• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: realne budou ty obrobky do 10x10 cm.. ale pojezd bude mit nejakej presah. pul metru sem asi zbytecne nadsadil.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kulickac, 16 m prumer, lepe 20mm. No ale nema 17, to fakt asi ne, i AC servo na tehle prirube by bylo docela malo a pouzit zbytky z 3d tiskarny na stroj kterej ma frezovat hlinik a i ocel v tehle velikosti? nerealizovatelne. 500x500mm na ocel, potazmo i hlinik aby to neco delalo, tak to aby ten stroj mel minimalne 300 - 500 kg a zminovana vretena do oceli taky fakt ne, v nouzi tak max ne uplne tvrde slitiny hliniku.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE: tak asi přeci jen ten kuličkové sroub
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    A vždycky můžeš ty trapézy později snadno vyměnit za kuličkový. Taky jsme to zamýšleli, dokonce je snad někde máme koupený, ale ty trapézy jsou pořád ve skvělé kondici.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Na frézování řemen ne, ten pruží a rozvibruje se. Kuličkovej šroub, nebo i ten trapéz... trapézy máme na prvním CNC co jsme dělali, maká to furt (>5 let) s původníma matkama, vůle zanedbatelná (plastová matka trochu pruží a tak ty vůle kompenzuje, navíc se dají dotahnout šroubem). I nějaký PCB jsem na tom dělal, ale je to práce fakt hnusná. Pojezdy jsou ale jen 210x250 mm.

    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    co sem zkousel tak neco velikosti dremlu to utaha v pohode, idealni by byl nejakej makita router, ale tam uz mam obavu..., presnost potrebuju hlavne kvuli tem pcb....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE: tak na takove domaci drobnosti, drevo, pcb, vrtani a frezovani do hliniku ale i treba do oceloveho plechu, pokud by to slo. jestli si to myslim spravne, tak motorky by mely stacit, pokud utahnou vreteno. a to by zas melo mit slusny otacky a pak zvladne se spravnym nastrojem i pevnejsi kov. ale nevim kolik toho odmaka pri frezovani to otaceni vretena a kolik musi utahnout ten posuv, asi bych si to rozlozeni sil po nejakem studiu umel spocitat, ale z hlavy si to uz davno nepamatuju :)
    o rychlost posuvu mi tolik nejde.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ANDY_WARHOL: A na co? Jaký síly tam budou figurovat? Zrychlení i během obrábění...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    THERIDANE: bude to na na plose tak max pul metru na pul metru, na vysku jeste mnohem mene.
    no spis je tady ty motorky mam, zbyly mi ze stavby 3D tiskrany. takze rikas, ze remenice bude taky stacit ?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ANDY_WARHOL: Na jaké délce? Kugelschraub je dnes poměrně levná záležitost, na eBay běžně pod 1000 Kč za půlmetrovej opracovanej kus včetně nasazené matky. Pošleš jim výkres nebo jen slovní popis, a za pár dní máš u dveří kurýra DHL.

    Hřeben máme na jednom CNC na necelých dvou metrech, na truhlařinu to stačí ale přesná práce tomu nevoní. Jestli ti vadí vůle (backlash) na trapézu, tak hřeben budeš nenávidět, jsou tam mnohem horší. I ta mechanika je náročnější, protože i poměrně jemnej hřeben bude mít stoupání v desítkách mm na otáčku, tj. budeš tam muset udělat redukci třeba řemenem.

    Co je to za aplikaci že tam máš maličký NEMA 17 motory a zároveň se bojíš prokluzu řemenu v záběru? Na HTD 5mm řemenu máme i těžký mašiny s NEMA 42 a to dřív utrhne šrouby dorazu než že by se skočil řemen :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    mam nekolik otazek k ozubenemu hrebenu.
    chtel bych si postavit maly cnc, ale klasicky trapezoidovy tyce maj backslash, ktery nejde uplne odstranit, remen bude pri vetsim zaberu podkluzovat a kulickovy srouby jsou uz moc drahy, tak me napalo pouzit prave ten hrebenovy prevod.
    nez to zacnu pocitat, ma smysl o tom uvazovat ? pohod klasicky nema17
    je to dost presne ?
    diky za rady
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    TLOUDEV: tak si odpovim sam. PWM je neco jineho nez PPI - PWM je prave pouze u RF laseru, zatimco bezne trubky pouzivaji PPI (Pulse per inch). PWM je Pulse Width Modulation a je to prave ona nosna frekvence (heartbeat). Skoda, ze muj trocen PPI neumi, tedy pulzni rezani se mi timto vyhne :-(
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: coz mi pripomina: pulzni rezani - co jsem tak zbezne cetl manual od te RF trubky, tak to umi az 20kHz... nicmene - pokud to dobre chapu - cim kratsi pulz (tedy vyssi frekvence), tim mensi vykon, nebot se nestihne vytvorit tak silny naboj. tzn ze cca 100-90% vykonu dosahuje pri 2kHz pulzech, u 5kHz uz je to "jen" 50-60% max vykonu.je tam vlastne nejakej takovej "heartbeat" kterej udava, kdy se nahromadena energie uvolni k pulzu. A ted koukam na manual od trocenu - to je ten radic, co mam na sklenenou trubici. tam je parametr PWM Frequency, coz je frekvence nosneho signalu laseru. Tedy bych rad vedel, zda toto je onen kyzeny parametr, a hlavne, zda se uplatnuje i u sklenenych trubek. Pokud bych uvazoval, ze je tloustka paprsku v ohnisku 0.03mm, pak mi vychazi, ze na 1mm posuvu by mi melo stacit nejakych 33 pulzu, coz pri rychlosti rekneme 50mm/s jsem na "pouhych" necelych 1650Hz. Tedy zda nemam zbytecne ztratu na vykonu trubice. Kdybych nastavil frekvenci na desetinu teto hodnoty, mozna bych se mohl dostat i na dvoj az trojnasobny vykon, ne? Ted jde samozrejme o to, zda to da zdroj a trubka. Resp. jak ten zdroj bude reagovat, pokud zmenim tuto frekvenci. Jde mi o to, zda timto parametrem nemuzu zdroj zkurvit, resp. zda se nezacne chovat nejak nepredvidatelne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: RF trubka je hlavne vyrazne rychleji zapaluje (zdroj musi umet pre-ionizaci), takze uz je mozne ji provozovat pulzne a nejvetsi rozdil v kvalite rezu co jsem zpozoroval byl mezi CW a pulznim provozem. Pulz jsem delal i na sklenene DC trubce kuli kvalite rezu a slo s tim dobre i vrtat. CW opalena zuhelnatena velka dira, v pulzu krasna mala tenka cista dirka, slo ta teda hlavne o rez aby nebyl opalenej pokud mozno vubec, coz se povedlo ale 80 (nebo 100)W trubka byla jentak tak a to slo o balzu, on ten pulz u DC trubky umoznil (a zapricinil) i lepsi regulaci vykonu diky tomu pomalemu zapalu, jen jsem pak musel pocitat jak dlouhy ten pulz muze byt v zavislosti na dalsich osach, kdyby byl moc dlouhy, tak je to carka a ne bod coz pak zase vadilo u jinych veci v tehle aplikaci. A melo to i popisovat a tam je zuhelnateni zase zadouci, takze to byl dost kompromis protoze se mi nechtelo delat jeste nastavitelnou delku pulzu. Mozna jsem sem daval nejake fotky kdysy ale uz je to dyl a nepamatuju si uplne vse.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: Tak jasne. Zatim jsem na urovni "lepsi garaz" ale v prubehu roku se chci vynasnazit, bych se dostal na uroven "luxusni garaz" ;-))) Prece jenom za sebou nemam milion na prdeli, takze to zkratka slepim z dilu z druhe ruky. Coz ovsem vyjde asi nejlip, bo recyklace RF trubek vyjde kolem 1000$ zatimco koupe nove sklenene trubky me vyjde na nejaky 4000$ v podstate co dva roky urcite. No a kvalita je mezi RF a sklem - co jsem tak pochopil - uplne jinde. Takze mi nezbyva, nez se celeho skleneneho aparatu zbavit, nez ta trubka odejde, nebot pak do toho vrazim v podstate to same, akorat ze pokrok nulovy. Pocitam, ze hobbystum na rezani dreva to bude stacit, ja se potrebuju dostat na uroven profi rezani plechu ;-) (pricemz u te RF trubice mam oproti fiberu vyhodu, ze se nezbavim ani kseftu na drevo).
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: u vlakna by jsi dal tech 120k kc jen za hlavu (levnejsi) , tedy bez zdroje a laserovych "kabelu". Nedavno jsem u jedne plazmy predelaval system a pridaval THC. Plazma je sice nejlevnejsi na porizeni i provoz ale kvalita rezu zadnej zazrak, je to spis na deleni materialu k dalsimu opracovani. Agregat byl dost lowcost, u drazsich bude rez lepsi ale to uz pak taky dost leze do penez a agregat pak vyjde na 100k. Da se ale rezat i s vyrazne levnejsim, tady meli agregat za 5k kc. Sice uvazovali nad laserem ale i to vlakno i od cinana vyjde na mega (coz je porad dost paradni cena). Vsechno ma pro i proti. plasma ma levnej provoz a je levna na porizeni. Laser zase slusny rez, ale naklady a porizovacka je draha a voda drahy provoz i porizovacka ale zase bez tepelneho ovlivneni materialu. A samozrejme kazda technologie ma i sve cenove tridy a podle toho take vlastnosti ohledne kvality rezu a moznych materialu.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: jo uz jsem na to koukal... ceka me jeste koupe prave tech RF zdroju (2ks), pak asi nejakej 2x30Vx100A DC zdroj, poratnej chladak alespon 5kW... no zkratka do toho ted budu muset nalejt (tzn nekde vzit) asi tak 120-150kKc. Nicmene by to melo mit velmi pozitivni efekt na kvalite rezu. Alespon doufam. Neb se jedna o stejnou vlnovou delku jako u sklenenych trubic, tak mi alespon zustane optika, hlava, kontroler a celej ten vohromnej stul ;-) No a pokud se mi pak podari vsechny ty stary komponenty za rozumny prachy strelit (vse je vlastne necele rok a pul stare), tak by se mi ty naklady mohly dost smrsknout. Kdybych to byl byval tusil, poridil jsem hned na zacatku CNC plasmu a mel bych ted svatej pokoj ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: na RF trubku rozhodne stavajici zdroj nepouzijes, hlavni rozdil je prave v tom zdroji, jina metoda buzeni, ktery prave umoznuje pouziti kovove trubky. Jinak z 300w sklenene na 240w kove je znacny upgrade a vse by melo byt lepsi.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TLOUDEV: vlaknak se trochu prodrazi na porizovacich nakladech a nektere materialy s nim nejdou, nicmene na kovy je jednonacne lepsi
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: No, vypada to, ze se mi mozna povede sehnat RF trubici za dost dobry penize. Takze furt lepsi nez sklenena mrcha. Co jsem se docetl, tak paprsek je mnohem stabilnejsi, a tedy by to melo mit na presnost rezu (a okousany hrany) celkem velky vliv. je to teda jen 240W, ale i tak si myslim, ze to bude dobry ekvivalent te 300W sklenene (nehlede na moznost repase, coz mi usetri cca 80k za novou sklenenou). Jedine, co musim vyresit, je napajeni. Pocitam, ze to bude obdobne jako u sklenenych trubic - jsou v tom 2 jednotky (2x120W), tedy bych teoreticky mel byt schopen pouzit stavajici zdroje (2x150W).
    chlazeni vyuziju stavajici a melo by to byt komplet.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    JVCNC: hmm chapu tedy dobre, ze by se mi vyplatilo namisto RF trubice tam vrazit vlaknovy generator, hlavu pro vlaknak a celou slavnou optickou drahu strelit ci jinak poslat do haje. A pri koupi rekneme 100W vlaknovyho bych mel byt schopen dosahnout stejnych vysledku (tedy do 4mm zeleza, cca).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam