• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Ono by se to rezem moc ohrat nemelo, jak se zacne vyznameji material ohrivat, krome mista rezu, tak je to spatne a znamena to ze posuv je moc pomaly nebo laser nestaci vykonem. Krome vnitrniho pnuti ktere byva u valcovanych plechu jak uz bylo receno, znacne, se tam to pnuti i zanese primo rezem. Lokalne se ten material v okoli rezu ohreje znacne, zmeni strukturu a hrana rezu se muze i zakalit, k ohrati vypalju vsak prilis nedojde, jev je prilis rychly, ke zmene materialu v rezu vsak ano, jak moc zalezi na vice faktorech. U laseru to neni tak vyrazne jako u plazmy. Pokud to je z hlediska dalsiho zpracovani problem, je lepsi vodni paprsek, ten ma zase jina uskali. U schopneho laseru a dobre odladene technologie je to ovlivnebi materialu neznatelne, sirka rezu muze byt treba i jen 0.04 mm. Zde pokud je sirka rezu 10x tolik se zrejme bude jednat o co2 laser kde to ovlivneni teplem bude vetsi nez u vlaknoveho laseru. Neni laser jako laser, rozdily vlaatnosti muzou byz znacne odlisne.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    a když už jsme u tý optimalizace...
    Prima Power Platino Fiber with 4kw Laser Cutting Demonstration
    https://www.youtube.com/watch?v=pMSyGOoesfM
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    IRUX25: ohejbání a kroucení neodpovídá tomu jak se to řeže (dlouhý a tenký věci by musely bejt do šneka - fakt nejsou, je to spíš náhodný), takže tam jasně hraje roli ještě něco jinýho...
    Dle tebe to určitě nebude tim, že se plech za tepla rozválcuje ekvivalentem několika set až tisíc tun a následně rychle zchladí vodou, to rozhodně ani trošku nezpůsobí vnitřní pnutí v matroši :P
    (a válcování za studena je ještě větší vražda ;-) )

    MIKULAS: někdo si může dovoliv velkej vláknovej laser kterej opravdu letí jak zběsilej a jiný maj 25 let starou vyrachtanou CO2 herku jejíž řídící program potřebuje winXP...taky optimalizace toho jak se řeže (pathing) dělá dost...
    Bystronic Fiber Laser VS CO2
    https://www.youtube.com/watch?v=ybi3S_68VaI
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    AKA_THE_A: nezveda se to spis tim ze se to na okraji ohreje tim rezanim? vnitrni pnuti materialu mi na to nejak nesedi. nejsem expert, jen bych chtel mit tuhle informaci nejak overenou :)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    AKA_THE_A, JVCNC: diky za postrehy, v praxi me drobne nepresnosti vznikle ubytkem materialu netrapi, ale o krouceni slysim poprve a chapu, ze bych to tedy mel nechat na operatorovi...

    Na druhe strane se mi zda, ze uspora nakladu by mohla byt znacna (1/3), ale nejsem si jist, zda je operator takovym optimalizacim naklonen :)

    Mam nabidky realizace, ktere se lisi klidne o 200%
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    elektronika většiny hlav pevnolatkovych laseru na o kolizi vystupni signal a hlava kdyz je idealne na magnetech tak k nicemu tragickemu nedojde. Proti vlneni plechu by mel byt kazdy laser vybaven rizenim konstantni vysky, uz jen pro dodrzeni optimalni vzdalenosti od povrchu, jinak to reze blbe. Ona ta vzdalenost je docela mala (podle cocky a hlavne aby asistencni plyn, pokud je pouzit, nefoukal pokud mozno jinam nez do rezu) takze to rizeni vysky je nutnost u tenkych materialu a musi reagovat docela svizne, laserem obcas nejde jezdit pomalu a byva problem rychlost udrzet v urcitych mezich. Samozrejme zalezi co ej to za laser.

    ten rozrez bych nechal na technologovi, on jediny a nejlip vi co a jak seskladat, zvlast kdyz to treba budou rezat s jinou zakazkou a technologicke pozadavky muzou byt laser od laseru docela rozdilne.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: dodací lhůtu a cenu jakýkoliv další zakázky :P
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: ale naštěstí se to prodraží na vrub operátora toho laseru a ne zákazníka, tomu jenom zvednou dodací lhůtu...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MIKULAS: tohle všechno by měl řešit nestovací program od výrobce laseru...CAM to normálně spočítá tak, aby plech byl správně dlouhej (že ve skutečnosti neni jsou pak nedokonalosti stroje a/nebo operátora :D). Když to budeš brát jednim řezem, tak budou díly z každý řezaný strany o 1/2 šířky řezu menší. Na hranách 2m plechu ti to bude buřt, ale tenký věci budou logicky vadit víc...takže buď to nech bejt nebo musíš překleslit díly ;-)

    btw normální válcovaný plechy maj v sobě vnitřní pnutí z výroby, takže se to chce po uříznutí zvedat a všemožně kroutit, bez toho zbytkovýho matroše mezi dílama roste šance na bouračku s hlavou laseru, což se může docela prodražit :P
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Zdravim vespolek, chtel bych poprosit o radu s optimalizaci lasoveho rezani:

    Material je 1mm plech. Vysledkem ma byt sada 10-ti plechu stejna sire (3 ruzne typy).

    Staci obrysy jednotlivych plechu v navrhu nalepit primo na sebe, aby nedochazelo ke zbytecnym rezum?
    Ma to vubec smysl resit?

    Mezi dily je momentalne 1mm mezera, ale na sile rezu mi nezalezi (laser je udajne do 0,4mm?) az na jedinou vyjimkou, kterou tvori svisle zarezy do nekterych plechu - tam potrebuji 1mm.

    Diky...

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tady je videt co dela to vytazeni rohu, dela to, ze radius nahore je stejny jako dole coz je u razidel, stocku atd. dulezite protoze nas zajima prave ten tvar na povrchu.

    Engraving Cycle - Edgecam 2015 R1 CAD-CAM
    https://www.youtube.com/watch?v=8uXNF9I8UF4


    no edgecam to umi az od roku 2015, my asi o 15 let driv nez edge cam :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: gravirovaci nastroje ktere uz jsou kuzelove, jedinou 3d funkci kterou potrebuje je v CAMu a to vytazeni vnitrniho rohu (podle uhlu nastroje) coz 2,5D CAMy umi. Delajis e tak raznice, stocky, znacidla do dreva atd. vse v podstate jako 2D uloha. Obrabet to jako 3D plochu neco co lze udelat jako 2D je priserne neefektivni zvlast pokud chces stejny povrch jako u 2,5D. jedine pro 5 osku ma smysl to modelovat jako 3D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: namodelovat v 3D to neni vubec potreba ;)
    HYENA
    HYENA --- ---
    JVCNC: I tak kdyz si vezmu, kolik energie vlozim do dulciku pres kladivo abych ho zabodnul do hlinikovyho plechu... mi 35W prijde spis pro zubni kartacek.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HYENA: tohle je mikrouder a ne vreteno
    HYENA
    HYENA --- ---
    35 a 13W... ti to maximalne polechta
    MICA
    MICA --- ---
    QNEDLEEQ: Jojo, pochopil správně. Jednorázová raznice byl prvotní nápad no, kterej s největší pravděpodobností nakonec použiju.
    Myslel jsem, že gravírovací pero zvládne ten plech promáčknout, ale asi je blbost myslet si, že to dají ta elektrická šidítka, co jsem postoval x)
    MICA
    MICA --- ---
    Tak mě napadá, že zkusím koupit levný gravírovací pero a přidělat ho na moje CNCčko místo vřetena.
    Pero gravírovací Engraver Dremel 290JM : Eshop-bosch.cz
    https://www.eshop-bosch.cz/naradi-dremel-r/pero-gravirovaci-engraver-dremel-290jm
    Gravírovací pero EXTOL CRAFT 404130 - gravírka | NAKO Pardubice
    https://www.nako.cz/10890-extol-craft-404130-gravirovaci-pero-gravirka-13w.html

    To by mohlo na 0.5mm hliník fungovat, ne? Nebo tyhle šidítka jsou vhodný jen na kreslení na povrch kovu?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: to maj sice taky, ale jakmile se uvede laser do plnýho provozu, jde do šrotu, páč je hrozný to držet v provozu a dělat jakýkoliv změny :P
    http://www.kaleenterprises.co.in/telesis-electric-dot-pin-marking-machine.html
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    MICA: Ja si to na motorku nakreslil v corelu - na hulvata vytiskl jako nalepku a prdnul na ram,zadny srani a na technicky uplne bez problemu - ve tvym pripade bych si nechal nekde vypalit stitek za par kacek a neresil to - font muzes pouzit jakej chces aby byl trochu podobnej originalu - schvabachem to asi neprojde :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam