• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Já si občas nechávám dělat nějaký výpalky v Přílepech u Plechexpresu, i ze slitin, ale je fakt že materiál dodávají vlastní. Se zeptej jakou normu můžou a jakou ne.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: nevím jestli ten dural bude vhodný i na laser - je nevhodný i na svařování (EN AW-2017A). Je pravda, že laser máme ve vedlejší vesnici, jen jsou zvyklí pálit ocel od 10 mm vejš =D
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Musí to být voda? Laserem to bude výrazně levnější (a laser mají na každým rohu).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BTW: nevíte o někom, kdo má v okolí Prahy vodní paprsek? Potřebuju do desky duralu (cca 500 x 300 x 5 mm) vyřezat odlehčení, na CNC fréze bych to kousal týden.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TEAPACK: jasne. hele ty konce obcas jdou, obcas ne. vetsinou kdyz se neco zesere, tak po resetu nejdou, pak napodruhy uz najedou.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: Ono to ale bude mít vliv na kvalitu natažení řemenu, takže ikdyž jsi to teď dotáhl a seřídil, tak za dva/tři starty to budeš moct udělat znova, protože se ti to rozjebe tím jetím do mechanického dorazu ...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: ne, koncaky ted neresim (ac vim, ze bych mel), ty mi poslou cinani novy, ale resim lost stepy uprostred bitevniho pole.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: koukal jsi na ty koncaky?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    toz, pasy jsem vsechny dopnul, space jerk snizil z 10 na 5 a... opet zasek! fakt me uz nic nenapada.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: no... jednak to docela narocny je (cinan tam nenechal zadny prostor pro cisteni napinacich rolen), a druhak se to stava pokazde v jinem miste. vicemene nahodne. cisteni remenu bylo prvni, co jsem udelal a co me napadlo.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Jasný. Jinak ten zvuk zněl jako normální ztráta kroku, spíš bych tipoval teda nedostatečnej proud (napětí) než příliš vysokej. Nebo nějakej zádrhel v mechanice, třeba špína na pojezdu. Sundat řemeny a projet to ručně asi nebude náročný...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: v te jedne ose vrsek planda, spodek je OK. ale vykurvilo se to v druhe ose, ktera je napnuta.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: neplandají ti tam ty řemeny nějak moc?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    failure - strange sound and coordinate lost at 1:20-1:30
    https://www.youtube.com/watch?v=WdvtePU0IrI
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: jj, přesně tohle jsem tu psal už na začátku...
    nám loni v jednom stroji odešel krokáč a jelikož se původní typ už nevyráběl, tak nám výrobce stroje doporučil jiný. Když jsme ho tam namontovali, tak mašina občas chovala divně a padala do eStopu... když jsme pak měřili krouťák motoru, tak jsme zjistili, že nový krokáč má nad 300 ot/min cca 1/10 jmenovitého krouťáku a při 1k ot/min to byla nula. Ten původní měl dosahoval poloviny jmenovitého krouťáku ještě při 2k RPM =)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: ...a to je pro me presne spanelska vesnice :(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: zalezi co je to strma charakteristika, ono je to zavisle na indukcnosti motoru a napeti. cim vyssi indukcnost tim bude strmejsi stejne tak s napetim, cim bude nizssi bude strmejsi. jinak neni problem najit motor co bude mit plny moment treba i do vysokych otacek, 1/2 momentu treba pri 1000ot i vyssich a o tom bych, ze ma strmou charakteristiku nerekl a pak jsou motory co maji 1/2 momentu uz pri 100 o/min.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jestli to vypadava az pri nejake vyssi rychlosti tak nez proud tak se kouknout na napeti, on se tam ten proud bez napeti nema jak dostat, zvlast jestli motory maji velkou indukcnost. samozrejme kouknout co snesou drivery a podle toho vymenit zdroj pro ne.
    PECA
    PECA --- ---
    THERIDANE: Úplně stejný nápad jako TLOUDEV :D Aktuálně je nepotřebuju a před vánoci mám "hubený" období, ale po novým roce se třeba domluvíme...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: tak posli, aspon 3 :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam