• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: ono se to tím lisováním zakalí, jinak by to nepraskalo...
    BLACKHEAD: spíš ne no :-D vyžíhání je zahřátí na velmi vysokou teplotu (do oranžova) a pomalé chladnutí, popouštění je zahřátí jen na vyšší teplotu (např. 220°C) a pak řízené držení i v řádu hodin + chladnutí ... popouštěním se sníží tvrdost materiálu, hlavně např u hran, které jsou často překalené, ale materiál stále zůstane celkem trvdý (z 58HRC se popustí na 54HRC atp ... )
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BLACKHEAD: těžko říct když neni zakalená :P
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    AKA_THE_A & TEAPACK: Takze "popustit"?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: a pro dokonalý účinek je třeba to zahrabat do popela, nebo něčeho, co tomu umožní chladnout v řádu hodin =)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BLACKHEAD: nope
    doslova jen zahřát do červena a nechat zchadnout na vzduchu...tim zahřátim dovolíš krystalový mřížce kterou tváření všemožně pomačká se zase uspořádat do krásný, pravidelný struktury...
    btw stříbro a zlato se chová stejně ;-)
    How to Anneal Copper
    https://www.youtube.com/watch?v=AVtpBlfh4Vw


    pro mosaz to platí taky, ale potřebuje nižší teploty, do červena je moc (zinek se pak začíná vypařovat pryč a tak nějak to...zkurvíš :P)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    AKA_THE_A: pokud vim, tak nejde jen o vyzihani, ale o "zakaleni". To co dela ocel tvrdou, dela med mekkou a naopak. Pouhym ohrevem a postupnym chladnutim pokud vim med zkrehne. (nebo se mylim?)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: možná by pomohlo je vyžíhat aby měď byla hezky měkoučká, vůbec bych se nedivil kdyby čong tenhle krok v rámci cost-cuttingu jaksi opoměl ;-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    HARVIE: Taky nějaké doma mám a na drobnosti to stačí - pravda já to měl na nějakých přívodech k tlačítkům, takže narozdíl od DDR3 frekvence tak do 5Hz (víc člověk neumačká). Nýtoval jsem to upilovaným šídlem za pár korun, taky to šlo.

    ( špici jsem zbrousil do plochého čela s centrovacím výstupkem uprostřed, takže z boku to vypadalo takto ==^==, zepředu prostě kulatá plocha s výrůstkem uprostřed, z dálku jako tyčka v rukojeti)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Jo, s těma jsem si užil. Pytel tisíce ks z fleaBay, každej druhej prasknul, hodiny práce... :-D teď dělám hodně s DDR3 a dalšími rychlejšími obvody, tam to už jinak než regulérní výrobou nejde.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: To mi pripomelo jeste jeden pro tip... Existujou "pcb via rivets". Specialni malinky nejty, kterejma muzes pri prototypovani nahradit prokoveny vias:

    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: jo, taky jsme to tak měli :) už naštěstí jedeme v mírnějším režimu kdy nám ty dodací lhůty stačí (a taky děláme už minimálně 4vrstvý se stovkama vias)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: ale kdyz zbrousis v-bit, tak se meni sirka spicky :-)

    cinsky expresy samozrejme super, ale pokud potrebujes udelat 4 iterace za den, tak sou nanic... potrebovali sme vyzkouset jak to bude sedet do 3D tistenyho prototypu krabicky. dalsi krok bude cinsky PCBA...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    HARVIE: super.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: S tím jsem experimentoval před pár lety (než jsem objevil expresy v Číně), ve výsledku jsem pak používal 30° gravírku a na hloubce nezáleželo - špička se zbrousila sklolaminátem bez ohledu na Z :-D kalibrační řezy jsem taky dělal, vyšlo mi nejlíp 18k RPM, 1120 mm/min. Bylo to ale na značně menší mašině, než Tvojí - nejdelší pojezd něco přes 200 mm.

    Imgur: The magic of the Internet
    https://imgur.com/a/qo1rjZn
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Konecne jsem se trochu zlepsil ve frezovani plosnaku, sepsal jsem k tomu nejakej ramcovej recept, kdyby to nekoho zajimalo:
    CNC [SPOJE.NET]
    https://wiki.spoje.net/doku.php/howto/mechanical_engineering/cnc#gravirovani_pcb


    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Šestka! 6 mm prosím.

    Ano, po projetí poslední špony praskly anemický můstky a asi půlmetrovej zbytek překližky seskočil z mašiny. Fréza přežila :-D
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: moje nadseni trochu opadlo, kdyz sem posledne behem pul hodiny 3 zlamal a nevim proc. tejden predtim zas dve kvuli tomu, ze se mi nak rozvibroval deskovej material, protoze byl utazenej jen u kraju... obcas to proste chce se na to vyspat a pokracovat druhej den :-D ale sou levny no...

    Jinak ty parametry co uvadis nam nic nereknou, kdyz nezname prumer frezy...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Díky za tip, po půlroce jsem se k tomu konečně dostal :-D je to krása, na málo tuhé mašině to dělá povrch jak zrcadlo a odhazuje špony daleko. Zatím konzervativně 2 m/min, 7 mm hluboko v drážce a 15 mm adaptive clearing, fréza drží jak židovská víra.

    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    IRUX25: za 3osy chteli asi 70 ale 100% jistej si tim nejsem.
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    MILAZAJICEK: Kolik to kostuje? Cca?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    co SprutCAM ?
    IRUX25
    IRUX25 --- ---
    Ahoj, mate nekdo tip na slusny, nicmene levny CAM pro 5ti osy? idealne aby to zralo STEP a umelo udelat NC kod. Diky moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam