• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TLOUDEV: Neber to jako odsavani, co zere kovove spony, je to jen odkloneni volne stoupajiciho koure o par centimetru.

    Je to laser, co ma 15 cinskych watu (tedy asi spis celkovy prikon vcetne motoru, nebo tak neco) za 316 EUR i s dopravou, nikoli prumyslova masina. Asistencni plyny nema. Kdyz jede pomalu a naplno, da asi 3 mm smrkoveho dreva. Bezne spis budu rezat papir z kabicek od syra, caje a tak na stitky. Plne zaostrit nejde (asi, aspon jsem to zatim nezvladnul, je to obdelnicek tak 0.5x0.2 mm ? odhadem?) Vyska laseru nad podlozkou asi 10 cm.

    Jde mi o to, aby kour z toho paleni nesel nahoru na cocku (a casem mi ji nezanesl). Takze tam dam kousek vedle te cocky nejaky minivetracek, co tam udela aspop nejaky pohyb vzduchu, aby to k te cocce nedolezlo. A za nej dam kousek cehosi jako filtr (neco jako filtry u pocitacovych vetraku, jenze ty maji 15x15 cm, nikoli 4x4 nebo kolik ma ten muj ), takze se tah jeste snizi, ale cast toho smradu se usadi na tom filtru, misto aby sla do mistnosti volne.

    Masina nema desku, stoji jen tak na stole na plexi nozickach (lacina cina) a pali do podlozky, tak pod ni zatim davam kus plechu z vika od sudu, abych nespalil stul. V original baleni ty draty jsou tak kratke, ze se jedna z krabicek musi valet na pracovni plose, aby to dosahlo (cili laser by na ni mohl dosahnout taky), draty jdou volne vzduchem, takze pri provozu je potreba davat pozor, aby se nezachmoucaly, nebo nepripletly pod laser. Koncove dorazy pochopitelne zadne, nulovani zadne, kontroly zadne, ostri se otacenim cocky laseru rucne. Kdyz neodhadnu nastaveni, tak vypalovany predmet chytne plamenem (a musim ho sfouknout a zkusit to znova a lip). Nebo se to naopak nepropali. Proste hracka, ktera chce neustaly dohled.

    S moji dosavadni "vyrobou" par minut mesicne je to tak akorat, ted bych chtel trochu upgradovat (udelat ty draty spravne, abych je nemusel hlidat, upravit plugin do inkscapu, abych dokazal nejak ridit jak silu (PWM), tak rychlost pohybu) a zacit to pouzivat vic.

    Tedy popsat vsechny soucastky co mam, udelat papirove krabicky na volne lozene drobnosti a casem rezat i tenci preklizku nebo ten smrk na masivnejsi krabicky, nastavby na ruzna jezditka a tak podobne. A mozna to i zapojit do vyroby kusovych PCB tim zpusobem, ze na med striknu tenkou vrstvu barvy, timhle barvu strategicky spalim a takto odkrytych mistech med klasicky odleptam. Pokud to pujde, tak i dam nepajivou vrstvu a timhle ji na strategickych mistech spalim, aby tam slo pajet. (kdyz ne, tak ne, tak si pajitelne pady vyriznu do papiru, ten dam na pruhlednou blanu, cernou barvou to postrikam, ze na blane zustanou cerne plosky a pak tu nepajivou vrstvu naexponuju UV a zakryta mista setru - s laserovou tiskarnou to jde sice snaz, ale zase ma v plose dost blbe kryti, takze ty plochy trochu prosvitaji a pak se to lepta blbe, protoze to blbe kryje )

    Pokud by se mi to nejak vyrazne zalibilo, tak do toho zainvestuju i vic a udelam to i lip, ale zatim to prevazne chyta prach, tak v tom nechci utopit majlant, dokud nezjistim, jse me to bavi pouzivat a ze dalsi upgrady pro me maji smysl. Mozna to proste skonci nekde za skrini a nic z toho nebude, mozna me to chytne a zacnu delat nejruznejsi vyrobky a ptakoviny a pak si na to treba i vyhradim misto, udelam to "poradne", bude to mit nejaky rost, kde pujde odsavat, nastavitelnou vysku, mozna i vykonnejsi laser a postupne se to z kategorie "hracka" presune aspon do "polo-hobby". Ale to se uvidi az casem.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    GILHAD: pockej, ty chces udelat odsavani od laseru? Na to bacha - bude ti to strhavat asistencni plyny/vzduch/whatever.. odsavani je lepsi mit pro masinu pod deskou, pripadne pro mistnost vysoko nad laserem vykonny vetrak. Odsavani od cocky je cesta do pekla.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Navrhl jsem 3D tisknutelný konektor do 12V 2A. Je to sice hrozná prasárna, ale překvapivě to funguje.
    Budu rád, když se pokusíte ten koncept vylepšit a přijít s nějakým vlastním remixem :-)

    RepJack B2: Electric Connector (12V 2A) by Harvie - Thingiverse
    https://www.thingiverse.com/thing:4757937
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TEAPACK: To moje je prilis prilezitostne na to, aby to melo cosi od stropu - planuju maly vetracek kousek od cocky laseru, ktery to pozene prez nejaky filtr, kde se zachyti vetsina hrubych smradu a hlavne to udela tah, ktery to odtrhne (odcucne) od te cocky samotne.
    Typicka zatez bude par stitku na Marsku z nahodne krabice od susenek kdyz prijde davka soucastek, nebo jeden maly "tistak" jednou za uhersky mesic, nebo krabicka na nej z preklizky - takze klasicke odvetravani pootevrenym oknem, jako kdyz si nahodna navsteva zapali jednu cigaretu, nikoli jako putyka IV.cenove pozde nad ranem :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: to se dělá mimo jiné i vhodným výškovým rozestupem obou koncových bodů:



    výrobce IGUS, rozměry cca 200x70 mm

    GILHAD: odsávání bude možná lepší udělat přes flexi hadici pověšenou ze stropu a přichycenou k hlavě, abys to nemusel protahovat vším. Pokud bys tam měl malý průměr, tak na tom budeš mít děsný tlakový ztráty =/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: Hele nejakej tip na konkretni chain by nebyl? jak prochazim ruzny shopy, tak se mi fakt nedari najit nejakej s minimalnim polomerem tech 30cm.. a pocitam, ze by ten chain nemel umet min, jinak bude mit tendence delat mi uzkej oblouk.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: no, to je ta svízel, já pracuju na strojích, které mají řádek za 4ms, takže pokud to CAM rozseká na moc malý kousky, tak se mi pak zastavuje mašina a pokud to je na moc velký, tak CAMy se dost často brání používání oblouků, takže je to pak oskákaný =/

    Ideální průnik mezi kódem z CAMu a dialogem je asi rozdělit obrábění na více podprogramů, kde základní a funkční plochy člověk naprogramuje přes dialog, aby se daly jednoduše ladit rozměry podle tolerance a varianty, a patvary kolem nechá oběhat podprogramem z CAMu.

    a školit BFU na psaní Gkódu/Heidenhaina je úplná blbost, protože netuší jaké nástroje použít, jak se to bude upínat, co ta mašina umí atp. =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: s internima cyklama byva potiz, stejny system ale podle opci ma cykly jine a byva problem s rozdily jak cykly interpretuje CAM a jak stroj. Z toho duvodu do postu pro nas system to nejradeji necham rozepsat na zakladni prikazy, jen tak je jistota ze to stroj bude chapat vzdy stejne jako CAM a vzhledem k tomu ze uz ted mame docela vysokou rychlost zpracovani (3500 radku g kodu/s) to problem neni ani u slozitych krivek. (experimentalne umime i 8000 radku/s a rysuje se nova ridici jednotka ktera bude pravdepodobne jeste minimalne o 1 rad rychlejsi. Celkove interni cykly maji az na vyjimky jen pro rucni editaci (k cemu pak ale cam) a z duvodu omezeni pameti (problem u starsich systemu). Cykly maji pak smysly jen tam, kde se pouzivaji nejake slozitejsi funkce rizeni ktere rozepsat moc nejde, treba rigid tapping, moc jinych me ale nenapada. Kdyz chces psat rucne tak cykly, usetri cas atd. a pak nepotrebujes cam, kdyz potrebujes cam pro napr. frezovani 3d ploch nebo plynule vice ose obrabeni, tak se v tom uz rucne moc nepohrabes a ani cykly neni moc jak pouzit. Vystup z CAMu by mel byt takovy, ze se uz v tom rucne hrabat nepotrebujes. jsou pak jeste pripady kdy se hodi CAM v podstate jen proto, aby nejakou krivku kterou si sam nadefinujes/nakreslis prohlasil za strojni drahu, kdyz jde ale ta krivka popsat matematicky, tak opet nepotrebujes cam a jde to napsat rucne. No dalsi otazka je, jestli se nekdo chce psat rucne s necim co si naklika v camu. Ja si treba neumim moc predstavit, ze bych jeste za tech par korun zisku skolil zakazniky programovat v g kodu.
    KROCIK
    KROCIK --- ---
    TEAPACK: hypermill je dost povedené a servis má taky super. Postprocesor ti asi udělají na jakýkoliv stroj. Ale při poptávce se připrav na slušnou pálku..
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: to neni datovej optickej patcord, kterej si můžeš beztrestně omotat kolem prstu :P
    Samotný vlákno pro tvůj laser je mnohem tlustší a ta tlustá vrstva ochran ohebnosti taky nepomáhá.
    Zároveň když vlákno ohneš nad určitej úhel, začne z něj světlo "unikat". U daťáku bude degradovanej signál, u tebe by to kabel asi zapálilo ;-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    TEAPACK: Ano, taky mam v umyslu to podeprit, nebo, pro zacatek aspon ten, co pujde vzduchem (dva pujdou po bocich k motorum a teda budou lezet na stole na kterem to bude stat - aspon pro zacatek.)
    Dvema pujde po 4 dratech, jednim 8 (aspon zatim, casem mozna pritvrdim a pridam navic dodatecne odsavani smradu a mozna i osu Z a svetlo, pak by to bylo 4- 12 - 16 - ale mozna to necham tak)

    TLOUDEV: zalezi na velikosti a provedeni - ten muj nejvetsi (10x10) ma 45/65 mm vnitrni/vnejsi, ten nejmensi (7x7) ma 15/38 - ten oblouk mezi rovnobeznymi castmi tvori 2-4 clanky, kdyz to ohnu o 180 stupnu. Ale dovedu si predstavit i mnohem nim ohebne pro ruzne hadice a jine vylomeniny
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GILHAD: stejně by bylo dobrý, kdybys to podepřel, Mám na stroji dragchain cca 80x45, prochází tím pár kabelů, tlakový vzduch, emulze a chladící olej do úhlového převodu a kdyby to nemělo ještě přidělanou oporu, tak by se to hned zlomilo vlastní vahou - viz obrázek od SALAM23, kde se to prohýbá skoro až pod portál. ale celou váhu drží jen doraz na prvním článku, který se pak může žvýknout a budeš tahat řetěz po obrobku =/
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    kdyz je tu rec o dragchainech: podle manualu na fiber je treba polomer ohybu (?!?) 20-30cm - prijde mi to hrozne moc. Navrch nevim, kde sehnat takhle "neohebnej" dragchain. Poradite nejaky konkretni, ktery trebas na svych masinach pouzivate? (IMHO by se spis melo jednat o prumer 30cm, tomu bych asi veril, samo ze cim vic tim lip, ale... fakt nevim jak tohle vyresit)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Tak hlasim, ze jsem vzal 7x7, 7x15 a 10x10, vsechny no-open a vsechny jsou ohebne jen v jednom smeru - ve druhem se sice trochu prohnou vlastni taky, ale malo ( < 5 cm) a konec uz se zase krouti nahoru - takze parada, zkusim to behem tydne nebo tak neco namontovat a osadit, ale vypada to fakt dobre :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Heidenhain sice podporuje ISO Gkód, ale lepší je přímo jejich vlastní jazyk (.h), který mi příjde dlouhodobě čitelnější a to včetně zápisu interních cyklů. Teď hledám CAM, co umí plné 4 osy, výhledově 5... zatím něco zkouším na stařičkém EdgeCAMu, ale ten už má problém i se 4 osou. to než ho donutím, aby mi vyplivnul něco spustitelného, tak to mám rychleji nabouchaný ručně přímo v dialogu mašiny.
    Ale co jsem koukal, tak ten Hypermill by mohl fungovat dobře =) snad bude podporovat tak starý mašiny jako máme... =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ne, zatim to po me nikdo nechtel a kvuli jednoho se to nevyplati a nemuzu rict ze bych se zrovna nudil a nemel do ceho rypnout. Mame ho hlavne k nasim ridicim systemum kde prenos dat neni pres std. g kod ale pres nas vlastni format ktery mam pod palcem ja a kde prenasim informace z CAMu do stroje ktere potrebuju a daji se dobre zuzitkovat a dale s nima pracovat. Z cizich RS to umi akorat mach, siemens 802 (a myslim ze i 810,840), datron a gravograph (taham to z hlavy takze jeste mozna neco dalsiho). Jako posledni jsem pridaval Armote Light (:D) protoze ten jeste ten nas format neumi, jen G kod. Postprocesory obecne jsou stejne na me hlave a do toho naseho camu pridavam funkce do postu podle potreb. tedy nevylucuju ze casem ta moznost nebude, tezko ale muzu pridat podporu neceho co vidim jen papirove od stolu a neda se odladit poradne. Taky to je dost o zvyklostech uzivatele (jinak by stacili genericke posty, ale oni nestaci ze).
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Pod Vectric se podepisu. CNC mam par mesicu a z freecadu jsem dostala psotnik a na fusion 360 nemam dostatecne vykonny pocitac. Vcarve od Vectricu je fajn na takove zakladni veci a hlavne je to jednoduche a srozumitelne.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    THERIDANE: něco od vectric - je to i česky,není to úplně profesionální program,ale na takové domácí kreslení a obrábění dostatečný
    Homepage | Vectric
    https://www.vectric.com/
    KROCIK
    KROCIK --- ---
    JVCNC: fusion v práci používáme na 2,5D a není problém, máme ho teda placenej. Startuje rychle, postprocesor pro Siemens se podařilo slušně vyladit, seřizovaci listy přehledný. Ale je pravda, že člověk často musi vědět jak s něčím vyjebat ale udělat se v tom dá snad všechno . Na 3D a 5x mám hypermill, ale to už je jiná liga.. Jak funkčně tak cenově.
    Prostě fakt hodně záleží na tom, co s tim chce člověk obrábět a na čem.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: podporuje ten váš CAM i Heidenhain? (ideálně 426/430)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: se sadistickou skodolibosti doporucuju na zacatek vzdycky fusion360 a kdyz se ho naucej a nejak prezijou tak pak podle toho co potrebuji cut2d nebo cut3d na jednoduche nenarocne veci. Pak jsou spokojeni, ja take a vsichni nenavidime autodesk. Kdyz se ukaze ze maj vetsi potreby a uz o tom neco vi, tak pak podle toho kolik chteji investovat jim na 2,5D frezovani ukazu nas cad/cam, pro 3D Rhinocam nebo HSM works atd. (proste to co vyzaduje nejake znalosti ale uz neco umi a je pouzitelne k praci) v tehle posledni fazi cestina uz nikoho nezajima a po te co si prosli peklem F360, poznali rozdil mezi funkcnim a nefunkcnim CAMem se tech par slovicek naucili radi. Nemam vlastni zkusenost s placenou verzi F360 ktera tak hrozna byt nemusi. Sam na vlastni oci jsem videl jak bezi vcelku obstojne nebo je nepouzitelne zabrzden takze chapu ze obcas u nej nekdo zustane. Kdybych nemusel cekat jen na spusteni pul hodiny tak bych take o nem mluvil trochu jinak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam