LINKOS: podstatné na tomto je, jestli o tomto rozhodne provozovatel zařízení, které je veřejně přístupné - resp. podstatná je v tomto případě definice hranice veřejného a soukromého prostoru.
já bych nekuřácké hospody preferoval samozřejmě taky a chápu všechny argumenty, nicméně právě jde o téma, které polarizuje tak nějak "na druhou", jak jsem uvedl - tradiční pravolevá argumentace příliš nefunguje, a jsou tu i další aspekty, které se netýkají jen dobrovolnosti - nekuřáci, ač do hospod nechodí, např. nemusí chtít nést celospolečenské náklady spojené s nemocností a předčasnými úmrtími kuřáků, apod.
Je to prostě složité - jediné, co říkáš je, že bys asi v referendu hlasoval pro zákaz. Fajn, proč ne. V systému dvou stran by to dospělo k tomu, že by "ODS" (pravice) hlasovala proti zákazu a "ČSSD" (levice) pro zákaz, ale obě strany by se tím odcizily podstatné části svých voličských základen...
(obě strany uvádím jako příklad, protože podle mě se v naší zemi už systém dvou velkých volebních bloků zhroutil, stejně jako všude jinde ve světě: a i poslední země, kde ještě přežívá, tzn. USA, v téhle době systém není dobrý příkladem toho, že by dokázal vybírat celospolečensky přijatelné osobnosti a řešení...)