• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: no. to je GRBL-Mega, ne GRBL :-)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Samozrejme tu duplikaci osy na 4tej driver si tam muzes najumperovat i s GRBL firmwarem... To je defakto jen kus dratu. To pouzivam...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: myslim, ze si to pletes. GRBL umi 3 osy.
    4 osy umi protoneer shield, coz je nejrozsirenejsi HW na kterym se GRBL pouziva. Ten firmware to ale nepodporuje. Nicmene jsou nejaky neoficialni forky, ktery to umi. Maj ale zas jiny omezeni.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE:grbl zvlada i 4 osy - tu 4 bud jako duplikat xyz nebo jako dalsi nezavislou A
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: a v jakym formatu bys posilal data tomu interpolatoru? bys musel vymyslet neco custom... jinak pokud vim, tak na hobby soustruhy se GRBL bezne pouziva... Pokud potrebujes vic nez 3 osy, tak existuje smoothie. Ma az 6 os, ma i rezim pro 3D tiskarny, atd... http://smoothieware.org/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: ten interpret neni nutne realtime zalezitost, to je hlavne interpolace, rizeni rychlosti a reakce na vstupy, casto to neni ani interpolace ale jen generovani pulzu jako to napr dela LinuxCNC + mesa nebo mach3,mach4 + smoothstepper (coz ale taky neni uplne stastne reseni). Nad ramec G kodu mas uz treba jen referenci stroje. Co pak teprve nejaky preprocesing, jako filtrace. Proc tomu posilat gkody ktere jsou treba pod rozlisenim. To by asi nejak resitelne bylo a mozna to sendery nejak resi ale neni to treba moc univerzalni pro frezka/soustruh (a jsou i jine stroje). Cpat to do MCU je vyvojove narocnejsi nez to resit v SW na PC a limituje to celkove moznosti budouciho vyvoje a jsi omezen jen na g kody implementovane primo v MCU. Navic g kod jako takovy je uz pomerne zastaraly a rozdily v implementacich jsou mezi RS cim dal tim vetsi. Zase pro ciste hobby to je vcelku dostatecne.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: co bys potreboval nad ramec g-kodu? ja bych rek, ze pointa grbl je v tom resit realtime veci a zbytek nechat na PC.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: ono hlavne jestli ted umi 30kHz na osu tak s S krivkama by to bylo o poznani min a ono i tech 30kHz je dost malo. Koncept kdy se snazej do jednoho MCU dostat co nejvic vcetne interpretru G kodu neni uplne stastna cesta protoze ne vsechno jde g kodama resit. CNC ridici system neni jen interpret a hlavne pak v tom jednom MCU resis i nerealtime veci ktere zerou pamet a vykon kdyz to krmis datama z PC/tabletu kde mas vseho dost.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: a jako bonus je v nem mineralni slozka, ktera je prej zakladem slusny brusny pasty :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: to sání poletujícího bordelu od frézy je šikovný :-D zrovna řeším u truhlářské frézky, po roce používání je na všem dost prachu (kterej když chytne vlhkost leptá i vede napětí)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: U GRBL totiz ted probiha portovani na 32b mikroprocesory, protoze 8b arduina uz jim nestaci kvuli nedostatku pameti a nemuzou pridavat novy funkce...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: ono to treba ma umet i tiny G2 https://github.com/synthetos/g2/wiki ale je otazka jak moc se jim to povedlo protoze ten projekt tak nejak asi uz umrel neodladen.

    Koukam ze u GRBL tam je v TODO uz docela dlouho.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Jo, tak jako dalsi monitor ti to neberu :-) Zrovna ted resim, ze nektery lidi pouzivaj bCNC na takovyhle ubastlenym HMI. Je tam funkce prepnout na dvojitou velikost ikonek, aby to lip fungovalo na dotykaci. Bohuzel novy funkce se tam nevejdou, takze pred vydanim dalsi verze budem muset ty ikonky sesypat, aby se to veslo na maly displaye...

    Raspberry Pi CNC Case: 5 Steps (with Pictures)
    https://www.instructables.com/id/Raspberry-Pi-CNC-Case/


    JVCNC: Diky za shrnuti. Jinak s-curve ma GRBL v TODO. o tom jak dlouho v kuse to pobezi neresim, kdyz to SALAM23 pripojuje k xcarvu :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    spoustu veci jsem jeste vynechal, je to jen strucne shrnuti
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: ono to tak uplne proste PC s ethernetem a USB nebyva obecne ale tady tim ze to je jen HMI to tak asi i bude, zjednodusene receno. Tenhle panel je jen HMI, tedy zobrazuje data z PLC a pres to PLC ovladas, tzn. je to jen GUI, k tomu je jeste nekde PLC, tedz je to takovy univerzal na rizeni jednouceloveho stroje, neni to rizeni CNC frezky.

    jinak k cnc rizeni hobby/profi

    uz jen rizeni rychlosti je znacny rozdil
    Trapezoidal vs S-Curve Profiles
    https://www.youtube.com/watch?v=C0XjXqO6Ji8


    pak treba v rychlosti zpracovani g kodu byvaji rozdily, u hobby jsou to desitky az stovky v profi tisice radku/s, nektere profi systemy tady taky moc nevynikaji. U vysokorychlostniho obrabeni a 3D je to pomerne dulezity udaj.

    pak treba u pulzniho rizeni v max frekvenci, kdyz mas na stroji serva tak cimkoliv co da mene nez 500kHz je degradujes, tedy bezi s vetsi chybou a mene plynule nez by mohly, tedy z tech pohonu nedostanes to co umi. linearni motory bastej 1-2MHz v pulznim rizeni. Dneska se pouzivaji dost sbernicove rizeni ktere nemam uplne moc rad, ma zase jine vyhody a nevyhody.

    pak treba spolehlivost, vydrzi hobby rizeni obrabet treba mesic v kuse?
    co treba automaticka vymena nastroju, to taky neni zrovna uplne legrace jak se casto zda a jen o tehle casti by se dala napsat kniha.

    misto flashek se pouziva DNC, CNC mas pripojene na siti.

    ovladat stroj primo z notasu, nez odejde 1 profi ridici system se samostatnym HW, tech notasu vyhodis hromadu, kdyz by ti ten notas odesel behem obrabeni nejake vetsi formy na plasty, byl by jsi radsi kdyby jsi mel u stroje nejakej profi panel za par set tisic. nemusi to byt zase zrovna forma, u seriovky ve fabrice kdyz nejede stroj, tak je to treba 50k Kc skoda za kazdou hodinu co nejede. stroj muze byt v retezci stroju, tedy zastavi se 1, zastavi se i ty co jsou za nim, protoze nemaj na vstupu obrobky z toho stroje co nejede.

    dale tu mame treba prime odmerovani polohy, teplotni kompenzace, vzdalenou spravu, managment a diagnostiku stroje v ramci industry 4.0, to jen technicka cast.

    zalezi hodne na konkretni aplikaci, co vlastne na tom cnc vyrabis, ridici systemy pro drevovzrobu maji zase jine specificke funkce a pozadavky nez u stroje co dela formy. Sperkarske stroje jsou taky docela jine. atd. Muze to byt hodne slozite nebo taky velice jednoduche, taky zalezi jak moc je pruser kdyz ti z niceho nic stroj nepojede par dni-tyden, a jak casto ti treba ten tyden stroj nepojede.

    no a pak taky k tem profi systemum mas nejakou oficialni podporu byt i za dalsi penize ale ktera byva casto dulezitejsi nez cena.

    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: jelikoz mi na pc bezi soucasne ted vic masinek ,plottr,3dtiskarna,freza a je pro me dost neprakticky k nemu furt behat - tak tohle HMI pouziju jako ovladac pro frezu a druhy monitor ,na hlavnim monitoru budu mit reba tisk a tiskarnu budu ovladat klasicky mysi a klavesnici "tam se nemusi moc zasahovat" no a frezu chci ovladat pres tenhle panel abych prave nemusel vubec sahat na pc - na vizualizaci g kodu mi staci to 12" lcd uplne bohate staci
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: 500 stran je prd, to ma kdejake servo nebo trochu chytrejsi VFD.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: takze to byla jednoucelovka s PLC, ne klasicke CNC. S tim by mohli pomoct tady [ Průmyslová automatizace a robotika ]

    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Tak jestli je to proste PC s ethernetem a USB, tak na tom muzes asi mit nainstalovanej software pro libovolnou masinu...

    SALAM23: Ja si uplne nejsem jistej, ze tyhle "profi" masiny maj nejakou vyhodu proti tomu co pouzivam ja. Nutno dodat, ze to rikam jako clovek, kterej s tim nema zadnou zkusenost... Ale uz jen ta abecedne razena klavesnice mi prijde k nastvani. Je neco, co tyhle "profi" kontrolery umi navic proti beznejm hobby resenim?

    Popravde mi prijde jako vyhoda, kdyz muzu g-kod do masiny posilat ze stejnyho pocitace na kterym mi bezi CAM. Delat cam na maly obrazovce u ktery musis typicky stat mi prijde otrava, takze dava smysl ovladat stroj rovnou z notasu. Nosit to furt na flashce je opruz. Samozrejme v seriovy vyrobe, kdy tam stoji brigadnik a jen upina material a macka start je to neco jinyho... Tam uz se to kolecko mezi CAMem a strojem neresi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam