• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Rád bych si nechal do cca 2mm plechu vyřezat kulaté tvary. Napadlo mě, že by to šlo dobře vodním paprskem. Doporučili byste mě někde, kde to dělají za rozumný poměr cena/výkon?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: jasne, drevo a plexi jedu. akorat ze se me cim dal vic lidi z okoli pta na plechy, a jelikoz jsem posledni rok travil v zamecnickejch dilnach, mam na plechy nejvic zakazek. Takze bych to rad zkrotil. no, objevil jsem ted firmu http://www.sp-tech.cz/produkty/spotrebni-material/trysky-esse-pro-co2-lasery/ ktera vyrabi trysky tady v cechach, tak zkusim mensi prumer (0.8, ted mam 1.2mm) a uvidime, jak to s tema plechma zamava. Doufam, ze se to pri stejnem tlaku projevi pozitivne na vetsim proudu a lepsi kvalite. Zitra budu moudrejsi.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    slabší verze toho co je v podníku, maj 4020, taky s timhle podavačem (což btw je továrna na problémy, obzvlášť pokud je obsluha jen mačkač tlačítek)
    Bystronic | BySprint Fiber 3015 with ByTrans Extended
    Bystronic | BySprint Fiber 3015 with ByTrans Extended
    https://www.youtube.com/watch?v=u2yIc-uwbkU



    maj i "4kW" (spíš 3,8kW když to má dobrou náladu) CO2 a zásadní rozdíl je vidět při prostřelování a gravírování, vláknovej prostě jede jak motorová myš s vrtulí v prdeli ;-)
    (a pak ve spotřebě, CO2 potřebuje 40kW přípojku, vláknovej snad míň než 1/2)

    CO2 vyniká třeba v pižlání plexi, dle místních pak ještě ve dřevu...dělej spíš tohle pokud na tom chceš zarobit ;-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: ...a doprdele. Tak tomuhle se fakt konkurovat neda. ve vsech smerech.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: 4kW že nemůže jet rycheji? To's pyl desinfekci na ruce či co? :D
    Ten laser umí tenký plechy krájet rychleji než bych to já zvládnul kreslit tužkou...
    Prima Power Platino Fiber with 4kw Laser Cutting Demonstration
    https://www.youtube.com/watch?v=pMSyGOoesfM


    btw takovej insider pohled - podnik kde jsem si bez marže za laser účtuje 750kč/h. Během tý hodiny zvládá rozpižlat několik 4x3m 3mm tabulí na 100+ dílů. Ale mašina stála 15 mega.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: kyslikovy koncentrator je asi na hovno... jednak ta cistota plynu tam je max kolem 93% (a ja potrebuju idealne 99.5% a lepsi) a druhak asi neda patricny tlak. A ty ceny u profi medickejch masin jsou taky jinde (a pro jiny vyuziti jsem nenasel).
    Jinak teda kovy tech 300W daj do tloustky cca 4mm, na krajeni plechu (do cca 2mm) mi to prijde pouzitelne. Hlavne na kusovou vyrobu - vetsi provozy obvykle kusovou vyrobu moc nedavaj, a kdyz, tak je to raketa. Hodina prace stroje se pohybuje kolem 3500,- coz si myslim, ze pokud bych dal uzkou trysku (0.8) a tim snizil spotrebu8, tak bych se teoreticky mohl na nakladech na kyslik dostat nekam na 1500 za hodinu prace (nehlede na to, ze dost z prace stroje je prejizdeni bez rezu, a tim padem bez spotreby plynu. Zde vsak zalezi na optimalizaci vykresu) a tudiz bych se mohl pohybovat o litr niz, nez komercni provozy. A troufnu si tvrdit, ze ona ta rychlost rezu u tech tencich plechu nebude o moc vetsi, nez u toho 300W laseru, bo to nemuzes okourit na 4kw - to ten plech spalis. takze mam dojem, ze stejnej plech propalim stejne rychle na svym 300W laseru, jako na 4kW masine. Ale rad se necham poucit, pokud se mylim.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: s 300W kovy asi komerčně moc řezat nebudeš, potřebuješ kopec kyslíku aby to vůbec něco dělalo nebo to musíš mít hodně tenký...rozhodně nemůžeš konkurovat několika-kW mašinám ve většíh provozech.
    zvaž plazmovej kráječ nebo vzduch pod velkym tlakem?:D

    ad flašky - zjisti si průtok (hmotnostní), dle požadavků by se ti mohl vyplatit kyslíkovej koncetrátor, je to populární třeba u sklářů v malejch dílnách, kde by je odrhli na pronájmu flašek.
    Varianta 2 je "minitank" na kapalnej O2, ale ten bez odběru ztrácí plyn (přes 1% zbylýho plynu za den) a je silně omezenej množstvym plynu co dokáže dodat.
    Tradiční velkej zásobník s výparníkem je pro tebe asi mimo mísu kvůli ceně a potřebě obrovskejch odběrů...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: jo, optika je serizena. Tlak plynu mam nastavenej na 5bar (0,5Mpa) plus minus (lita to mezi 4 a 6 bar, zalezi, zda zrovna sepne ventil). Co me teda udivilo celkem dost je spotreba kysliku - flaska padne za cca hodinu rezu. Tim padem nevim, jak moc jsem schopnej komercne rezat, abych z toho taky neco mel - flaska je za 2kKc bez par drobnych. Ohniskova vzdalenost zda se byti ok (tryska je cca 1mm nad materialem, odladeno na "nejmensi puntik"). Blby na tom je, ze onno to treba 10cm jede v pohode, a najednou se tam vyvali struska a je po prdeli. Takze na 20cm rovnyho rezu je najednou zub. Coz nasere. Dalsi vec jsou ostry uhly - mel jsem za to, ze tohle si chyta primo kontroler tim, jak akceleruje a zase zpomaluje, ale nezridka to zkratka "vypali" ruzek. Coz je pruser, protoze to je v podstate neopravitelne.
    No nic, konec stiznosti, jdu ladit.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: záleží na tlaku a průtoku plynu...zkus opatrně přidat a pak do šrotu dělej testovací řezy pro doladění rychlosti.
    Předpoklávám že optiku máš seřízenou když nerez krájí dobře.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    zdar, nemate nekdo k dispozici nejakou tabulku reznych rychlosti na CO2 laser 300W pro zelezo a nerez? teda takhle: nerez 1mm picnu krasne, ale ted jsem v haji s 1mm klasickou karbonsteel. nekde jsem vystoural, ze je idealni posuv 45mm/s, jinde zase 3m/min (coz vychazi na 50mm/s), ale v tehle rychlostech je ten rez uplne strasnej - struskou oblitej, okousany hrany... uz me to po trech dnech a dvou kyslikovejch flaskach prestava bavit, radeji bych jel podle nejakyho "grafu" wattaze a rychlosti a ne znovu vynalezal kolo.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    A Boring Tale With Six Sides | Hackaday
    https://hackaday.com/2020/03/23/a-boring-tale-with-six-sides/

    Drilling a hex shaped hole.. Linuxcnc style.
    http://www.youtube.com/watch?v=c9tWtEG1Exc
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: tip je https://www.idilna.cz/cz/ zkusenost s nima nemam ale az budu potrebovat casem neco takoveho tak to chci zkusit tam, sice to budou spise mensi kusy takze bych si je mohl i vyfrezovat ale pripadne povrchove zakaleni je u nich zadouci tak je budu potrebovat spis palit.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Potrebuju vypalit dva kruhove dily, prumer cca 30cm, jeden 2mm nerez a druhy 5mm ocel. Do te oceli je tam i cca 14 M4 zavitu (ty muzu udelat i sam kdyby to neslo pri jednom). Doporucili byste mi prosim tip na nejakou firmu? Diky moc za rady.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    The Evolution Of Cutting Tools
    https://www.youtube.com/watch?v=YSdho8y4EoA
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JPLABS: na tu kulatinu se poptej u Bakaláře =) ( http://www.bakalarkovoobrabeni.cz/ ) ti dělají občas díly i pro Lego (to Dánský) a co se týče frézování, tak něco bych asi dokázal, ale leštění si budeš muset zařídit jinde...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JPLABS: zel, u frezy uz nedelam.
    JPLABS
    JPLABS --- ---
    TLOUDEV: k tvojí zprávě z 19:41:21 26.12.2019
    ty senzory, to je co konkrétně? To jsou koncové mechanické spínače, nebo hallové či optické senzory? Nutno přesně uvést. Protože, když měříš na senzoru a není to obyčejný vypinač, pak musíš brát v potaz , že měřák kterým měříš má nějaký vstupní odpor a zatíží ten senzor. Když použiješ obyčejnej voltmetr z Kauflandu, tak ten zatěžuje dost, protože má malý vstupní odpor.
    Dále, senzor může hodit pouze pulz a nemusí se přehodit do trvalého stavu. Pulz voltmetrem nezměříš. Chce to něco jiného, podle toho o jaký pulz se jedná, jaké má napětí, zda je ojedinělý, nebo opakovaný ...
    V prvé řadě je potřeba zjistit co měříš, na čem měříš a co se při měření očekává.

    Jiná věc:
    umíš přesně (s tolerancí 01 mm) vyfrézovat měděnou desku tlustou 10 mm ? vyfrézovat do ní otvory, do některých vyřezat závity a pak desku vyleštit?
    A umíš přesně osoustružit měděnou kulatinu na průměr 52.15 mm a nařezat na plátky, udělat do ní slepou díru se závitem a vyleštit ?
    Hledám někoho, kdo to umí a nezkazí materiál, protože měděná deska 1 cm tlustá je dost drahá.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: rad bych ale ted to mam ponekud hektictejsi, ve fronte na me ceka ted 5 frezek a 2 soustruhy v ruznych stadiich rozpracovanosti, tedy realne na jare, ted soustredim vsechny sily na to abych dokoncil vse co je rozpracovane
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam