• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE: presne - u me na laseru to treba rozsviti i vsechny ledky na koncovych spinacich - kdyz takhle posunu na freze, tak se mi roztoci i vetraky ve zdroji a hned se zabrzdi motory pri rychlejsim pohybu
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    THERIDANE: Jestli ten driver má nějaký LEDky, tak ti 100% probliknou.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Driver se 100% probudí jen tím, že zatočíš motorem, nemusí mít napájení ani nic jinýho. Nasbírá si dost energie na nahození zdroje a zabrzdí motor, než mu ta energie zase dojde. Je to to chování na videu.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: zasekava se to az pri urcite (nikoli velke)rychlosti, nicmene toto je pri vypnutem stroji, tedy se driver tezko probudi. ostatne pocitam, ze driver nema propojene napajeni sveho mikroprocesoru s napajenim motoru jako takoveho, ne? tam pocitam bude nejaky signal spinany napr. mosfety, ne? vzdyt tam musi vest jiste vetsi proud, nez co by nejaky mikrokontroler jen tak pustil. (ackoli toto je pouze ma domnenka, netvrdim, ze to tak musi byt, ale kdysi jsem delal nejaky "kontroler" na atmelu na elektricky sroubovak, a bylo resili jsme to prave pres mosfety). ale ten motor se seka prave pri obycejnem pohybu, kdy ho pohani driver. Zvuk pritom zastaveni (pres driver) vyda podobny, jako kdyz projede zavoru a narazi na konec, aniz by byl zavorou zabrzden (i to se obcas stava - hlavne po resetu stroje). hlasity zvuk, takove hluboke bruceni a klepani, jako by se motor snazil prekonat odpor koncoveho spuntu na kolejich. Jenze se to prave stane i z niceho nic behem pohybu, evidentne motor "prosere" otacky a kontroler se to nedovi.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: jediný co mě napadá je, že se ti ručním pohybem motoru naindukune dostatečný napětí na to, aby se driver "probudil" a zastavil motor - zasekává se i při pomalém pohybu, nebo se hryzne jen pokud překročí určitou rychlost?

    Každopádně krokový motory mají velmi strmou charakteristiku pokud jde o kroutivý moment a otáčky, takže pokud se to stává při rychlé změně směru pohybu, asi to bude chtít jiné krokáče, nebo drivery, které podporují zpětnou vazbu a jezdit aspoň podle enkodéru, kde ti ztracenej krok tolik nevadí, protože ho to dožene.
    Rozdíl mezi krokovým motorem, který má nějaký krouťák i v horní třetině rozsahu otáček je asi šestinásobná cena proti tomu, co ztratí krouťák už v první třetině a pokud nemáš datasheet, tak to nezjistíš jinak než experimentálně :-/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, a opet jsem v koncich.
    Parkrat se mi uz stalo, ze stroj behem pohybu v nektere z os "zamrzl" na pul vteriny, ozvalo se straslive zabruceni z motorku a posleze jel dal.. blby je, ze v techto pripadech si rozsynchronicuje souradnice a dal pali na spatne misto... a vlastne nevi, kde se momentalne naleza.
    Dnes se mi to opet stalo, vysledkem je zkurvena deska preklizky za cca 1200,-
    Tak jsem trochu zapatral, a jedna vec mi prijde divna.
    Kdyz zatlacim do voziku s hlavou nebo do portalu (obcas se to stane v ose X i v ose Y), vozik jede, jede a najednou "cukne". Sundal jsem tedy hnaci reminek mezi motorem a pohonem voziku, a v takovem pripade vozik necuka. po nandani motorku jo.
    Zajimalo by me, zda je to bug or feature - zkratka pokud zenu krokovy motorek neelektricky (rozumej "mechanicky"), zda je mozne/obvykle/whatever, ze by se mohl na okamzik "kousnout" a zase pokracoval dal v otaceni. IMHO by mu to melo byt uplne jedno, nicmene temto cinskym skvostum to evidentne jedno neni. A obavam se, ze ono sekani predvadi - byt mene casto - i pri pohonu elektrickem. Muzete mi nekdo objasnit, jak vypada idealni chovani krokoveho motorku?zda tam treba neni nejaka "pojistka" proti prilis velke uhlove rychlosti? ci zda je uvedene chovani opravdu bug? dik moc.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hi, je tu nekdo, kdo reze co2 laserem zelezo? idealne ttrocen... mel bych specificky dotaz ohledne funkce "follow" AKA "tracking"...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JVCNC: vubec bych se nedivil :) Nicmene je to dostatecne ucinnejsi, nez laser s 2.5 cinskych Watu, co jsem mel predtim :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    GILHAD: cca 5w
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...odlozim si zde: nahrada lasercadu pro linux (zel placene, ale maji trial na 30 dni) ktera umi trocen:
    LightBurn Software
    https://lightburnsoftware.com/
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TLOUDEV: Kamos pali drevo asi taky 40W laserem a nevim jestli uz nejak automatizoval, ale sfouokaval ty plameny rucne, "mavatkem", nebo na to proste foukal...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TLOUDEV: a) Ja mam laser, ktery ma 15 čínských Watu (kolik je to na SI Watty netusim, ale min nez 15 urcite) a propali 3mm smrk jak nic, 40W bude muset krotit, aby bu to to balsu jen propalilo a nevzpala mu plamenem cela (me ten smrk vesele zahori takrka okamzite, jeste to budu muset postelovat)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ANDY_WARHOL: téměř jistě je to nějakej fiber laser
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hele zase par otazek, snad mi prominete:
    1/ kamarad chce koupit 40W laser na rezani balzy na modely, staci to rekneme na 3mm balzu? ja takhle nizky vykon nedam, abych mu kvalifikovane odpovedel - me to na min jak 15% ani nezazehne lampu
    2/ privezl jsem si na test flasku O2 (kyslik) na rezani zeleza. Jenze velky problem u trocenu - chybova hlaska "Sticking plate!" u trocenu. Sensitivity level mam na 3 (druhy nejnizsi), sticking plate delay na 200ms, mam zkratka dojem, ze hlava neumi spravne zdetekovat material.
    3/ Kalibrce hlavy narazi na "trigger limited".
    4/ pri pokusnem pohybu hlavy se zapnutym laserem se pusti plyn, pote zastavim, laser se vypne a plyn syci dal. neni na toto nejaky parametr? zkousel jsem zvednout hlavu nad uroven close blow distance, ale nic se nestalo. musel jsem dobehnout k bombe, manualne ji zavrit a nasledne zresetovat cely plotter
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE: jaký typ laseru se pro to dá pouzit?
    PECA
    PECA --- ---
    THERIDANE: dik, na volnovou dýlku jsem nevzpomněl :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    LPKF dělá mašiny na laserový prototyping PCB, ale je to $$$ a reálný využití je stejně mizivý, pokud neděláš přesně laděný tištěný antény a podobnou mikrovlnnou magii, protože jedině tam potřebuješ tu přesnost a zároveň nepotřebuješ vícevrstvý desky.

    PECA: využívá to takovou vlnovou délku, při které je měď málo odrazivá a naopak sklolaminát hodně. Je to přesně opak IR světla z CO2, který je prakticky totálně odražený mědí a totálně pohlcený epoxidem v FR4 :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=PhH05jNyjCk
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: Není to dobrou teplovidivostí mědi + nějaká chemie, která při tom může vznikat? Napadá mě ještě problematicka přesného seřízení, aby to odpařilo měď, ale nestihlo propálit kuprexit (nebo na čem je ta měď nalepená)...

    TLOUDEV: Může být. Praskne to pnutím, to je jasný. Ale pochybuji, že bys měl možnost to zespoda přitopit na (nevím kolik)-set °C, aby se to rovnou povolilo :) Navíc ty sklíčka na mobili jsou tenoučká, žádný okení tabule...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Trochu sem zkoumal tu výrobu pcn, výrobcům si teď jednoduchej stroj a dám tam dremel. Zbytek věcí mám nebo vytisknu.
    Ale zkoumal sem i ty lasery a nenašel sem nic jinyho, než že se na to dá barva, ta se odpálí laserem a pak se to vykyselinuje jako v jiný výrobě.
    Ale pořád nechápu v čem je problém, kdyz ten laser rozteče sklo, proč neodpali tu jemnou vrstvu mědi. Ale fakt sem nic k tomu nenašel, že by to někdo rozchodil.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TLOUDEV: tak jemný film by asi nevadil, ale plyn bude jednoduší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam