• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: no uf reyovani takhle tenkzho plechu je problem to upinani. U oceli je dobre to chladit emulyi, abz nastroj hned neodesel, takye musis pocitat s tim ye ti po stole bude chcat emulze, tedy zajistit aby netekla tam kam nema. Jedine snad to upnout pres nejakou silnejsi desku a frezovat to skrz ni. Sam jsem frezoval z 0.2 nerezi ale bylo to mrnave 20mm kolecko a mel jsem to prilepene oboustrankou a byl problem to sundat a neznicit. U vetsich kusu si to nedovedu predstavit. Frezoval jsem to taky gravirovaci jehlou jednobritou, takze boky nejsou kolme, to me ale moc netrapilo. Dalsi moynost krome te desky je jeste vaukuum, tam vyjde draho vyveva a nemuzes jet skrz, ale zase plati ze zalezi jak velke formaty, Jsou vcelkku 2 zpusoby vakuoveho upinani, 1. velky podtlak, maly objem, nemuzes jet skrz ale muzes delat i relativne male veci, plech musi byt perfektne rovny, jinak ho neprisajes. 2. je maly podtlak velky objem, muzes jet skrz ale nemuzes chladit emulzi a nemuzes upinat male veci. Pak mozna jeste na ocelovou desku a ze zhora strcit magnety tam kde se nebude frezovat. S tim ale uz zadne zkusenosti nemam.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Frézování plechu obecně je za trest. Strávíš s tím půl dne, zničíš nástroje, kvalita bude otřesná. V době, kdy v každým druhým městě má někdo vláknovej laser kde ti to udělá za pár stovek, je takový trápení zbytečný.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: tak já chci dělat i jiný věci, tohle byl jen příklad a ano máš pravdu na tohle by byla lepší plasma, ale zas na jiný věci k ničemu. Třeba přesne vrtání, to s plasmou asi nepůjde. Obrábění dřeva, tam už vůbec. PCB, na to sere pes, na to už mám stejně jedno malý cnc skoro hotový, to může být zvlášť. Ten příklad jsem uvedl jako příklad, kvůli zhodnocení tuhosti, protože to je krajní mez
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: jestli to bude neco obyc ocel tak budes resit jeste povrchovku aby to nerezlo, coz neni problem, pripadne nerez a nemusis resit ani povrchovku. Na tohle pouziti je frezovani nesmysl, to se nevyplati ani kdyby jsi mel stroj zadarmo, budes mit problem s upinanim a drncenim nastroju takovy ze to bude pekne drahe i kdyby, jak jsem psal, jsi mel stroj zadarmo. Chces to palit plazmou nebo laserem, jestli chces stavet tak chces stavet plazmu a ne laser (jen to bude chtit jeste obrousit hrany rucne) a kdyz chces stavet plazmu tak potrebujes rizeni co umi THC (automaticke rizeni vysky horaku nad materialem). Jako mechanika ti pak staci na plazmu cokoliv, klidne i ty remeny, to co budes resit je to THC, protoze mach to sice umi teoreticky, v praxi to moc nefunguje (nedavno jsem prave plazmu s machem prestavoval tak aby tam THC fungovalo a vzhledem k tomu jak je celz mach i s HW generatorem pulzu koncipovan, to ani fungovat poradne nemuze), GRBL netusim, spis ne a pak linuxcnc, kde pokud se v nem neorientujes a delas neco takoveho poprve tak mas na pul roku zabavy vystarano. No a hlavne u plazmy nechces USB (i kabelova klavesnice/mys ma problem).

    Mozna, podle poctu kusu, zvaz jestli neni jednodussi si to delat nekde jinde, treba s laserem tu jedno ID co reze kovy dispojuje.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: no dam příklad konkrétní aplikace, kovový krabice na přístroje, ale s tím, že to leží na podlaze a budou se nohou mačkat tlačítka., takže bytelny by to být mělo. Vyfrezoval bych ty díly, naohybal a sesrouboval. Netuším co za plech na to je potřeba. Nefrezoval bych to najednou, ale po malých vrstvách. Zkoušel sem nějakéj dural ale spini to.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: ja na tomhle delal jen high level SW + vsechno okolo krome HW a FW, to jen testuju a vymyslim co bych si pral aby to umelo. Nicmene s 5160 je i funfacts i to, ze tomu pisou ze je do 36V a mosfety do 40V ale kondiky na tom jsou do 35V :D no a takhle jsme overovali ze kdyz shori driver tak zbytek desky prezije bez uhony a staci vymenit driver v patici kus za kus a vse jede dal, coz byl muj hlavni pozadavek na zaklade zkusenosti s jednou znamou firmou ktera je ve skutecnosti zrejme chranena dilna protoze to jinak neni mozne co predvadeli. No a pak samotnej 5160 i s externimy fety topi vic nez ty fety, coz je take zajimave. No brzo budeme mit z vlastni zahradky zajimavejsi driver nez TMC.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: Já jsem na tom projektu naštěstí dělal jen hardware, během vývoje pcb jsem kapitolu o SPI komunikaci jen letmo projel a říkal jsem si, že nezávidím tomu, kdo se s tím bude muset bavit. Nějak mě už krokáče přestaly bavit, tak se s tím třeba nesetkám nikdy :-D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: no my mame s tim 5160 v podstate hotovo gravos.cz/download/doc/Gravos-GVE76-letak.pdf no ale nadavani bylo take dost, hlavne vtipne je to, ze pri konfiguraci ti to odpovida vzdy na ten predchozi dotaz, coz je jeste banalita snadno resitelna, horsi je to s myslenkovejma pochodama jak co vlastne mysleli, protoze ano, dokundamentace je strasna. na letmy pohled to jde ale jak to clovek zacne zkoumat podrobne a hrat si se vsema parametrama, no asi jsi si taky uzil svoje.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: Já jsem nedávno integroval TMC2130 na jednu desku a dost jsem nadával, jejich dokumentace je otřesná. Buzzwords tam byl dostatek :-) ale podstatných informací málo.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: jo, hlavne marketingove. Neni to spatne ale porad je to lowend a jak dojde na toceni sroubem misto remenici, tak vsechny jejich chytrosti a application notes prestavaji fungovat a vetsina tech parametru co tam je nemaji valneho vlivu a jsou tam kuli tomu ze neumi poradne zmerit proud co jde do faze. Za ty prachy to je ale dost super, tedy nejvic super je to ze to v podstate nic nestoji a v podobne cenove relaci, tzn doslova par korun, nic lepsiho neni. Sice to vypada ze si stezuju, ale za TMC5160 ktere jsi mi tuhle doporucil jsem fakt rad.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: je fakt že trinamic drivery udělaly z lowendu luxus, 80V leadshine driver bude slyšet i na FM :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: krome tloustky je velice dulezity parametr take prumer nastroje. Z toho jde spocitat rezne sily (alespon nejake teoreticke) a z toho i tuhost, tu lze pak nasimulovat v nejakem CADu. Ono taky dost zalezi co ze za ocelovy plech vlastne uvazujes, mezi konstrukcni a zarupevnou oceli je docela rozdil. Stejne tak u slitin hliniku, obcas frezuju nejake drobne dily pro sebe z nejake tvrzene slitiny a je to dost porod, i srazeni hran, Tam kde mekke slitiny loupu jak bramboru tak u tehle (nevim co to je (zbylo z melouchu) ale prijde mi to tvrdsi nez 7075) skalpel klouze a kurevsky zvoni (velke vnitrni pnuti).

    no a jestli chces v tomhle formatu frezovat 0.5mm plech, tak budes mit nejvetsi problem s jeho upnutim aby ti nerozmlatil nastroj jen vlastnimi vibracemi, tedy jedina moznost je vakuum a pocitej ze nejaka slusnejsi vyveva co chvilku vydrzi te bude stat tak kolem 20-30K (shodou okolnosti v praci jeden stroj 500x500mm s vakuovym stolem mam).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: uplne stejne ne, nema to stealthchop a pousti se do toho vic nez 24V :D
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja mam bohuzel zkusenosti jen s drivery pro ty nema17, co se pouziva v takovem pripade? existuje nejaka diy moznost nejakeych vhodnych motorku, driveru a ridici elektroniky, jen proste silnejsi nez tyto nebo to je nonsense ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jaka je vubec nutna tuhost stroje pro vyfrezovani takovyho slabyho (do 0,5 mm) oceloveho nebo silnejsiho duraloveho plechu ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: realne budou ty obrobky do 10x10 cm.. ale pojezd bude mit nejakej presah. pul metru sem asi zbytecne nadsadil.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kulickac, 16 m prumer, lepe 20mm. No ale nema 17, to fakt asi ne, i AC servo na tehle prirube by bylo docela malo a pouzit zbytky z 3d tiskarny na stroj kterej ma frezovat hlinik a i ocel v tehle velikosti? nerealizovatelne. 500x500mm na ocel, potazmo i hlinik aby to neco delalo, tak to aby ten stroj mel minimalne 300 - 500 kg a zminovana vretena do oceli taky fakt ne, v nouzi tak max ne uplne tvrde slitiny hliniku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam