• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DELVIT: Nejsem si jistý, ale práškovaný plech se asi laserem (a i jinými procesy) dost poničí - ty tepelné změny v okolí řezu určitě zanechají stopy. Nemělo by se to práškovat až po úpravách?

    Ještě k těm Plehaso materiálům - když to chceš mít hezké, tak dělají broušené nebo zrcadlové povrchy (potažene folii, kterou si pak sám strhneš - i když jsou jednostranné).

    AKA_THE_A: pokud je to myšleno ironicky, tak na tom něco je :) ... ale šikovný kutil si dokáže sehnat starý Illustrator ... Fusion je pro hobby na rok zdarma, není? Pak tuším SawCAD http://www.sawcad.cz/cz/ .. ale já do toho tolik nedělám, tak nevím.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TLOUDEV: Nejen z deepnestu, blbá chyba se může objevit všude. Před pár dny jsem zrovna opravoval bug v mým softwaru na práci s rotační osou, protože to občas špatně přepočítalo rychlost (malá přesnost float typu u velmi malých pohybů), tak to tam dalo vysokou hodnotu F a fréza ulítla rovnou do špon :-)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: jo a u dřeva ještě kontrolovat směr let kde je to třeba
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    THERIDANE: pouzivam, ma to vsak drobne "ale". Posledne jsem tady vyrezaval nejaky tvary z plexi... cely plato, cca 30ks od kazdyho kousku, takovy nepravidelny (nejaky stopkovy sklenicky z profilu), tak jsem to prohnal deepnestem. No a najednou, behem rezani, koukam, a rez jednoho z tech tvaru mi prosel pres jiz vyrizly jiny tvar. Chyba v matrixu. Nastesti to na celem vykresu (cca 1x1.5m) udelal jen 2x. Takze veskere vystupy z deepnestu radeji vzdy poradne zkontrolovat!
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tohle vypadá pěkně, optimalizuje rozložení výrobků na 2D materiálu

    Deepnest - open source nesting software
    https://deepnest.io/
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TLOUDEV: ano, to mám v plánu, ale nechci to dělat ručně karbobruskou, ale právě třeba tím laserem, když to bude v rozumné cenové hladině. Pak to nechám asi nalakovat.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DELVIT: rizni do plechu a pak nech laknout/pozinkovat/whatever.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SALAM23: AXTHEB: blízko, nejspíše ze spodu racku. Bok ještě zvažuji, pro lepší dostupnost.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SALAM23: Z boku racku, nejspíš
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    DELVIT: trochu ti nerozumim,z jakyho matrose to budes rezat?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SALAM23: já to nechci práškované, to je materiál do kterého budu dělat výřez.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: hodil bych to po rezani do koamxitu "kdyz chce praskovany" vydrzi to veky a do racku to bude i pekne vypadat
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DELVIT: IMHO ti bude stacit to pak nechat pozinkovat.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MIKULAS:
    MIKULAS: Ano, jsem schopen si vytvořit nákres, i když v CADu jsem už dlouhé roky nedělal, opráším to. Chtějí nějaké řezy nebo jim to stačí jako celek v 2D?

    Jde o část racku, tudíž předpokládám, že to bude práškovaný ocelový plech. Nic takového ale na výběr nemám na Plehaso. Tam je na výběr: nerez, železo, hliník, mosaz, měď. Jsem rád, že jsem se tu zeptal, protože přesně někoho s dobrýma zkušenostmi chci ;).
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: freecad https://www.freecadweb.org/ openscad https://www.openscad.org/ a pro laser pak lightburn https://www.lightburnsoftware.com/ - tam je teda mesic zdarma a pak 40 nebo 80 dolacu podle toho zda G-code nebo proprietal
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MIKULAS: možná by stálo za to na nástěnku naházet i seznam CADů zadara pro hobby ;-)
    Fusion 360, Solidworks... A pak všechny opensource.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DELVIT: ještě jsem zapomněl, že plehaso je optimální tahdy, když si jsi schopen vytvořit nákres (v čemkoliv, co umí export do DWG nebo DXF ... autocad, fusion, illustrator a pod.)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    DELVIT: nedávno to tady bylo - www.idilna.cz (Plehaso) - nesídlí sice v Praze, ale skrz jejich online aplikaci si můžeš velmi snadno objednat, vidiš cenu a všechny parametry, vybereš si materiál.

    Na základě materiálu ti vyberou ideální technologii - pro tebe asi laser, ale nenapsal jsi, z jakého kovu ten plech má být.

    Pak už jen čekáš na dobírku...

    BTW dejte Plehaso na nástěnku, já s nimi mám dost zkušeností a mohu jen doporučit :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TLOUDEV: Jasně Praha, tudíž někde v Praze. Spíše jsem chtěl nejdříve nasměrovat, jestli ta voda je rozumné a pak jsem ro zapomel dodat.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DELVIT: ...u nekoho, kdo ma laser? Jsi-li z Prahy, u nekoho v Praze? jsi-li z Brna... mam pokracovat? (sorry, fakt mi to nedalo, holt se spatne ptas)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam