• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    kdyz je tu rec o dragchainech: podle manualu na fiber je treba polomer ohybu (?!?) 20-30cm - prijde mi to hrozne moc. Navrch nevim, kde sehnat takhle "neohebnej" dragchain. Poradite nejaky konkretni, ktery trebas na svych masinach pouzivate? (IMHO by se spis melo jednat o prumer 30cm, tomu bych asi veril, samo ze cim vic tim lip, ale... fakt nevim jak tohle vyresit)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Tak hlasim, ze jsem vzal 7x7, 7x15 a 10x10, vsechny no-open a vsechny jsou ohebne jen v jednom smeru - ve druhem se sice trochu prohnou vlastni taky, ale malo ( < 5 cm) a konec uz se zase krouti nahoru - takze parada, zkusim to behem tydne nebo tak neco namontovat a osadit, ale vypada to fakt dobre :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Heidenhain sice podporuje ISO Gkód, ale lepší je přímo jejich vlastní jazyk (.h), který mi příjde dlouhodobě čitelnější a to včetně zápisu interních cyklů. Teď hledám CAM, co umí plné 4 osy, výhledově 5... zatím něco zkouším na stařičkém EdgeCAMu, ale ten už má problém i se 4 osou. to než ho donutím, aby mi vyplivnul něco spustitelného, tak to mám rychleji nabouchaný ručně přímo v dialogu mašiny.
    Ale co jsem koukal, tak ten Hypermill by mohl fungovat dobře =) snad bude podporovat tak starý mašiny jako máme... =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ne, zatim to po me nikdo nechtel a kvuli jednoho se to nevyplati a nemuzu rict ze bych se zrovna nudil a nemel do ceho rypnout. Mame ho hlavne k nasim ridicim systemum kde prenos dat neni pres std. g kod ale pres nas vlastni format ktery mam pod palcem ja a kde prenasim informace z CAMu do stroje ktere potrebuju a daji se dobre zuzitkovat a dale s nima pracovat. Z cizich RS to umi akorat mach, siemens 802 (a myslim ze i 810,840), datron a gravograph (taham to z hlavy takze jeste mozna neco dalsiho). Jako posledni jsem pridaval Armote Light (:D) protoze ten jeste ten nas format neumi, jen G kod. Postprocesory obecne jsou stejne na me hlave a do toho naseho camu pridavam funkce do postu podle potreb. tedy nevylucuju ze casem ta moznost nebude, tezko ale muzu pridat podporu neceho co vidim jen papirove od stolu a neda se odladit poradne. Taky to je dost o zvyklostech uzivatele (jinak by stacili genericke posty, ale oni nestaci ze).
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Pod Vectric se podepisu. CNC mam par mesicu a z freecadu jsem dostala psotnik a na fusion 360 nemam dostatecne vykonny pocitac. Vcarve od Vectricu je fajn na takove zakladni veci a hlavne je to jednoduche a srozumitelne.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE: něco od vectric - je to i česky,není to úplně profesionální program,ale na takové domácí kreslení a obrábění dostatečný
    Homepage | Vectric
    https://www.vectric.com/
    KROCIK
    KROCIK --- ---
    JVCNC: fusion v práci používáme na 2,5D a není problém, máme ho teda placenej. Startuje rychle, postprocesor pro Siemens se podařilo slušně vyladit, seřizovaci listy přehledný. Ale je pravda, že člověk často musi vědět jak s něčím vyjebat ale udělat se v tom dá snad všechno . Na 3D a 5x mám hypermill, ale to už je jiná liga.. Jak funkčně tak cenově.
    Prostě fakt hodně záleží na tom, co s tim chce člověk obrábět a na čem.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: podporuje ten váš CAM i Heidenhain? (ideálně 426/430)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: se sadistickou skodolibosti doporucuju na zacatek vzdycky fusion360 a kdyz se ho naucej a nejak prezijou tak pak podle toho co potrebuji cut2d nebo cut3d na jednoduche nenarocne veci. Pak jsou spokojeni, ja take a vsichni nenavidime autodesk. Kdyz se ukaze ze maj vetsi potreby a uz o tom neco vi, tak pak podle toho kolik chteji investovat jim na 2,5D frezovani ukazu nas cad/cam, pro 3D Rhinocam nebo HSM works atd. (proste to co vyzaduje nejake znalosti ale uz neco umi a je pouzitelne k praci) v tehle posledni fazi cestina uz nikoho nezajima a po te co si prosli peklem F360, poznali rozdil mezi funkcnim a nefunkcnim CAMem se tech par slovicek naucili radi. Nemam vlastni zkusenost s placenou verzi F360 ktera tak hrozna byt nemusi. Sam na vlastni oci jsem videl jak bezi vcelku obstojne nebo je nepouzitelne zabrzden takze chapu ze obcas u nej nekdo zustane. Kdybych nemusel cekat jen na spusteni pul hodiny tak bych take o nem mluvil trochu jinak.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Co byste doporučili za CAM pro 3- až 4-osý frézování člověku, kterej se všemi dostupnými prostředky brání angličtině?
    KAI
    KAI --- ---
    JVCNC: preklizka hadam. oramovana 20 cm vysoka, 2 cm tlusta. abeceda 10 cm vysoka
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    KAI: asi by to chtelo doplnit jak velke a z jakeho materialu
    KAI
    KAI --- ---
    Shanim nekoho, kdo by mi vyrobil takovato drevena oramovana pismena:


    a taky abecedu z nestandardniho pisma Neutraface. Neni tu nekdo takovy?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Jsem dneska trochu pokročil na Z,ještě pár drobností a finito, docela pěkně se povedlo schovat kabely.Jen jsem musel vyměnit kabely od regulátoru za delší, tak to snad hned neshoří.Ani to nevypadá tak strašně.

    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GILHAD: To jsem myslel že je základní vlastnost drag chainu, že se ohýbá jen na jednu stranu.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SALAM23: Ha, takze ten dragchain je ohebny jen v jednom smeru a v druhem drzi rovne :) To jsem netusil :) To je obecna vlastnost, nebo to maji jen nektere a nejak se to jmenuje?

    Ja jsem ted koukal na https://www.aliexpress.com/item/1005001795469984.html a nepoznam, jestli je jednosmerne ohybaci, nebo obousmerne - pokud by byl jednosmerny, tak mam v podstate vyreseno a pohoda :)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    GILHAD: až budu tahat kabely tak ti to nafotim,ten dragchain se mi trochu prověšuje, ale ne nějak moc,tak jsem ho neměl ani podepřenej, nijak neprekážel ,teđ tam přibude ještě voda,tak už mu tam něco dám, asi obyčejný L profil co našroubuju na pojezdy jako rozpěru a v tom bude chodit ...blbě se to popisuje,nafotim během pár dní až to přijde na řadu, kabely mám nějaký spešl z nástrojárny ,má všechny 4 žíly stejný, jen označený 1234 ,kouknu jestli tam na bužírce nebude typ ,do teď jsem to měl tuším na 0,7mm mědi z obi 4 lince a no problém, jo a na druhý ose je taky dragchain až k ovladači



    GILHAD
    GILHAD --- ---
    SALAM23: Ahoj, jak jsem tu GILHAD: zminoval, koupil jsem si laciny lasercutter z ciny ( https://www.aliexpress.com/item/32844498227.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d9lJdUQ ) a ted bych ho chtel trochu potunit. Nejvic mi vadi, ze vsechny ty draty tam tak nejak blemcaji vsude mozne ve vzduchu, po pracovni plose, pod laserem a tak, nektere jsou prehnane dlouhe, jine kratke, takze se mi jedna krabicka vali na pracovni plose a musel bych ji rucne davat z dosahu laseru, pokud bych chtel vyuzit vetsi cast plochy (zatim jsem delal motivy kolem par centimetru, tak to bylo fuk) - no proste hrozne vrabci hnizdo ...

    Ted tu vidim tvoji "mandarinku" a desne zavidim ten cable management - Cable Drag / Chain Wire Carrier na vedeni kabelu - mohl by ses podelit o to, jak je to tam mechanicky resene (a jak to planujes na ty 2 dolni pojezdy)?

    (Hlavne jak je tam vzadu udelane, aby se ten retez neprovesoval a nelezl kam nema? Idealne kdybys mohl dat fotku zezadu, kdyz je ta hlava tak napul cesty a pak u toho druheho dorazu, nez je ted.)

    A pak jeste dotaz, jake kabely pouzivas pro ty motorky posuvu - ja tam mam nejakou cinu, ale potreboval bych misty delsi, radsi zcela nove.

    Predem diky
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE: dobrý vědět,tak asi zajdu do gm jestli mají otevřeno a nechám si tam od nich ukázat co tam mají a něco si vyberu,přeci jen když to má člověk fyzicky v ruce je asi 1000x lepší než vybírat jen podle obrázku v katalogu
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SALAM23: V té samici je tak málo místa ( :D ), že se tam budeš mít problém dostat s 8 vodičema rozumnýho průřezu. Je to dělaný na data nebo audio, když to zavřeš, tak se tam 8 třeba 1mm² drátů ani nevejde :(

    Já tam mám na každej drát 2 piny, pak se to tam ještě nacpat dá. Osmipinový jsem tehdy nakoupil jen proto, že 4P nebyly skladem :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam