• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: začal bych tim, že se vyseru na GME...
    Svíčky, fajfky, kabely |
    https://www.abmoto.cz/cz/e-shop/c4820/svicky-fajfky-kabely.html
    možná ale nebude stačit izolace, píše čong kolik je tam voltíků?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    zdar, mate nekdo nejaky tip na kabel pro prekabelovani laseru? chci ty nastavovany cinsky mrdky prehodit na neprerusene. na strankach GME si nejak nejsem schopny najit vysokovoltazni kabely a konektory. dik za tipy.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Zajimavy je to cca od 10:00

    Brushed Patterns With The Arduino CNC
    http://www.youtube.com/watch?v=00FbRJ5zDLE&t=601
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: pomaly nebo rychly proudeni vody je IMHO fuk, samo ze chlazeni pod pokojovou teplotu je narocnejsi. smer proudeni vsak fuk neni, protoze potrebujes, aby nedochazelo k pnuti materialu (skla), takze nemuzes mit z jedne strany uplne studenou a z druhe uplne horkou. pokud chladis v protismeru, je chlazeni v tomto ohledu vhodnejsi.
    nicmene tento problem jsem jiz odskrtnul a povazuji jej za vyreseny. pokracujeme v krasojizde! cinan me sere...
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    TEAPACK: Ten vymenik je plnej vody, tak jak se se stenou muze potkat "malo molekul"? Pokud ta voda potece rychle, tak naopak projde vic molekul za jednotku casu.
    Pokud do toho chces tahat jeste typ proudeni, tak mala rychlost znamena laminarni proudeni, cili parabolicky rychlostni profil pro kruhovou trubku. Voda vede teplo hlavne konvekci, prenosem spatne. Cili cim nizsi rychlost, tim hur odvadis teplo z vymeniku.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    NEPHIRUS: psal jsem, že cílem je, aby voda odebrala teplo, o její teplotě jsem nic nepsal. Pokud bude proudit moc rychle, tak jelikož se teplo ve výměníku předává primárně přenosem, nikoli zářením, tak se s teplou stěnou potká jen "málo molekul" a ty potřebuješ, aby se u povrchu zdržela a měla tak čas nabrat teplo z výměníku. (nebo do toho mám ještě začít tahat takový pakárny jako laminární podvrstvy a vliv "souproudu" a "protiproudu" který tady asi bude spíš jenom drobný gradient na kilu mědi?)

    + druhá věc je, že je výhodnější chladit vodu z teploty 70°C vzduchem co má 25, než se pokoušet udržet vodu na 26, protože vzduch má přece 25... (tím neříkám, že ta voda má mít 70°C, jen že je to ekonomičtější než ambient+1) a neviděl jsem žádnou dokumentaci k laseru, možná má předepsané rozmezí pracovních teplot a třeba je to od 40°C do 80°, nebo taky od -20 do +20 a bez lednice/mrazáku budeš v háji ... kdo ví ...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: tvl kdyby to bylo tak jednoduchy... cinan nenechal zadny vule na kabelech, takze muzu jedine prohodit zdroje, ale ne kably k nim. nicmene to vyzkousim aspon tak..
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: zkus ten ridici kabel vytahnout z tech zdroju a prehodit. treba najednou bude fungovat jina trubice nez predtim.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    mmchodem, mate nejaky tip na free soft pro linux na ovladani toho trocenu?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: zrejme jo, bo jsou paralelne na jednom kabelu.. a pokud jde jeden, pak tam asi signal bude.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: je tam nakej ridici signal z kontroleru do tech HV zdroju?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: mmchodem ten sw od cinanu je uplne na picu teda.. zadna diagnostika, vubec nic, z ceho by se dalo nejak aspon zachytit, v cem je problem. jen jsem zbezne skouknul to zapojeni konektoru, a koukam, ze jsou tam 2 piny - jeden 'high' a jeden 'low', pricemz mam oba zdroje zapojeny stejne, tusim ze na high. a ted babo rad. nemuze to byt treba interference? jako fakt to nepropali na max ani jednicku plech, a to ma mit na plnej knedl 300W (takze na pul vykonu by to treba 2ku melo propalit, ne?)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: to presne jsem ucinil, a voila! test uz mi rozsviti obe trubky bez problemu. jednu, druhou, obe... takze zdroj je zrejme minimalne na test OK. ale jakmile zapojim konektory a chci palit, jede furt jen jedna trubka.. uz mi z toho zacina lehce mrdat.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: no to mas jak zapalovaci kabely v aute... chce to lepsi izolaci a co nejdal od ostatnich veci :-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: to prave vim... ackoli momentalne se deje to, ze zdroj 'dava' pri testu do trubice proud, ale ten - namisto aby zazehnul oblouk - stane se bleskem a jde zpet do stroje, kde zpusobi par zkratu, prepeti atd...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: No jako bacha, neni to uplne bezpecny zarizeni pokud nevis co delas :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: tak neprijde mi to jako velka veda vymenit. jen si musis promyslet jestli chces nechat stavajici stepper drivery nebo ne. Pokud mas steppery nekde kolem 2 amper, tak to utahne to co se bezne dava ke GRBL deskam. Pokud potrebujou steppery vetsi proud, tak ty drivery z GRBL vytahnes a nadratujes tam ty stavajici. Zbytek je uz defakto jen manualni odpojovani dratu z jedny desky a pripojovani na druhou. A nejaka softwarova konfigurace, ale to uz taky neni extra veda...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    mmchodem pri odpojeni vadnyho zdroje jsem mel hV kabel stale zapojeny do trubice a slehaly mi blesky do podlahy ;) (a tim padem trubice nejela). odpojeno a trubice jela, ufff.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    tak zavada je skutecne ve zdroji, viz url ktery jsem sem poslal. umite to nekdo (brmlab?) zdiagnostikovat a opravit? byl bych schopen to v pondeli vecer privezt do prahy.. nechat reklamaci na cinanech bude pul roku v prdeli..
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: jde - pokud to ridi nejaka deska M2 NANO tak to jde vymenit za gerbila bez nutnosti vymeny konektoru - jen se vysroubuje deska,prepichaji kontakty a jedes ,zapojeni je shodny s cinanenm,nastaveni uz je v gerbilu nahrany,ty cinsky lasery jsou vsechny stejny tak neni treba nastavovat step per mm apod,rovnou muzes rezat
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: problem byl v koncovym spinaci,je tam nejakej otickej,samovolne se obcas sepnul a deska si myslela ze uz je na nule ,tak odcestovala na souradnice kam mela,ale ve skutecnosti nebyla na nule,proto to rezalo kde chtelo,optickej jsem zatim vymenil za mechanickej a je po problemu,desku M2Nano budu menit za SuperGerbil,jen co mi to konecne pusti DHL z celnice, prave kuli grbl a jinymu SW ,strasny ten Laser DRW a Corel Laser - chci pouzivat LightBurn nebo klasickyho Gkod sendera pro laser a tam je ta cinska deska k hovnu,nekomunikuje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam