• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: no, takze obec to zakaze a dal bude co? Tem obcim navrh viditelne nenarizuje kompenzovat dopady zakazu. Takze po babisovsku "proste to zakazeme".
    Kdyz odcituji Balcarovou: "Zákon dává obcím možnost zakázat na svém území spalování méně kvalitního hnědého uhlí v malých kotlích" - ty dopady muzou byt vyrazne sirsi a autorce to viditelne nedochazi - ono totiz nejde ani sypat "lepsi" cerne uhli do kazdeho kotle - je to zavisle na jeho konstrukci - v realu to muze postihnout i ty, co sve kotle uz vymenili za modernejsi (tzn. v lepsi emisni tride), ale proste konstruovane na spalovani hnedeho uhli. Chapu, ze vetsina prazaku ani netusi, jak se s kotlem funguje :D

    Pokud jde nekomu o ekologii, mel by resit emisni tridu kotlu spise nez to, co presne ten kotel spaluje (tak, jak predvadi Balcarova od Piratu) - a ne paliva. I pro spalovani hnedeho kotle se delaji kotle v 5.emisni tride - tedy vyrazne lepsi, nez to co legislativa pozaduje od konce roku 2022 stejne... tzn. kotle minimalne v 3.emisni tride a odstaveni topenist v tride 1, 2 - tedy tech nejproblemovejsich. Proste stav, kdy hure spalovane "kvaitnejsi" palivo je v realu preferovane pred skutecnou ekologii, tedy poradnym spalovanim.

    A viditelne se systematicky vyhybas socialnimu aspektu veci - presneji prehazujes zodpovednost na obec - ktera na to ale casto ani nema potrebny aparat... a v pripade pripadne kompenzace casto ani finance. Coz chapu, ze Balcarova asi taky nezna, kdyz jeji Praha 9 rocne otoci kolem peti set milionu, tak je pro ni predstava rozpoctu v radech maximalne jednotek milionu rocne nemyslitelna.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Ale tam není žádný striktní zákaz udělený z pohodlí velkoměsta na Praze 9.
    Tam je pouze možnost, že si to v obci můžou (a nemusí) zakázat na lokální úrovni - pokud budou v obci mít pocit, že by to na někoho dopadlo moc tvrdě, tak buď nic nezakážou, nebo nějakou dotaci dořeší na lokální úrovni.
    Proč by se všechno mělo strikně nařizovat a řešit z centra? Vždť stačí dát obcím možnost to řešit lokálně sami - tohle opravdu ví každá obec sama, zda ji topení hnědým sirnatým uhlím trápí nebo ne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: ne, ja se ptam jak to Pirati chteji resit. Protoze jedine, o cem se doctes je jen zakaz a zbytek si domysli sam, nejde o nejake ucelene opatreni, ktere by Pirati predkladali. Dopady v realu neresi. Kotlikova dotace ti 100% nakladu nepokryje, jsou tu s nami dlouhe roky - a jak praxe dokazuje, nedokaze to resit problemova topeniste prave u tech socialne velmi slabych. Drevo je fajn napad - ma jednu znacnou nevyhodu - hori rychleji nez uhli a je drazsi nez to uhli (o tech petkach nemluve). No je videt, ze predkladatel navrhu bydli v pohodli velkomesta na Praze 9 a ze vubec nema predstavu o tom, o cem je v tech dalekych odloucenych oblastech rec...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: A co tedy navhuješ? Že se s tím všichni mají smířit, že topí měkčí variantou pet-briket?
    Dotyčný si může koupit dřevo z lesa, na zimu si ho nařezat a naštípat a topit doma v kamnech, když nemá na kotel ani s dotacemi.
    A když ho bude řezat a štípat v zimě, tak se aspoň zahřeje a nebud muset ani moc topit :-))
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: takze obec lokalne zavede zakaz, dotycny obcan nebude mit na lepsi kotel... a co nastane? :-) Ano, nikde se to nepise, jak to z pohledu tech socialne slabych chteji Pirati resit - pouze nadhodi zakaz (kterej kdyz tihle lidi porusi, tak stejne nebudou mit ani na zaplaceni pokuty) a tim to pro ne konci.
    Prekvapive nejvic problemu se smogem je v oblastech, kde maji lidi nejvic hluboko do kapsy...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: A co je podle tebe lepší, když se v nějaké vesnici každou zimu lidé dusí ve smogu z komínů těch, co mají hlouběji do kapsy, nebo že jim nějaké dávka dopklatí rozdíl cen za kvalitnější palivo?
    A navíc:
    a) nikde nečtu, že by vůbec taková dávka měla vzniknout
    b)nikde nečtu, že se to zavede plošně v celém státě - návrh to zavádí jako možnost pro obce tam, kde mají se smogem problém.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Piráti chtějí obcím umožnit vydat zákaz spalování hnědého uhlí na svém území — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...chteji-obcim-umoznit-vydat-zakaz-spalovani-hnedeho-uhli-na-svem-uzemi

    ...a budou dalsi kotlikove dotace, socialni davky na lepsi paliva ci jaka je vize s timhe? :-) Protoze je faktem, ze "mene kvalitni" paliva (a kotle) pouzivaji zpravidla ti, co maji ponekud hloubeji do kapsy...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    TLOUDEV: chcipa im to
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Milion chvilek pro demokracii
    https://milionchvilek.cz
    TUHO
    TUHO --- ---
    DAYSIR: Nejak jsem to minul
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KRAMERIUS: ty vole, co to meles o fasismu, kdyz s jednim fasistou pirati resili referendum...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Vida, tak Pirati prazskou Litacku nakonec jeste pochvali... :D
    https://www.facebook.com/patrick.zandl/posts/10159857520700018
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    VYHULENY_UFO: A které z těch slov se ti nezdá?
    Že Erdogan ujíždí na kombinaci radikálního nacionalismu a militantního islámu to že se z něj stává diktátor je fakt.
    A fašismus je podle nalezené definice radikální forma autoritativního nacionalismu.
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    TUHO: inu, pockej si par hodin.
    TUHO
    TUHO --- ---
    DAYSIR: Sorry, ale neni treba mit reseni pro cely region, k vystoupeni proti turecky agresi...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TUHO: no to mi schvalne vysvetli tu kombinaci islamisticke fasisticke diktatury... jako turecko neni uplne v nejlepsim poradku, ale islamisticka fasisticka diktatura... to nevim co bych musel hulit za matros, abych tomuhle veril.
    TUHO
    TUHO --- ---
    VYHULENY_UFO: Prosimte bez si dat jointa nekam za roh :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TUHO: Minimalne snazit se o to vzbudit zajem, klast dotazy na ministra zahranici, ministra obrany, jak hodla resit vlada, ze nas spojenec v NATO se totalne zblaznil a stava se z nej fasounska islamisticka diktatura


    wtf omg?
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    TUHO: interpelace na Stropnickyho presne na tohle tema jsou ready, stejne jako sla interpelace na Metnara ohledne zatceni Saleha Muslima. To jsou veci, ktery se daji delat.

    A teda je taky si treba rict, ze pokud se ma neco nekam hrozne tlacit, tak je treba mit v ruce nejaky navrh reseni. A ten v tuhle chvili kdy vsichni realny hraci v regionu preslapuji a cekaji co bude nema v CZ nikdo a ciste osobne si myslim, ze je to mlceni ta lepsi varianta co muze ted AB a Stropnicky delat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam