KRAMERIUS: no, mluví dobře, no :-) já myslím, že část jeho úspěchu u Pirátů je, že prostě dokáže vyjádřit náladu členské základny a formulovat jí (ještě tam odkazuje zase na katolíky a evangelíky mezi Piráty - to je totiž zvláštní, veřejnost nás vnímá jako "ajťáky", což není vždy pravda, nebo ne vždy jsou "ajťáci" v Pirátské straně politicky průbojní - fakticky ale opomíjí, že ve společnosti existuje určitý staletý resentiment proti tomu, co u nás představuje katolický konzervativismus, a že současně ale existuje i v té části solečnosti, která komunisty nikdy volit nebude.
Jako tady se strašně opomenula třeba symbolika toho, že středočeští poslanci si otevřeli kanceláře v Poděbradech (Jiří _z Poděbrad_, pyčo!). Tenhle zdroj identity byl třeba za první republiky strašně silný, ale komunisti se proti tomu nevymezovali tolik, jako proti katolicismu, který současně ale vzhledem k existenci provázanosti státu a církve museli sami provozovat - dost paradox! Proto byl český disent a underground poněkud doširoka rozmáchlým konglomerátem od neoficální církve až po klubové hippies, kolem čehož se ale těžko nějaká identita dala budovat.
Piráti posbírali pro svoje členy a voliče zdroje identity, které mohla dávno posbírat ČSSD, jenže to nepochopila, protože šlo vlastně o stranu úřednické vrstvy, jejímž komunikačním kanálem s veřejností byly drahé billboardy. Stejně to, co se se bez užitku válelo na zemi mohli zvednout a použít Zelení, ale ti se místo toho rozhodli snažit o jakousi akademicky nesrozumitelnou "levicovost", která slovy Stropnického ml. nakonec "nebavilo ani jeho" (což bylo vidět).
Hlavní rozdíl mezi Zelenými a Piráty je v tom, že Zelení v řadě případů prostě vsadili na něco, co se ve své době jevilo jako perspektivní západní trend, který ČR ve svém logickém "návratu na Západ" či "návratu do Evropy" určitě taky přijme. Chtěli dělat kariéru, ale vsadili na špatnou kartu (a zkombinovali to s politickou neschopností, podle mě - v médiích dostali prostor coby "věčná opozice" a nechali se do téhle polohy vmanévrovat). Naproti tomu - Piráty to bavilo, a teď jako vedlejší efekt dělají kariéry, které jich podle mě ani řada neplánovala (já osobně spíš čekal přestupy nadějných osobností do jiných stran... ale Babiše si uměl představit málokdo...)
Demokracie je koncept starý 2500 let, naproti tomu levice a pravice jsou koncepty z francouzského parlamentu, staré ani ne 250 let. Západní města měla městská zastupitelstva nebo dokonce i celé demokratické městské republiky (např.Benátky) celá staletí. Holandská republikánská tradice, například, je starší než dělení na levici a pravici. Snaha klasifikovat všechny myšlenky jako patřící do dvou nesmiřitelných táborů, je ve skutečnosti sama o sobě vážnou paralýzou potenciálních možností demokracie.