Jinak docela bych přišel do protiútoku: koho jiného, než Piráty, proboha? Ano, není to dokonalé. Ale viz směrování ODS k euroskeptické žumpě. Katolík nejsem, KDU-ČSL to pochopila a hledá nové koaliční partnery, mj. monarchhisty. Co mi teda zbývá? ČSSD a SZ pro mě byly volitelné v podobě "koalice" do senátu, kterou reprezentovala osobnost Václava Bělohradského, jenže ten neprorazil u nás na Praze 6 a neprorazil by ani jinde (snad aby mu kandidaturu navrhli Piráti?). V ČSSD jsou takoví exoti, že i kdybych se identifikoval s křídlem "idealistů", tak jsou pro mě dnes nevolitelné. SZ se propadla vlastní neschopností na okraj obskurnosti, navíc se stala víc než co jiného koalicí NIMBY aktivistů (věděli jste, že je třeba lokálně proti mostu Zlíchov-Dvorce?).
Co teda zbývá? TOPka? Ne, děkuji, nejsem Vyhulený Ufo....STAN? V rámci předběžného oťukávání možnosti _povolební_ koalice jsem přivedl jednoho člověka ze STAN k Pirátům, už je v zastupitelstvu jako nezávislý. Tvrdí, že v Pirátech jsou zajímavější lidé. STAN a Piráti se v očích voličů stali jakousi nadějí na "něco jiného", ale Piráti aspooň mají něco jako program a demonstrují např. loajalitu svých volených zástupců vůči prosazování tohoto programu (ve sněmovně ze všech stran nejvíc).
Takže jako co? ODS se pořád ještě tváří jako Fiala a jako pragmatická síla. Fakticky je rozkročena od pitoreskního a senilníého Kubery až po zcela nepřijatelného VkMl, který u nich hraje výrazně slyšitelnější part, než podobné postavičky aspirující na to samé v jiných stranách (připouštím, že oslovit tuhle cílovku se snažili i někteří Piráti, ale skončili dost na odstavné koleji).
Piráti vznikli jako reakce na neschopnost politiků jiných stran rozpoznat nové dělící čáry mezi voliči. Jasně vyhrazený ideový základ mají snad jen lidovci a s neostalinismem koketující komunisti. Všechno okolo je rozmlžené víc, než cokoliv, co kdy předvedli Piráti: ODS se prezentuje proevropsky, ale ráda by se paktovala s polskými konzervami a ehm, admirálem Orbánem (v tenhle moment si člověk začne říkat, jestli nakonec ještě není přeci jen ten Babiš menší zlo!). TOPka je v procesu jakéhosi zběsilého přerodu od strany punkového knížete a pytláka-hajným Kalouuska k jakési liberálně-konzervativní pro-evropské straně Pospíšila a Feriho, neříkám, že je to nejhorší možnost na trhu, jenže v praxi jejich jediná politika v parlamentu je "proti všem". No a že o STAN nevíme nic jiného, než že jsou "někdo jiný", to jsem už říkal.
Takže sakra - co bych dneska asi tak měl volit, kdybych ty Piráty byl vůbec nespoluzakládal? Když stranickým sítem projde nějaký vyložený blbec, tak ok, nesu za to odpovědnost i já, protože jsem se účastnil hlasování, primárních voleb, apod. Za program momentálně neručím, program formuluje Republikový Výbor a v něm už nějaký čas nejsem. Ok, jsou tam rizika, rozpoory, potenciální konflikty, problémy. Ale podstatná je otázka: co sakra místo toho? Nic, co mi nabízí zdejší experti, mi neuspokojuje.