mi to nedalo a trochu sem pohledal, nasel jsem max utahovaci moment pro ER11 27-30Nm, tedy 3kg na metrove pace, to mi prijde uz docela dost a i zbytecne na mensi nastroje do mekych materialu, Kdyz by tam byla freza 6mm a do oceli tak asi jo, tam jsou ponekud vetsi rezne sily. Cim min se bude ale utahovat (samozrejme porad jeste dostatecne aby nastroj neproklouz) tim bude mit vreteno a klestina vetsi zivotnost. Klestina je spotrebak, prevlecna matice v podstate taky, tim ze to utahuju min nez na max moment melo za nasledek to ze mam porad 1 klestinu, normalne bych mel mit uz 4. Ten max moment bych nedoporucil taky z toho duvodu ze ty cisnka vretena nejsou vzdy zpracovana tak jak by to melo byt, tedy bud jsou prekalena, a rupne to, nebo jsou mekka a vymackaji se. Kdyz ale proklouzne nastroj v klestine, tak je to taky pruser, klestina na vyhozeni, kdyz se protoci klestina v dutine, tak muze byt na vyhozeni i vretteno. pak je tady taky ta vec jak jsem psal predtim ohledne kvality samotne klestiny. Klestina za 100kc je dobra tak akorat jako privesek (haze, otrepy) blba klestina muze vreteno znicit a i presto ze je klestina spotrebak, tak se nevyplati na ni setrit. V domacich podminkach muze vydrzet leta a investice par stovek do kvalitnejsi klestiny se muze vratit napr v podobe vyssi zivotnosti vretene, nastroju atd. par stovek za kvalitnejsi klestinu na par let by nemelo nikoho zruinovat ani u domaciho hobby CNC.
a jeste takova uplne ta nejzakladnejsi vec, kterou je dobre vzdy zopakovat. klestina se strka do prevlecne matice a az teprve potom do vretene. v zdanem pripade se nedava klestina do vretene a na ni pak prevlecnou matici, to je spatne (kazdy kdo to tak udelal hned zjistil proc)