• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    dotaz do pléna - nenapadá někoho, kde dohledat tisícihran podle parametrů?
    Potřebuji trn na proražení ozubených děr do hliníku (tloušťka plechu cca 4mm), výsledkem by měl být otvor:
    - 4,8mm vnější průměr
    - 20 zubů
    - výška zubu cca 0,3mm

    Chci poptat firmu, která by mi trn vyrobila na zakázku, ale napadlo mě, jestli neexistuje nějaký již hotový produkt, třeba utahovací bit nebo tak něco, čím bych to proklepl? Jistou toleranci to má...

    Nákres dodám v dalším postu.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TLOUDEV: díky, leze to ze mě jak z chlupaté deky to máš pravdu (z části protože nevím co je dobré naspecifikovat a na čem vše záleží), příště už to bude lepší. Ano, je to 1.5mm.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MIKULAS: Fusion je pro hobby zdarma pořád, ale vyžaduje neustálý připojení k overmindu cloudu, i když si to předplatíš (nejde koupit, jen pronajmout).
    Hobby licence SolidW bohužel taky potřebuje připojení k netu, navíc nemá toolbox (normovaný součástky)...ale komerční se dá alespoň koupit (byť draze...) a zůstane ti.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DELVIT: jeste jednou, pekne jedno po druhem:
    1/ laser ti ponici akorat povrchovku. Tzn ze pokud riznes laserem plech, tak PAK ho das nalakovat (komaxit, nebo cokoli jinyho) a laser uz ti nic nicit nebude, nebot jeho part jiz dohral.
    2/ prostrihovacky na 140mm zapomen. laser je tvoje jasna volba, paklize to nechces pizlat rucne lupenkovkou. Udelej si vykres rezu v **CADu (vcetne tvaru desky, pocitam, ze kazdy vi, jak vypada kruznice, ale uz nikdo nevi, zda ji ma picnout 20cm od okraju ctverce 50cm velkyho, nebo doprostred 3x5m velkyho obdelniku atd), vyexportuj do .dxf a poptavej, kdo ti to picne. Ani jsi vlastne nerekl tloustku, ale soudim, ze to bude nejakej 1.0 az 1.5 zeleznej plech - leckera firma ti ho rovnou i odproda, abys kvuli tomu nemusel kupovat celej velkej format.
    3/ leze to z tebe jak z chlupate deky. Priste se zkus zamyslet, polozit otazku nejprve sobe, sesumirovat si, co bys jakozto potencialni zhotovitel chtel vedet (material, rozmery, bla bla bla) a pak to cely napsat v jedny otazce. Spravne otazky je radost zodpovidat, na blbe dostanes odpovidajici odpovedi, casto zavadejici.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MILAZAJICEK: jasně v pohodě, však to se podívám sám. No díry budou velké cca 140mm.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    DELVIT: asi ano ja treba vim kam si ji v Liberci jit pujcit ale v praze ti nereknu.. https://www.uni-max.cz/...dukty/kovoobrabeni/prostrihovacky/hydraulicka-rucni-prostrihovacka-hypro-6 jde o to bah meli k dispozici diru jakou potrebujes.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MILAZAJICEK: no když laser to poničí, tak jsem vodu vzal zpět so hry. Dají se ty prostřihovačky někde půjčit?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MILAZAJICEK: btw co jsou kulate tvary. Jsou prostrihovacky a ten otvor je po nich moc pekny.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    DELVIT: vodu jsem bral jako zavrzenou co to bude delat nevim to jsem nezkousel.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DELVIT: IMHO voda by měla fungovat, ale netuším jaký jsou na ní ceny...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MIKULAS: Jak jsem psal nemám s tím žádné zkušenosti, proto se ptám. Kdyby to šlo tak by si to nechal zabrousit.

    MILAZAJICEK: takže ani vodou? Co se s tím stane, když to uřežeš vodou?


    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MIKULAS: jak pises. praskovanej plech maximalne strihat.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DELVIT: Nejsem si jistý, ale práškovaný plech se asi laserem (a i jinými procesy) dost poničí - ty tepelné změny v okolí řezu určitě zanechají stopy. Nemělo by se to práškovat až po úpravách?

    Ještě k těm Plehaso materiálům - když to chceš mít hezké, tak dělají broušené nebo zrcadlové povrchy (potažene folii, kterou si pak sám strhneš - i když jsou jednostranné).

    AKA_THE_A: pokud je to myšleno ironicky, tak na tom něco je :) ... ale šikovný kutil si dokáže sehnat starý Illustrator ... Fusion je pro hobby na rok zdarma, není? Pak tuším SawCAD http://www.sawcad.cz/cz/ .. ale já do toho tolik nedělám, tak nevím.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Nejen z deepnestu, blbá chyba se může objevit všude. Před pár dny jsem zrovna opravoval bug v mým softwaru na práci s rotační osou, protože to občas špatně přepočítalo rychlost (malá přesnost float typu u velmi malých pohybů), tak to tam dalo vysokou hodnotu F a fréza ulítla rovnou do špon :-)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: jo a u dřeva ještě kontrolovat směr let kde je to třeba
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: pouzivam, ma to vsak drobne "ale". Posledne jsem tady vyrezaval nejaky tvary z plexi... cely plato, cca 30ks od kazdyho kousku, takovy nepravidelny (nejaky stopkovy sklenicky z profilu), tak jsem to prohnal deepnestem. No a najednou, behem rezani, koukam, a rez jednoho z tech tvaru mi prosel pres jiz vyrizly jiny tvar. Chyba v matrixu. Nastesti to na celem vykresu (cca 1x1.5m) udelal jen 2x. Takze veskere vystupy z deepnestu radeji vzdy poradne zkontrolovat!
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tohle vypadá pěkně, optimalizuje rozložení výrobků na 2D materiálu

    Deepnest - open source nesting software
    https://deepnest.io/
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TLOUDEV: ano, to mám v plánu, ale nechci to dělat ručně karbobruskou, ale právě třeba tím laserem, když to bude v rozumné cenové hladině. Pak to nechám asi nalakovat.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DELVIT: rizni do plechu a pak nech laknout/pozinkovat/whatever.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam