• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    KROCIK
    KROCIK --- ---
    TEAPACK: hypermill je dost povedené a servis má taky super. Postprocesor ti asi udělají na jakýkoliv stroj. Ale při poptávce se připrav na slušnou pálku..
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: to neni datovej optickej patcord, kterej si můžeš beztrestně omotat kolem prstu :P
    Samotný vlákno pro tvůj laser je mnohem tlustší a ta tlustá vrstva ochran ohebnosti taky nepomáhá.
    Zároveň když vlákno ohneš nad určitej úhel, začne z něj světlo "unikat". U daťáku bude degradovanej signál, u tebe by to kabel asi zapálilo ;-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TEAPACK: Ano, taky mam v umyslu to podeprit, nebo, pro zacatek aspon ten, co pujde vzduchem (dva pujdou po bocich k motorum a teda budou lezet na stole na kterem to bude stat - aspon pro zacatek.)
    Dvema pujde po 4 dratech, jednim 8 (aspon zatim, casem mozna pritvrdim a pridam navic dodatecne odsavani smradu a mozna i osu Z a svetlo, pak by to bylo 4- 12 - 16 - ale mozna to necham tak)

    TLOUDEV: zalezi na velikosti a provedeni - ten muj nejvetsi (10x10) ma 45/65 mm vnitrni/vnejsi, ten nejmensi (7x7) ma 15/38 - ten oblouk mezi rovnobeznymi castmi tvori 2-4 clanky, kdyz to ohnu o 180 stupnu. Ale dovedu si predstavit i mnohem nim ohebne pro ruzne hadice a jine vylomeniny
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GILHAD: stejně by bylo dobrý, kdybys to podepřel, Mám na stroji dragchain cca 80x45, prochází tím pár kabelů, tlakový vzduch, emulze a chladící olej do úhlového převodu a kdyby to nemělo ještě přidělanou oporu, tak by se to hned zlomilo vlastní vahou - viz obrázek od SALAM23, kde se to prohýbá skoro až pod portál. ale celou váhu drží jen doraz na prvním článku, který se pak může žvýknout a budeš tahat řetěz po obrobku =/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    kdyz je tu rec o dragchainech: podle manualu na fiber je treba polomer ohybu (?!?) 20-30cm - prijde mi to hrozne moc. Navrch nevim, kde sehnat takhle "neohebnej" dragchain. Poradite nejaky konkretni, ktery trebas na svych masinach pouzivate? (IMHO by se spis melo jednat o prumer 30cm, tomu bych asi veril, samo ze cim vic tim lip, ale... fakt nevim jak tohle vyresit)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Tak hlasim, ze jsem vzal 7x7, 7x15 a 10x10, vsechny no-open a vsechny jsou ohebne jen v jednom smeru - ve druhem se sice trochu prohnou vlastni taky, ale malo ( < 5 cm) a konec uz se zase krouti nahoru - takze parada, zkusim to behem tydne nebo tak neco namontovat a osadit, ale vypada to fakt dobre :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Heidenhain sice podporuje ISO Gkód, ale lepší je přímo jejich vlastní jazyk (.h), který mi příjde dlouhodobě čitelnější a to včetně zápisu interních cyklů. Teď hledám CAM, co umí plné 4 osy, výhledově 5... zatím něco zkouším na stařičkém EdgeCAMu, ale ten už má problém i se 4 osou. to než ho donutím, aby mi vyplivnul něco spustitelného, tak to mám rychleji nabouchaný ručně přímo v dialogu mašiny.
    Ale co jsem koukal, tak ten Hypermill by mohl fungovat dobře =) snad bude podporovat tak starý mašiny jako máme... =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ne, zatim to po me nikdo nechtel a kvuli jednoho se to nevyplati a nemuzu rict ze bych se zrovna nudil a nemel do ceho rypnout. Mame ho hlavne k nasim ridicim systemum kde prenos dat neni pres std. g kod ale pres nas vlastni format ktery mam pod palcem ja a kde prenasim informace z CAMu do stroje ktere potrebuju a daji se dobre zuzitkovat a dale s nima pracovat. Z cizich RS to umi akorat mach, siemens 802 (a myslim ze i 810,840), datron a gravograph (taham to z hlavy takze jeste mozna neco dalsiho). Jako posledni jsem pridaval Armote Light (:D) protoze ten jeste ten nas format neumi, jen G kod. Postprocesory obecne jsou stejne na me hlave a do toho naseho camu pridavam funkce do postu podle potreb. tedy nevylucuju ze casem ta moznost nebude, tezko ale muzu pridat podporu neceho co vidim jen papirove od stolu a neda se odladit poradne. Taky to je dost o zvyklostech uzivatele (jinak by stacili genericke posty, ale oni nestaci ze).
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Pod Vectric se podepisu. CNC mam par mesicu a z freecadu jsem dostala psotnik a na fusion 360 nemam dostatecne vykonny pocitac. Vcarve od Vectricu je fajn na takove zakladni veci a hlavne je to jednoduche a srozumitelne.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE: něco od vectric - je to i česky,není to úplně profesionální program,ale na takové domácí kreslení a obrábění dostatečný
    Homepage | Vectric
    https://www.vectric.com/
    KROCIK
    KROCIK --- ---
    JVCNC: fusion v práci používáme na 2,5D a není problém, máme ho teda placenej. Startuje rychle, postprocesor pro Siemens se podařilo slušně vyladit, seřizovaci listy přehledný. Ale je pravda, že člověk často musi vědět jak s něčím vyjebat ale udělat se v tom dá snad všechno . Na 3D a 5x mám hypermill, ale to už je jiná liga.. Jak funkčně tak cenově.
    Prostě fakt hodně záleží na tom, co s tim chce člověk obrábět a na čem.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: podporuje ten váš CAM i Heidenhain? (ideálně 426/430)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: se sadistickou skodolibosti doporucuju na zacatek vzdycky fusion360 a kdyz se ho naucej a nejak prezijou tak pak podle toho co potrebuji cut2d nebo cut3d na jednoduche nenarocne veci. Pak jsou spokojeni, ja take a vsichni nenavidime autodesk. Kdyz se ukaze ze maj vetsi potreby a uz o tom neco vi, tak pak podle toho kolik chteji investovat jim na 2,5D frezovani ukazu nas cad/cam, pro 3D Rhinocam nebo HSM works atd. (proste to co vyzaduje nejake znalosti ale uz neco umi a je pouzitelne k praci) v tehle posledni fazi cestina uz nikoho nezajima a po te co si prosli peklem F360, poznali rozdil mezi funkcnim a nefunkcnim CAMem se tech par slovicek naucili radi. Nemam vlastni zkusenost s placenou verzi F360 ktera tak hrozna byt nemusi. Sam na vlastni oci jsem videl jak bezi vcelku obstojne nebo je nepouzitelne zabrzden takze chapu ze obcas u nej nekdo zustane. Kdybych nemusel cekat jen na spusteni pul hodiny tak bych take o nem mluvil trochu jinak.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Co byste doporučili za CAM pro 3- až 4-osý frézování člověku, kterej se všemi dostupnými prostředky brání angličtině?
    KAI
    KAI --- ---
    JVCNC: preklizka hadam. oramovana 20 cm vysoka, 2 cm tlusta. abeceda 10 cm vysoka
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    KAI: asi by to chtelo doplnit jak velke a z jakeho materialu
    KAI
    KAI --- ---
    Shanim nekoho, kdo by mi vyrobil takovato drevena oramovana pismena:


    a taky abecedu z nestandardniho pisma Neutraface. Neni tu nekdo takovy?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Jsem dneska trochu pokročil na Z,ještě pár drobností a finito, docela pěkně se povedlo schovat kabely.Jen jsem musel vyměnit kabely od regulátoru za delší, tak to snad hned neshoří.Ani to nevypadá tak strašně.

    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GILHAD: To jsem myslel že je základní vlastnost drag chainu, že se ohýbá jen na jednu stranu.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SALAM23: Ha, takze ten dragchain je ohebny jen v jednom smeru a v druhem drzi rovne :) To jsem netusil :) To je obecna vlastnost, nebo to maji jen nektere a nejak se to jmenuje?

    Ja jsem ted koukal na https://www.aliexpress.com/item/1005001795469984.html a nepoznam, jestli je jednosmerne ohybaci, nebo obousmerne - pokud by byl jednosmerny, tak mam v podstate vyreseno a pohoda :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam