• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: diky, podobne postrehy si presne delam v praci tez.
    uz se mi jedno nabourani podarilo, vysledkem je pouze 4h neplacene prace, nastesti (freza nastesti zalitla do predvrtane diry vetsiho prumeru, tedy dopadla na vypinac a vse "relativne" OK, az na posun obrobku a nasledne vrtani sejdrem, coz prve pak stalo 4h casu to opravit).
    Blbec jsem holt nezadal u jedne frezy parametr delky nastroje, takze se snazila jit az na nulu.
    Nevim, zda je to bezny zvyk i u jinych firem, ale tady maji vzdy v G-kodu pouze v zavorkach popsane nastroje, a cisla i parametry se k nim doplnuji az na masine, takze tam presne hrozi, ze na nejakou frezu zapomenes, protoze je skryta hluboko v kodu. jak to maji s nejakym CAMem vubec nemam paru, ja vyfasuju primo na USBcku hotovej kod..
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Pred casem jsem tu resil jak vyfrezovat bryle. Tady je zajimavy reseni pantu:

    Elastic Hinge by Bakery Studio
    http://www.kuchikamitai.com/project/elastic-hinge/



    Chtel bych to adaptovat, aby to slo snadno vyfrezovat...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: njn, tak já dělám kusovou výrobu a většinou jde o opravy. takže většinu času trávím v ručním režimu... ale když dvakrát do roka najedu obrábění šroubů do nějakého zvedáku, tak první kus kontroluju a s každým dalším už měním jenom nástroj a poslouchám tři hodiny chroupání od počítače... =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: taky zapnu stroj a jdu pryc, v zavislosti na delce pracovniho cyklu, nekdy nestihnu dojit ani ke dverim a uz me stroj buzeruje ze ma hotovo a chce chroupat dalsi kus.

    THERIDANE: ja to nezatracuju, jen ze to neni rozsirene a vzhledem k cene co takova vec bude asi stat to hnedtak u kazdeho stroje nebude a bude to mit smysl asi hlavne u velkych a hodne drahych stroju kde se to vzhledem k prostojum a cene opravy vyplati, takovych stroju je vzhledem celkovemu poctu odhadem mene nez 0.1 %

    TEAPACK: mam spise zkusenost ze posuvy zastavi driv nez vreteno a ze je vetsi problem zastavit v rezu s roztocenym vretenem kdy to v kovu odsere nastroj (v plastu obcas taky, ten se pak rad na nastroj natavuje dal a dal, treba pri vrtani)

    THERIDANE: to se da resit jednoduse tak, ze pred vracenim nastroje do zasobniku ho znova zmerim jestli tam jeste je, kdyz ne tak nema smysl pokracovat dalsim, protoze jak pises, jeste je material tam dke uz byt nema.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Já zapnu mašinu a jdu k jiné nebo na oběd :D nejsou lidi aby u každé mohl jeden stát
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: tak snad jsem na pracovišti a hlídám si mašinu ne? O.o
    ale jinak kvůli zastavení aby se nezničil polotovar a po výměně nástroje se mohlo pokračovat v obrábění ten zvuk asi smysl má... ;)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Což je furt lepší než když si toho všimneš až po 5 minutách, když ti vřeteno najede do hmoty, která tam podle programu už být nemá ale kvůli urvané fréze je :)

    Radši zastavit pozdě než ještě později.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: trochu nevýhoda je, že když se ti tvrdokov zakousne do kalenýho svěráku, tak ve chvíli, dky to ten mikrofon uslyší, tak už máš ukousnutej zub, spíš dva a než se pohyb zastaví / přesměruje jinam, tak už jí máš okousanou celou...


    JVCNC: Jinak na začátku bych rozhodně nedržel ruku na totalstopu, ale jen na ovladačí posuvu... je vhodnější si stáhnout posuv na 10% když ti nástroj přijíždí k obrobku a čekat, jestli to bude dělat to, co má, než to stopnout totalstopem, který zastaví i vřeteno, takže pokud už je nástroj v záběru, tak zůstane zakouslý do špony a jakýkoli pohyb ho poškodí...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: Diagnostiku podle zvuku (a nezvukových vibrací) bych tak rychle nezatracoval, signálová logika bez problémů odfiltruje Evropu 2 nebo dělníky. :-) Akustický výkon 3kW vřetene které se právě zakouslo do svěráku je někde úplně jinde než 5W repráček na druhé straně haly. Stačí pak porovnávat akustický profil referenčního cyklu a aktuálního, v případě významné odchylky zastavit.

    Dneska se to se strojovým učením dá dělat i bez předchozí referenční nahrávky (kterou třeba u velmi dlouhých unikátních operací není jak získat). U nás to dělá Neuron Soundware, mají hardware s neuronovými sítěmi naučenými rozpoznávat konkrétní failure modes zařízení podle zvuku. Dělají hlavně predictive maintenance (předpoví to např. hrozící selhání ložiska), ale na jedné prezentaci nám předváděli právě i reakci na výjimečný stav (borec položil ruku na pojezd, změnila se neslyšitelně nějaká akustická charakteristika soustavy a zastavilo to).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: no problem je ze masina nemuze vedet jestli nahodou ten sverak obrabet skutecne nechces. Kdyz delas tvarove veci, tedy nehranate ktere se nedaji do sveraku snadno upnout, tak se dela to ze namontujes mekke celisti a strojem si do nich udelas upinaci tvar podle upinaneho obrobku.

    Jinak neco takoveho musi resit uz CAM, dnesni (placene) CAMy umi simulaci pokrocilejsi nez jen simulaci obrobku ale hlidaji i kolize, odhaduji zatizeni vretene. Jen musis cely stroj namodelovat, nejlepe se vsim vsudy, a CAM pak nezadouci kolize hlida, u nasstroju to je treba typ a tvar upinace, vylozeni nastroje atd. Stroj sam tohle vedet vsechno nemuze, nevi co a kde obrabet chces nebo ne. U 5 oseho obrabeni je to v podstate nutnost, muzes mit v kolibce nejaky vysoky dil a otocenim s nim muzes nabourat do krytovani coz ti nemusi hned dojit ze by mohla nastat kolize i takhle.

    nejaky machine vision moc nepripada v uvahu, kdyz se obrabi litaj trisky a hlavne emulze, takze na obrobek nebo sverak videt neni. Jedna japonska firma tohle zkousela pres analyzu zvuku, ktera v CZ podminka moc fungovat nebude protoze na dilnach co mam zkusenost vyrvava dost hlasite radio (nebo jine stroje nebo zamestnanci)

    Na strroji byva hlidani vykonu vretene a pohonu aby stroj zastavil jeste nez samotne servo spadne do chyby na pretizeni. Problem jsou rezne sily, tezko urcit co je jeste odpor v rezu a co uz kolize no a kdyz teda zjistis ze to je nezadouci kolize tak diky setrvacnosti hmot hned zastavit nemuzes a stroj stejne jeste neco ujede a zacne neco drtit. Dalsi problem je omezeni G kodu, prenasi se prez nej pomerne malo informaci. 1 kW do 10mm frezy je prd zatizeni, 4mm frezu uz ukroutis, takze aby to hlidani fungovalo i jinde nez jen u prekroceni vykonoveho limitu pohonu, musis nejak tu informaci do stroje dostat, mozna ze nektere RS maji nejaky vlastni kod pro nastaveni toho vykonu nebo umi to definovat v tabulce nastroju ale zase tak moc vsechny ridici systemy sveta neznam. Zase kdyz vrtas skrz, tak to jestli nahodou nevrtas do sveraku nebo do stroje uz nemas uplne moznost jak zjistit, to musi resit napred o uroven vyse v CAMu.

    U pohonu os na akceleraci spotrebujes toho vykonu dost, takze zjistit jestli jeste akcelerujes hmotu nebo uz neco drtis neni uplne jednoduche. Sam to teprve implementuju s trochou inteligence, tedy rozdeleni povoleneho zatizeni pro rychloposuvy a pracovni posuvy, u rychloposuvu by mel jit vykon jen do akcelerace hmot, tedy je mozne ho zmerit a pak hlidat jestli behem rychloposuvu nedojde k nejake odchylce a pak treba zastavit. Mimo kolize se muze treba pridirat vedeni nebo srouby, takze zaznamenatelny narust potrebneho vykonu stroj muze zastavit. Problem zacne tam kde jezdi obrobek, protoze se ti pak s jeho ruznou hmotnosti muze menit i ten potrebny vykon.

    no a pak je problem v rychlosti detekce nejakeho nezadouciho stavu a rychlosti reakce na nej. Pri rychlostech pohybu modernich stroju vzdycky k nejakemu poskozeni dojde. Vyrobci stroju to resi pomoci deformacnich clenu, kdyz se naboura vreteno tak aby nebylo kompletne nasrot tak to odserou prave tyhle cleny ktere se daji snadno vymenit a jsou levnejsi nez loziska. neni to ale vsespasne reseni a cenu nasledne opravy to jen snizi nez ze by ji to eliminovalo uplne.

    A pak, vice se resi bezpecnost stroju pro lidi nez pro stroje samotne. Tady je zase problem ten, ze na bezpecnem stroji se neda moc pracovat, takze prvni co obsluha udela hned jak stroj prijde je to, ze odstrani hlidani zavreneho krytu. Jinak bezpecnost pro lidi vcelku pokrocila, hlavne teda v robotizovanych provozech, kde pri priblizeni cloveka ke stroji do urcite zony stroj zpomali pohyby na pro nej bezpecnou rychlost, v dalsi zone zastavi, no ale zdaleka ne vsude tohle je.

    pak je tu jeste jedno hledisko, technolog a obsluha CNC stroju jsou kvalifikovana povolani, takze by meli vedet co delaji, precejen to neni rychlovarna konvice aby obsluhu vzladnul bezpecne i laik. To ze tomu tak neni a to ze firmy najimaji ke strojum a do vyroby i lidi kteri o tom jeste nic nevi a zkusenosti maji nulove je jev pozorovatelny cim dal tim casteji hlavne z toho duvodu ze ti lidi nejsou a kdyz uz, jo tak je firma nechce nalezite financne ohodnotit. No a kdyz pak novacek naboura vreteno, tak se vedeni pokousi vozit po zamestnaci, ktery i kdyz to je jeho chyba, tak za to vpodstate nemuze, muze za to ten kdo ho ke stroji postavil.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: kurňa, furt samá umělá inteligence a samořídící nesmysle, ale že by někdo vyvinul udělátor, kterej se podívá na skutečnej stav obrobku v mašině a na příkaz kterej má mašina provést a sám řekne "ne, tohle nepůjde", místo toho aby jí nechal (pokusit se) procpat frézu krze svěrák či podobný veselý kratochvíle :P

    Level 2 by mohl sám nabídnout řešení stop stavu aniž by něco zničil a obrábění mohlo pokračovat :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: pridam jeste par svych postrehu. Napred bych si zjistil co bude delat sef v pripade nabourani stroje, protoze to se drive ci pozdeji stane kazdemu. Tobe spis driv vzhledem k tomu ze teprve zacinas a podle toho se pak kouknul po nejake pojistce proti blbbosti, oprava muze byt docela draha.

    Krome g kodu je dobre taky nastudovat rezne podminky, tzn. rychlosti otacky velikost uberu atd. to je rekl bych jeste dulezitejsi nez znalost g kodu.

    u CAMu je dulezity postprocesor, takze hned jak nastudujes g kody se pust do vyberu CAMu a hlavne co a jak jde v jeho postprocesoru nastavit, bez nej budes mit problem s tim co z toho vyleze (kazdy RS ma ty g kody trochu jine). taky se muze stat ze stroj neco interpretuje jinak nez CAM kde sice se bude vsechno tvarit ok ale stroj bude delat neco jineho.

    Kouknul bych se i po nejakem placene CAMu a rekl sefovi at ho koupi, je s podivem ze ve firme ten CAM uz nemaji. Jednoduche veci jde delat na panelu, slozite napr 3D tvarove plochy uz rucne moc nejdou. U toho placeneho CAMu mas podporu dodavatele a vetsi sanci ze stroj nenabouras chybou v CAMu i kdyz i to se samozrejme stava. Ono neco jineho je nabourat svuj domaci cnc stroj s krokacema a neco jineho nekolikatunovou masinu se servama. Zatimco krokace ztrati kroky a zacnou tak akorat pistet, serva v pripade kolize, nez spadnou do chyby tak jeste pridaj a drtej. A pak placene komercni CAMy maji nastroje pro efektivnejsi obrabeni, takze rozdil mezi free a placenym CAMem muze byt treba i tretinovy cas obrabeni a komercni CAM se tak zaplati jen na casovych usporach.

    a nakonec je dobre nesundavat ruku ze stopky, hlavne ze zacatku, taky bych si nechal zpomalit rychloposuvy at mas cas reagovat
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    jasny, diky vsem... pocitam, ze vykres si udelam v blenderu nebo jinem CAD/CAM, vyexportuju dxf a nasledne prozenu nejakym filtrem do gcode.. a propos, ke generovani gcode je nejaky slusny soft (idealne opet lin), kterej mi na zaklade sady nastroju vygeneruje gcode?
    opet dikes. (jinak teda jsem tam zatim treti den, a uz to zacinam mit tak nejak na zakladni urovni posefovany - vymeny frezek, kalibrace delek, kalibrace prostoru, spusteni pouze casti kodu atd... takze zacnu drtit gcode a nasledne asi nejaky CAM, uvidim...)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: Jako uplne obyc G-kod pro tri osy frezky muzes simulovat v camotics: https://camotics.org/
    napises si g-kod do obyc itextovyho souboru, otevres ho v camotics a das spustit. automaticky ti to ukaze animaci jak se to obrabi a 3D model, co z toho vypadne:



    Jediny nastaveni, ktery musis udelat je vytvorit si tam tabulku nastroju ("tool table"), kde mas cisla frez a jejich prumery/tvary. V g-kodu se pak na tyhle cisla odkazuje. Pokud v g-kodu nemas cisla nastroju, tak tam stejne musis mit aspon jednu defaultni frezu.

    S profi CNC jako HASS sem nikdy nedelal. Bude to jiste mit svoje specifika, ale zakladni g-kod si v CAMotics muzes nasimulovat.

    Ne jednodussi veci jsem pouzival tohle: http://www.cncwebtools.com/Apps/GCode_Simulator/index.html
    ale casto sem potkal nejakej g-kod, kterej to nezvladlo zpracovat.

    Nejaky poznamky si delam tady (ale tyka se to hlavne hobby stroju)
    CNC [SPOJE.NET]
    https://wiki.spoje.net/doku.php/howto/mechanical_engineering/cnc
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    TLOUDEV: pokud chces jenom odsimulovat drahy pro g-kod, tak treba Simco, pouzivam pro rychlou verifikaci programu vyplivnuteho z CAMu. jinak pokud mas ambice programovat, zacni se ucit CAM. nicmene znalost g-kodu je dle me nutnost pro kohokoli kdo pracuje na masine
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: Kdo tam dodal řídicí SW - Simens nebo Heidenhain? Nejlepší by asi bylo najít si uživatelský manuál přímo k té konkrétní frézce... často tam bývají ukázky programů pro různé specifické věci a cykly. Přímo emulátor jsem viděl akorát u Heidenhainů na TNC530i, který jede v linuxu přes wine, jinak spusta věcí je volně ke stažení přímo na webu výrobce řídicího SW:
    Manuals | HEIDENHAIN
    https://www.heidenhain.de/de_EN/documentation/manuals/
    https://support.industry.siemens.com/cs/products?dtp=Manual&mfn=ps&pnid=14590&lc=en-WW
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau vsichni, prave jsem nastoupil jako CNC obrabec u jedne nejmenovane firmy, kde drtim HAAS 3D frezu (nebo drti ona me?), tak se chci optat, zda nevite o nejakem emulatoru na PC (idealne pro linux), kde bych si mohl "zkouset" programovat klasicky G-kod a zkouset prostredi atd. jsem v tomhle ohledu celkem panic, ale chci to nadrtit, bo za chodu ve vyrobe se to sice casem naucim, ale radeji bych v klidu domova vyzkousel.. dik za kazdy hint.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: tohle byla vazne nahoda - jen jsem se ocitl ve spravny cas na spravnem miste,ale kdyby se neco objevilo dam vedet,beru vse co mi nabidnou i kdyby mi to melo lezet ve sklepe,ja mam jeste zalusk na linearni vedeni co jsem tam zahlidnul a hrebeny.To by me docela taky potesilo kdyby se ke me dostalo za lacino :D - planuju ze tu svoji prdlavku casem prodam a asi si postavim neco trosku vic profi a pevnejsiho
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: BTW: pokud by se ti někdy dostalo do ruky něco od Heidenhainů, tak se mi ozvi, mám na jejich systémech ve sklepě dvě frézky a soustruh a hledám nějaký systém do další, kterou rekonstruujem =)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Už mě to taky napadlo,když jsem kouknul na cenu - musim aspoň otestovat,že je vše funkční ,každopádně tohle by bylo tak specifický zboží,že těžko říct jestli by to bylo vůbec prodejný...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam