• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Tak jsem si prolitnul aktualni prezentaci od Bartose a vypada to, ze sice "fundovane" mluvi o GOVCERT.CZ a CSIRT.CZ, ale realne u Piratu vubec netusite, co tyhle instituce v praxe delaji (viz i "kydy" o Flowmonu na slide c.9). To, co Bartos tvrdi, ze by tyhle instituce mely delat (na 11.slajdu)... se uz davno delaji. Kdo z Piratu se realne ucastnil aktivit kolem CSIRT.CZ...? :-) Ve finale napada i metriky EGA - namisto aby resil (zlepsil) ty detaily, ktere CR vyresene realne nema a ktere jsou prave o legislative. Tedy pokud skryte nehodlaji nakonec Pirati podporit to posileni pravomoci vojenske rozvedky... kdyz Bartos kritizuje, ze NUKIB nema sanci zasahnout. Ale to by tak trosku poprel sam sebe... ona se pak realne nabizi otazka, kdo od Piratu se tech aktivit "kolem" realne ucastnil...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    čuchám čuchám pravdu nebo lásku... a jsem zvědav na komentáře okolí :-)
    Praha mění postoj k Číně. Po čtyřech letech opět vyvěsí tibetskou vlajku — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...a-meni-postoj-k-cine-po-ctyrech-letech-opet-vyvesi-tibetskou-vlajku
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: no, takze se nabizi otazka, co tedy Pirati dale podniknou k tomu, aby krome podminky nutne byla splnena i ta podminka dostacujici. To uz jsem se v clanku bohuzel nedocetl. Proste se jen "doufa", ze ten ctvrty to magicky vyresi. Bohuzel mi, co pamatujem minulost mame duvody byt ponekud skeptictejsi :-)
    PS: docela me pobavilo, jak se Pirati rozciluji, ze je nekdo okopiroval... kdyz sami maji motto, ze kopirovani neni zlocin :)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: inymi slovami, jedna sa o krok nutny, ale nie nutne dostacujuci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: U bezlicencnich pasem nemas ochranu pred rusenim zpusobenou ostatnimi uzivateli. A o tom, jaky bordel v tech bezlicencnich pasmech v praxi je jsou popsane stohy papiru, nema cenu to pitvat jeste tady. Zatimco u licencovaneho pasma tu formalni ochranu mas - a tedy mas jistou exkluzivitu a jistotu, ze ti soused odvedle svoji domaci wifinou sluzby nezhorsi. A skutecne si nemyslim, ze mistni wifi provider je konkurenci pro mobilkare :)

    Podprahove sdeleni z clanku je o necem jinem - ze ten ctvrty operator se muze chovat stejne, jako stavajici tri. Stejne jako ten treti (tedy Oskar; dnes Vodafone) se po chvili na trhu zacal chovat stejne, jako ti dva predtim. I ten druhy, co nastoupil vedle tehdy monopolniho Eurotelu (dnes O2) - tedy Paegas (dnes T-Mobile) - se po chvili "aklimatizoval". Kde berou Pirati tu jistotu, ze se stejna situace nezopakuje znovu? Tedy ze na dnesnim oligopolu se nezmeni nic - a jestli, tak jen kratkodobe stylem "kdyz ptacka lapaji". Schvalne si najdi historicke tarify Oskara... a srovnej s tim, co nabizi firma dnes :)
    Ono i CTU ma pomerne omezeny manevrovaci prostor - musi ke vsem operatorum pristupovat stejne. Legislativa v tomhle smeru je komplikovana - a neverim tomu, ze Pirati na tomhle neco zmeni. neb jsem ani nezaregistroval, ze by chystali nejakou zasadnejsi novelu. Moznosti rychlych nesankcionovanych vypovedi jsou fajn, ale zadna pojistka proti dalsi oligopolizaci trhu to fakt neni. Aneb namisto trihlave sane ta san muze byt nove o ctyrech hlavickach.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jinak fakt myslíš vážně článek, ve kterém ještě v roce 2019 (!) někdo chce udělat dojem s tím, že si koupil licenci na 3.5ku? Když na 5.7 Ghz s codecy ac a brzy i ax proteče dat násobně víc a ještě je to bezlicenční?

    Ano, jistě.. chápu, že _oni_ by chtěli Internet zdražit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: způsobů, jak může stát podmínit přidělení frekvencí, je celá řada. Mě osobně situace s drahými mobilními daty vyhovuje, jsem taky telekomunikační operátor :-) Ale faktem je, že stát může mít ohledně alokace vzácných zdrojů nějakou politiku. Vydražení frekvencí je čistě fiskální přístup ("co nejvíc peněz do státní kasy a nazdar"). Lze postupovat i jinak...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ctvrtej operator vyhra byt nemusi... ostatne podobne argumenty kdysi padali u tretiho operatora (Oskar, vzpominas?) - ktery se nam po case prizpusobil a po case se zacal chovat stejne...
    A pak tu mas vyjadreni nekterych adeptu na ctvrtou sit... takze je otazkou, jak to nakonec dopadne. Tedy jestli se nezopakuje to, co se stalo s Oskarem.
    Libor Dočkálek (Nordic Telecom), Michal Rákoci (Libli): Připojení k internetu musí zdražit, situace je neudržitelná - Lupa.cz
    https://www.lupa.cz/...chal-rakoci-libli-pripojeni-k-internetu-musi-zdrazit-situace-je-neudrzitelna/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč máme málo dat za hodně peněz a kdo za to může? - Pirátské listy
    https://www.piratskelisty.cz/clanek-2047-proc-mame-malo-dat-za-hodne-penez-a-kdo-za-to-muze
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no jo, synagogy jsou ty chrámy, ze kterých Ježíš nevyhnal penězoměnce, no :-) myslím, že Piráti ve sněmovně rozhodně nebudou protestovat, aby stavební poškození či dokonce zbourání památky bylo trestným činem, a ne jen přestupkem (jako v řadě zemí na světě).

    Ono je to docela důležité.. spolu s otázkou nerostného bohatství je určitá podmíněnost vlastnických práv charakteristickým rysem evropského kontinentálního práva (ve srování se zvykovým právem anglosaským)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a zatimco Pirati valci s tradicnimi smenarnami... prichazi nova neokoukana a plne automatizovana "reseni", co turistu take oberou :)
    Americká společnost nenávratně poničila jedinečnou pražskou památku. Bankomat chtěli dát i do synagogy - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...a-jedinecnou-prazskou-pamatku-bankomat-chteli-dat-i-do-synagogy-66591
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: asi to vyřeším tak, že důrazně a veřejně doporučím lidem, kteří mi budou kroužkovat, aby současněn kroužkovali Mikuláše Peksu. Tím na jednu stranu dají najevo, že mi znají a že volí Piráty, protože mi důvěřují (a ne naopak), na druhou stranu tím neohrozím výsledky primárních voleb (tedy za předpokladu, že mí voliči nebudou masově taktizovat).

    Skutečně musím říct, že na CF na mě Mikuláš udělal svojí veřejnou i soukromou komunikací daleko lepší dojem, než Marcel (proti němu nemám nic konkrétního a skutečně si spousta členů myslí, že bude lepší leader ve volbách, pro veřejnost... jenom prostě Mikuláš se na rozdíl od něj už naučil být politik, zdá se mi)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti válčí se směnárnami. Došlo na fyzický útok, padlo trestní oznámení | EuroZprávy.cz
    https://eurozpravy.cz/...79-pirati-valci-se-smenarnami-doslo-na-fyzicky-utok-padlo-trestni-oznameni/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: ja si myslim, ze xchaos ma potencial na tom nekoho zaujmout... :) Me osobne sice jeho nazory neoslovujou, ale to fakt neznamena, ze by svou "cilovku" nemel... ale proste je to o tom, ze na NYXu kampan fakt neudelas a i mistni piratstvo by si to mohli konecne uvedomit :) Prave kvuli tomu poctu lidi, co tu realne (v ramci celeho NYXu) figuruje...

    Pokud jde o Piraty samotne, myslim si ze ted jim skutecne nastavaj problemy - viz diskuze nize k zakazce o doprave. Ackoliv v programu hovori o otevrenych zakazkach, tak v praxi u realne veci dojde k vyberu na zaklade primeho zadani. Paradoxne dal je kraj Ustecky - kde v rade sedi KSCM s CSSD. To se vazne bavime o tom, ze i komunisti jsou - v konkretnim rozhodovani v praxi - progresivnejsi nez Pirati a lidi, se kteryma se sami Pirati dobrovolne spojuji?

    Samozrejme, ze z pohledu litery zakona je vse formalne "OK". Zakazky v tehle oblasti se jeste soutezit nutne nemusi. Ale to neznamena ze nemuzou - a praxe z jinych kraju to dokazuje. A od Piratu tohle vnimam jako zasadni selhani v oblasti, kterou aktualne mohli primo ovlivnit. A neni formalne nijak zduvodneno, proc se tak nestalo...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DANYSEK: jen pro představu, u minulých voleb kde TOP09 získalo cca 16 % bylo třeba pro vykroužkování nějakých 15 tisíc hlasů z celé ČR. To je fakt dost
    Přednostní hlasy pro kandidáty | volby.cz
    https://volby.cz/pls/ep2014/ep1511?xjazyk=CZ&xstrana=7
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: KZC jezdi jen cast vykonu... a ano, porad je to priklad toho, jak to nedelat. Tedy bez vyberovych rizeni, zakazky naprimo. Ten fail je systemovy... vubec to neni o CD ci jinem dopravci, ale o tom, jak je zakazka zadana.

    A Pirati na magistratu v Praze nezmenili nic. Funguje to za jejich vlady stale stejne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím, že RoPID zadal jednu S linku KŽC Doprava, taky bez výběrka, a že kolem toho byla taky spousta keců. Nějaký motorák do někam by snad šlo zadat někomu jinému, než ČD (otázka je, co všechno by mělo být kritériem výběrka - já bych třeba rád viděl okolo Prahy hybridní vlaky, co si dobíjí baterie na úsecích s trolejemi). Co se těch dvoupatrových souprav týče, tak si asi stěží představit, že by nějaký dopravce honem splašil srovnatelnou flotilu, tak nevím, kam míříší...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: pokud to delas jako hyper-mega-zakazku, tak mozna v souctu ano - ale porad ta 1/3 Prahy je dost velkej balik. Kdyz to ponekud rozdelis, tak treba pendly mezi Radotinem a Hlavnim jsou zalezitost ciste prazska. To same plati treba o spojich z centra na Zlicin (ktere tam konci). I u spoju mezi Roztoky a Hostivari bude role kraje mala. Ale ono se nesoutezilo vubec nic. Ani to, co je realne zalezitosti vyhradne Prahy nebo kde Praha v roli objednatele prokazatelne dominuje. A to pomijim, ze hlavni pachatel - tedy ROPID - je formalne prispevkovou organizaci hl.m.Prahy... tedy to, co je (z)rizene magistratem... nikoliv krajem. Vtipne je, ze jde o instituci, ktera rada odmita poskytovat informace dle u Piratu tolik oblibene 106tky :) Ok, key-message je ze organizace zrizene mestem zatim Pirati ukocirovat navzdory slibum nezvladli...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pokud to dobře čtu, řeší to Střední Čechy + Praha společně, ale Střední Čechy dávají víc peněz, tak má asi jejich slovo větší váhu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam