• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    SHISHKEBAB
    SHISHKEBAB --- ---
    THERIDANE: Diky za tip. urcite se jim ozvu. ;)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SHISHKEBAB: Poptej Gregora, nám dělali taky podobný válečky v malých počtech, kolem 100 ks to bylo a vycházelo to i materiálem a pozinkem na nějaký desetikoruny za kus.

    https://gregor-cnc.cz/
    SHISHKEBAB
    SHISHKEBAB --- ---
    Zdravicko vespolek,
    mel bych na mistni osazenstvo prosbu ( jestli jsem se netrefil do auditka, omlouvam se predem :) ).
    Aktualne shanim jakoukoliv firmu ci jednotlivce co by mi byl schopen a ochoten vyrobit mensi serii nerezovych obrobku (cca 30/50ks mesicne, popripade vice kusu na jednu objednavku) a za predpokladu ze by obema stranam spoluprace vyhovovala, idealne hledam dlouhodobou spolupraci.
    Jedna se o jednoduchy tvar, kde se bude bude menit jeden prumer v ramci milimetru. Jedna se zhruba o 60mm kotouc, 3cm vysoky, od horni pulky by se zuzoval radiusem do 3cm. hruby nakres bych samozrejme dodal.

    S kolegou nam zatim firmy vsech velikosti naznacili ze je to pro ne nezajimave.

    Kdyby tu byl kdokoli s kontaktem nebo by snad si snad sam umel predstavit pustit se do toho s nami, budu neskonale vdecen. :)

    Jakekoliv info rad poslu do zprav, at to tu nespamuju.
    Diky vsem predem.

    CHIX
    CHIX --- ---
    kdo ma moznost soustruzeni a umi palcove zavity necht se ozve do posty dekuji
    konec hlaseni
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: FYI velkou mašinu v podniku (4,5kW výkon) seřizujou pálenim do kostky plexiskla ;-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: problem solved. samo ze to souviselo s prvnim problemem (smer cirkulace) - snimac ventilu nedovolil spustit proud ve zdroji kvuli opacnemu proudeni. ted si hraju s kalibraci zrcatek - neprorizne mi to ani 0.8 plech (ackoli OSB 16mm neni problem). zjevne problem s cockou a ohniskovou vzdalenosti. blby je, ze mi z trubice leze uz paprsek znacne jineho tvaru nez kruh. spis kruznice, ktera ma na jedne strane bouli. nekde jsem dohledal, ze to dela pri nizkem vykonu, tzn ze bych to mel kalibrovat s plnym knedlikem, coz samozrejme narazi na horlavost maskovaci pasky. takze asi budu muset kalibrovat preklizkou. nicmene pri poslednim paleni (pokusu o paleni) mi zacla strasne coudit hlava - ze zrcatka jsem to uz vycistil, nicmene mam dojem, ze jsem asi propalil cocku :( dost to souvisi s tim, ze mi asi vzdy cast paprsku sla nekam 'dovnitr' a ne dirou ven, a tam pak delala bordel (nataveni materialu? co ja vim co vsechno). zkratka paradni hracka, akorat teda drahy na pokusy :(
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: obdobny zdroj pro 150W laser ma 40kV/30mA. ten svi kovej kabel ma 7mm2, to je asi tak 7* vic, nez ma stavajici hlinikove vlakno. a tim padem je zbytecne drahej, potrebuju pretahnout 4*8m.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: takže ideálně kabely ke svíčkám v autě ... loni jsme kupovali někde v metráži pro jeden motor, ale už si nevzpomenu kde (jestli TME nebo nějakej kamenej obchod... )
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AKA_THE_A: budou to desítky kV
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: nepise. ale asi dost. nasel jsem nejaky asi za 500 je 50m role, je to na vedeni k el. ohradnikum. spis pak nejaky dobry spoj. konektory..
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: začal bych tim, že se vyseru na GME...
    Svíčky, fajfky, kabely |
    https://www.abmoto.cz/cz/e-shop/c4820/svicky-fajfky-kabely.html
    možná ale nebude stačit izolace, píše čong kolik je tam voltíků?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    zdar, mate nekdo nejaky tip na kabel pro prekabelovani laseru? chci ty nastavovany cinsky mrdky prehodit na neprerusene. na strankach GME si nejak nejsem schopny najit vysokovoltazni kabely a konektory. dik za tipy.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Zajimavy je to cca od 10:00

    Brushed Patterns With The Arduino CNC
    http://www.youtube.com/watch?v=00FbRJ5zDLE&t=601
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: pomaly nebo rychly proudeni vody je IMHO fuk, samo ze chlazeni pod pokojovou teplotu je narocnejsi. smer proudeni vsak fuk neni, protoze potrebujes, aby nedochazelo k pnuti materialu (skla), takze nemuzes mit z jedne strany uplne studenou a z druhe uplne horkou. pokud chladis v protismeru, je chlazeni v tomto ohledu vhodnejsi.
    nicmene tento problem jsem jiz odskrtnul a povazuji jej za vyreseny. pokracujeme v krasojizde! cinan me sere...
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    TEAPACK: Ten vymenik je plnej vody, tak jak se se stenou muze potkat "malo molekul"? Pokud ta voda potece rychle, tak naopak projde vic molekul za jednotku casu.
    Pokud do toho chces tahat jeste typ proudeni, tak mala rychlost znamena laminarni proudeni, cili parabolicky rychlostni profil pro kruhovou trubku. Voda vede teplo hlavne konvekci, prenosem spatne. Cili cim nizsi rychlost, tim hur odvadis teplo z vymeniku.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    NEPHIRUS: psal jsem, že cílem je, aby voda odebrala teplo, o její teplotě jsem nic nepsal. Pokud bude proudit moc rychle, tak jelikož se teplo ve výměníku předává primárně přenosem, nikoli zářením, tak se s teplou stěnou potká jen "málo molekul" a ty potřebuješ, aby se u povrchu zdržela a měla tak čas nabrat teplo z výměníku. (nebo do toho mám ještě začít tahat takový pakárny jako laminární podvrstvy a vliv "souproudu" a "protiproudu" který tady asi bude spíš jenom drobný gradient na kilu mědi?)

    + druhá věc je, že je výhodnější chladit vodu z teploty 70°C vzduchem co má 25, než se pokoušet udržet vodu na 26, protože vzduch má přece 25... (tím neříkám, že ta voda má mít 70°C, jen že je to ekonomičtější než ambient+1) a neviděl jsem žádnou dokumentaci k laseru, možná má předepsané rozmezí pracovních teplot a třeba je to od 40°C do 80°, nebo taky od -20 do +20 a bez lednice/mrazáku budeš v háji ... kdo ví ...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: tvl kdyby to bylo tak jednoduchy... cinan nenechal zadny vule na kabelech, takze muzu jedine prohodit zdroje, ale ne kably k nim. nicmene to vyzkousim aspon tak..
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: zkus ten ridici kabel vytahnout z tech zdroju a prehodit. treba najednou bude fungovat jina trubice nez predtim.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    mmchodem, mate nejaky tip na free soft pro linux na ovladani toho trocenu?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE: zrejme jo, bo jsou paralelne na jednom kabelu.. a pokud jde jeden, pak tam asi signal bude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam