodilo nedavno chranic v zasuvce. Prach muze byt vodivy. Ostatne prach je v hodne pripadech duvodem treba u pozaru televizi. A to se bavime o domacim prostredi.
    Osobne bych se v dilne priklanela k notebooku s adapterem nez nejaky stolni komp. Tam mi jako nejvetsi riziko prijde zdroj.
    V dilne mi bezi akorat raspberry a to sem tam ob par mesicu profouknu.
    HYENA
    HYENA --- ---
    WEWERKA: To je tvoje video/zkušenosti? Nebo internet research?
    Pracoval jsem 2 roky v truhlářský firmě jako operátor/seřizovač CNC frézky a požár jsem měl jeden - když tupá fréza s malym posuvem ohřála třísky do ruda a ty vlítly do odsávání, kde to šnek řádně rozfoukal :)
    Jinak jak jsem psal - jednou za rok to vyfoukám a ani zdaleka není tak hnusnej jako zdroj na videu...
    HYENA
    HYENA --- ---
    WEWERKA: Coto? Mas v kompu teploty pres 300C ?
    Podivej, ten prach seda pomalu. Muj komp lezel na zemi hned vedle odsavacky trisek z formatovky. Jemnej prach z ni vylitava ven kolem toho kompu. On ti sam da vedet, ze toho na nej je moc zvukem startujiciho vrtulniku. Tak jako tak ma kazdej motherboard interni teplotni senzor, kterej ho v pripade prehrati vypne, takze si na nem ani neuvaris kafe. A pak jsou programky jako speedfan, ktery ti hned ukazou, jaky teploty jsou v bedne. Po 5 letech testovani tehlech veci v praxi bych ten komp v dilne proste nedramatizoval....
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: jj, na škrtnutí by měl cuknout ;) ale nedřív proměř vinutí, jestli není spálený
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Sbernak dneska fakt potesil,starsny poklady tam maji,vetesnika by slak trefil - problem s pc mam asi vyresenej,typek mi tam za 2 stovky nechal rack se serverem a vyklapecim monitorem v supliku,normalne to tam nabehlo po pripojeni na zasuvku,to mi udelalo radost,tak to snad bude makat,ale pak jsem si vsimnul v regalu soustruhu,jsem zafnukal a za kamelky byl muj - je to herkules mdb3500,ale ma nejakej problem - netoci,je jako novej - pojistka je ok,cela desticka "asi ridici jednotka" je na oko uplne netknuta,nikde se nezda byt nijak odkourena,nemeril jsem zatim - jedinej problem co jsem nasel,je potak na otacky,protaci se dokola - muze tohle byt problem proc by se motor vubec neroztocil?Na netu se snazim najit schema k ty desce ale nikde nic,jen manual - jeste otázka,kdyz do 48v motoru poslu 32v na tvrdo na kontakty,tak by se mel pohnout,ne?Muj zdroj umi max 32v a nevim jak jinak mam otestovat motor
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tak ono asi nejvetsi riziko u pocitace v dilne neni jestli nepobezi, ale spis jestli se ten prach nevzniti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam