• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE: na tom videu co sem daval Tloudev,je jasne videt, ze osa odjede na home,ale spinac nevypne a motor a ten nevi ze je konec ,tak se snazi dal tocit ,proto ten hluk nez vypne koncak druhy osy - tady bych to videl docela jednoznacne , na test bych manualne zastavil uprostred osy jestli se pohyb zastavi a kdyz ne,jinej koncak a myslim,ze je po problemu
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SALAM23: Koncáky jsou obecně problém, postupně se jim mění průběhy (takže sepne třeba o pár desetin mm jinde, než když byl novej). Ty běžně používaný mikrospínače jsou určený pro 240 V AC, počítá se v nich s obloukem, co opaluje/čistí plochy. Jak se na to dá třeba jen 5 V, tak tam ta oxidace postupně narůstá. Na tohle byly ideální "mokrý" spínače (se rtutí :-) ale ty jde dnes legálně koupit strašně blbě.

    Na gravírce, kde o opakovatelnost nulování jde (přípravky jsou přesně v pozici a jen tam dělník hází materiál jeden za druhým) jsem osadil indukční detektory a tím se to vyřešilo. Ty se neošoupají :-)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV:
    TLOUDEV:na 90% mas v pici koncovy spinac , protoze me to asi tyden po zakoupeni dalo to samy,postupne se to zhorsovalo az mi masina zacala misto do home odjizdet uplne na druhou stranu,nebo si na jedny ose pokazdy udelala jinde nulu,cely to mrdal stejnej spinac co tam mas ty - vykuchal jsem ze stary masiny v praci jiny koncaky a je po problemu
    https://m.youtube.com/watch?v=JfDKW49M2rc
    Otestuj si jestli tu osu manualne pokazdy hned zabrzdis dotykem , pokud ne nebo to jeste nekam popojede je zadrhel v tom koncaku
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: jo, todle nabourani to obcas (ne pravidelne) dela.. nicmene ten zvuk je stejnej, jako to protoceni.. zkratka motor se snazi, ale "neco" ho donuti chvili stat na miste a pak se zas rozjede.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Na tom driveru je tabulka proudů :-) a někde bude pole přepínačů. Podle přepínačů odečteš aktuální nastavení proudu, a pak můžeš zkoušet proud měnit.

    TLOUDEV: Tohle ale nezní jako rezonance, tohle vypadá spíš jako že to nabouralo do konce pojezdu a zkouší ho to prorazit. Nemáš třeba nefunkční nebo posunutej koncák, o kterej se to zjevně zkouší homovat?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: start stroje:
    problem cnc - after start.
    https://www.youtube.com/watch?v=WNI-DIq9HhY

    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: hmm.. to je zapeklity. Da se to nejak zmerit? navrhnout? na laseru zadny velky zateze v podstate nejsou, jedina "promenna" je akcelerace na jednotlivych osach, jinak zatez plus minus nula.
    Puvodne byval na celym portalu kryt, ktery vazil cca 10kg a ktery zpusoboval totalni vibrace. od jeho odstraneni vibrace klesly, ze uz jsou cary rovne. mozna tedy jsou krokace dimenzovane na akcelerai s dalsimi 15kg na portalu.
    Pro me je to ale hlavne otazka, zda je tedy problem s driverem (tzn ze dava prilis silny ci slaby proud), nebo s krokacem.
    Dalsi vec je, ze absolutne nemam paru, jak ten proud z driveru ovlivnit. Je to neco jako https://www.alibaba.com/product-detail/Nema17-23-Digital-Stepper-Motor-Driver_62361756253.html (nafotim a dam presnej typ), nevim, kde by se u toho mohl vykon regulovat.
    V kazdym pripade uz zacinam chapat varovani pred cinskymi lasery.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Jinak to chování co popisuješ v prvním postu (zastavení pojezdu na nějakou dobu se zvukovým doprovodem) je běžnej neduh dvoufázových krokáčů, má dvě protichůdný příčiny a dvě protichůdný řešení.

    Buď máš příliš málo proudu, a tak to při té rychlosti už nemá krouťák a dojde k zastavení - tady pomůže přidat koně - a nebo naopak máš na danou zátěž proud z driveru příliš velkej, díky čemuž jsou kroky moc rázný, mašina vibruje a velmi snadno přechází do režimu vlastní rezonance. Tady pomůže naopak proud snížit.

    U nás to byla vždycky ta druhá příčina, dost jsme koukali, že i poměrně těžký mašiny (malá horizontálka z konce 19. století) jedou na 2-3 A RMS. Má to s menším proudem takovej jemnější zvuk a nenabíhá to do těch rezonancí.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SALAM23: :-D jo, já mám na zdrojích tak velký kondenzátory, že po takovým ručním posunu větrák jede asi minutu, než to všechno vysrká
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE: presne - u me na laseru to treba rozsviti i vsechny ledky na koncovych spinacich - kdyz takhle posunu na freze, tak se mi roztoci i vetraky ve zdroji a hned se zabrzdi motory pri rychlejsim pohybu
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    THERIDANE: Jestli ten driver má nějaký LEDky, tak ti 100% probliknou.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Driver se 100% probudí jen tím, že zatočíš motorem, nemusí mít napájení ani nic jinýho. Nasbírá si dost energie na nahození zdroje a zabrzdí motor, než mu ta energie zase dojde. Je to to chování na videu.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: zasekava se to az pri urcite (nikoli velke)rychlosti, nicmene toto je pri vypnutem stroji, tedy se driver tezko probudi. ostatne pocitam, ze driver nema propojene napajeni sveho mikroprocesoru s napajenim motoru jako takoveho, ne? tam pocitam bude nejaky signal spinany napr. mosfety, ne? vzdyt tam musi vest jiste vetsi proud, nez co by nejaky mikrokontroler jen tak pustil. (ackoli toto je pouze ma domnenka, netvrdim, ze to tak musi byt, ale kdysi jsem delal nejaky "kontroler" na atmelu na elektricky sroubovak, a bylo resili jsme to prave pres mosfety). ale ten motor se seka prave pri obycejnem pohybu, kdy ho pohani driver. Zvuk pritom zastaveni (pres driver) vyda podobny, jako kdyz projede zavoru a narazi na konec, aniz by byl zavorou zabrzden (i to se obcas stava - hlavne po resetu stroje). hlasity zvuk, takove hluboke bruceni a klepani, jako by se motor snazil prekonat odpor koncoveho spuntu na kolejich. Jenze se to prave stane i z niceho nic behem pohybu, evidentne motor "prosere" otacky a kontroler se to nedovi.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: jediný co mě napadá je, že se ti ručním pohybem motoru naindukune dostatečný napětí na to, aby se driver "probudil" a zastavil motor - zasekává se i při pomalém pohybu, nebo se hryzne jen pokud překročí určitou rychlost?

    Každopádně krokový motory mají velmi strmou charakteristiku pokud jde o kroutivý moment a otáčky, takže pokud se to stává při rychlé změně směru pohybu, asi to bude chtít jiné krokáče, nebo drivery, které podporují zpětnou vazbu a jezdit aspoň podle enkodéru, kde ti ztracenej krok tolik nevadí, protože ho to dožene.
    Rozdíl mezi krokovým motorem, který má nějaký krouťák i v horní třetině rozsahu otáček je asi šestinásobná cena proti tomu, co ztratí krouťák už v první třetině a pokud nemáš datasheet, tak to nezjistíš jinak než experimentálně :-/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, a opet jsem v koncich.
    Parkrat se mi uz stalo, ze stroj behem pohybu v nektere z os "zamrzl" na pul vteriny, ozvalo se straslive zabruceni z motorku a posleze jel dal.. blby je, ze v techto pripadech si rozsynchronicuje souradnice a dal pali na spatne misto... a vlastne nevi, kde se momentalne naleza.
    Dnes se mi to opet stalo, vysledkem je zkurvena deska preklizky za cca 1200,-
    Tak jsem trochu zapatral, a jedna vec mi prijde divna.
    Kdyz zatlacim do voziku s hlavou nebo do portalu (obcas se to stane v ose X i v ose Y), vozik jede, jede a najednou "cukne". Sundal jsem tedy hnaci reminek mezi motorem a pohonem voziku, a v takovem pripade vozik necuka. po nandani motorku jo.
    Zajimalo by me, zda je to bug or feature - zkratka pokud zenu krokovy motorek neelektricky (rozumej "mechanicky"), zda je mozne/obvykle/whatever, ze by se mohl na okamzik "kousnout" a zase pokracoval dal v otaceni. IMHO by mu to melo byt uplne jedno, nicmene temto cinskym skvostum to evidentne jedno neni. A obavam se, ze ono sekani predvadi - byt mene casto - i pri pohonu elektrickem. Muzete mi nekdo objasnit, jak vypada idealni chovani krokoveho motorku?zda tam treba neni nejaka "pojistka" proti prilis velke uhlove rychlosti? ci zda je uvedene chovani opravdu bug? dik moc.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hi, je tu nekdo, kdo reze co2 laserem zelezo? idealne ttrocen... mel bych specificky dotaz ohledne funkce "follow" AKA "tracking"...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JVCNC: vubec bych se nedivil :) Nicmene je to dostatecne ucinnejsi, nez laser s 2.5 cinskych Watu, co jsem mel predtim :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    GILHAD: cca 5w
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    ...odlozim si zde: nahrada lasercadu pro linux (zel placene, ale maji trial na 30 dni) ktera umi trocen:
    LightBurn Software
    https://lightburnsoftware.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam