• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jé, dnes byl Radek Holomčík od nás na TV Barrandov, to musel bejt masakr :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: tim spis bych cekal, ze Pirati se do vlady pusti... a ne ze s ni budou tokat na podobne populisticke vlne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Ale ono i aktivni prvky "zapadnich" znacek se daji poridit v obdobnych cenovych kategoriich jako cinan. Tady moc prostoru - pri pricetnem zadavani zakazek - neni.... pri nepricetnem tu cenu stejne napali i ten cinan.

    Mimoto i oblast kyberneticke bezpecnosti je v nasem state podfinancovana... a personalne poddimenzovana.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: Takhle. Pirati nejsou ve vlade a soucasna vlada je vzhledem ke slozeni populisticko socialni = rozdava za picoviny typu slevy na jizdnem. Takze v tom kolaci ani nejsou ty 2% k dispozici tedka, nemluve o zanedbatelnem vlivu Piratu na to v tuhle chvilku.

    BTW - Mnohem vetsi problem je korupce v armadnich zakazkach. V Ceckem kontextu klidne muzeme utratit 2% a dostat za to min nez a 1%. To se neresi a ani resit nejde kdyz se akceptuji treba Kalouskovi "argumenty" o nepredikovatelnosti nakladu na vojenskou techniku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Myslím, že kdyby někdo přišel s návrhem, aby se do 2% na HDP započítaly obrněné tramvajové vlaky určené pro obrany hl.města (něco jako mazací tramvaj s kulometným hnízdem a dělovou větží vzadu na korbě), tak by Piráti určitě nebyli proti :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak asi stěží najdeš stranu s větší šotoušovskou lobby, než mají Piráti :-) v Praze myslím neexistuje více pro-tramvajový politický směr, nedávno jsem na fóru musel mírnit teorie o možné prodloužení tramvaje plánované do Zdib přes Odolenou Vodu až do Kralup :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN:
    DANYSEK: Tak zrovna tohle dneska Ivan řešil v telefonátu během našeho 3/4 hodinového rozhovoru. Málo se ví, že kromě závazků NATO neplníme např. ani naše závazky vůči OSN (např. mírové mise, apod.). Prostě se nestíhá obecně.

    Celkem jsme se shodli, že např. když na strategickou infrastrukturu nasadíme nějaké americké switche místo značky Huawei, tak by se nám rozdíl v ceně měl započítat do těch 2% HDP na obranu.... kyberbezpečnost je taky bezpečnost.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PETER_PAN: a tak to neni jen o stihackach... to je predevsim o tom, ze se (zase) spoleha na to, ze pripadne problemy vyresi nekdo jinej. Armada nema jen bojovou ulohu, ale muze pomahat a pomaha i v pripade zivelnych katastrof. O pripadne synergii vojenskeho vrtulnikoveho letectva v zachranarine nemluve. 2% nejsou zas tak moc s ohledem na jine vydaje statu, ktere by si redukci zaslouzili spise...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DANYSEK: K tomuhle se vyjadrovali Pirati uz pred volbami a jejich elektorat to akceptoval. Bylo to ve smyslu: Jestlize si treba koupime 3 stihacky a 2% splnime, nebo si je pronajmeme a 2% nesplnime neni z pohledu plneni spojeneckych zavazku v zasade dulezite.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    A vida, Pirati se nam rozhodli uz i kaslat na nase letite mezinarodni zavazky. Inu at zije populismus...

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: u kazde stavby najdes "nekoho", kdo to blokuje. S touhle retorikou bys nepostavil nikdy nic. Zminujes jednu akci, ale tech tramvaji se da stavet podstatne vic.

    Mno a Pirati slibovali novy svezi vanek na radnici... zatim tu mame v oblasti dopravnich staveb ruzne zdrzovacky investicnich akci tykajici se hromadne dopravy s neprekvapujicim zaverem a zjistenim, ze to zas tak zle pripraveno nebylo - jak i Pirati v prvopocatku tvrdili. Zatim jen bobtna seznam veci, jejichz realizace se z duvodu aktivistickeho vedeni na radnici s Piraty v cele akorat zdrzuji. Pirati sedi v cele a Hrib se nemuze ted zbavovat sve odpovednosti - ostatne Pirati v minulosti podobne nadavali na Krndu, i kdyz realnou odpovednost mel treba Dolinek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hmm, myslíš, že tenhle odstavec je v tomhle klubu jakkoliv ontopic? vzhledem k tomu, jak dlouho se třeba MHD zanáší do územního plánu je jasné, že vliv toho, kdo zrovna sedí na magistrátu, je minimální.

    možná se stihne tramvaj na Václaváku.. ale jen díky tomu, že se připravuje asi 15 let, a pouze se čeká, až na radnici nebude sedět někdo, kdo to za každou cenu blokuje...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Ten Scheinherr je tak nejak vubec komik.... leden: nebourat - to "urcite" pujde opravit, duben: ale jo, zbourame to, opravit to fakt nejde... bezva, takze si pan ujasnil neco, co se vi poslednich nekolik let :-) Kolik stal ten dalsi posudek pro potechu Scheinherra? To fakt vypada jak za Krndy + Dolinka, jen ted tam mame duo Hrib + Scheinherr.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak v 77 miliardach vydaju je i 10 milionu jen plivnuti do rybnika, zejo... na druhou stranu je hafo investic, o jejichz potrebnosti se vi - tak nejak dlouhodobe.

    Co se MHD tyce, jasnou investicni jednickou je metro D, kde ale opet nejspis dochazi ke skluzu - soude dle toho, ze prislusny radni aktualne uz mluvi o tom, ze Praha by letos rada zacala, kdyz jeste v unoru se mluvilo o zahajeni praci v prvnim pololeti. Zacina to bejt se Scheinherrem podobny jako za Dolinka. I zde diskutovane klimatizace v tramvajich nakonec budou, co dozorci rada s velkou slavou zarazilo najednou zas pujde - jen se to diky tehle aktivisticke blbosti do leta uz nestihne a holt nas ceka dalsi leto s mene kulturnim cestovanim.
    Praha ma dlouhy seznam dalsich nevyresenych investic do infrastruktury MHD v davno (desitky let) obydlenych oblastech (namatkou tramvaj na Dedinu, z Modran do Libuse, ze Sporilova na Jizni mesto, do Malesic, Suchdola, Bohnic, Petrovic, v Jeremenkove...) - aniz by bylo nutne se vubec "zabyvat" tim, kde nam vznikaji nejake nove developerske krabice. Nemyslim si, ze je potreba utracet za nejake "nove" analyzy, nove papiry... kde stavet se vi dlouho (je to i v uzemni dokumentaci, kdyz ne jinde). A uz vubec se nebavim o tom, ze Dcko by nemela bejt posledni trasa metra :D Argumentovat by slo treba Barcelonou, kterou i Pirati radi pouzivaji jako priklad, kde sit metra je... ponekud hustejsi - samotne metro ma vic jak 100km (proti 65km v Praze) a furt nam neco satvi, samotne mesto ma sice vic obyvatel (1,6mil proti 1,2mil v Praze), ale na vyrazne mensi rozloze (102km2 proti nasim 496km2 u Prahy). A jdeme spise opacnou cestou, "novy" metropolitni plan uz v pripade metra neobsahuje ani to, co jeste ve starem uzemnim planu (zatim jeste) je. Inu, "moderni" metropole pod vedenim vizionaru z IPR :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: přišel jsem, a je to bod, ve kterém má strana s tvojí kritikou shodu: ano, Piráti si myslí, že by Hřibova asistenka měla ten registr vyplňovat a budou na tom trvat, koalice nekoalice.

    Na druhou stranu, situace kolem reprezentačních výdajů je spíš komiocká, proplacené výdaje na služební a reprezentační cesty budou zveřejněny a fakt to nebude nic, co by Prahu zruinovalo. Moje teorie, že to bylo rozvířeno v době, kdy není uzavřerný ani jeden celý kalendářní rok, byla správná: spíš je to tak, že jsou úplně zoufalý, že na Piráty (resp. koalici) nic jiného nevyšťourali, protože kdyby vyšťourali, tak to rozmáznou.

    Celá věc se zdaněním neobývaných bytů je nesmysl, který si Pospíšil prostě vymyslel: šlo skutečně o statistický sběr dat, aby Praha mohla zaujmout nějaké stanovisko k tomu, jestli to vůbec je reálný problém, plánovat investice do MHD, v neposlední řadě zda by město mělo investovat do obecních bytů, apod. K souvisejícímu tématu, co si myslí o vyvlastňování bytů velkým firmám, jako např. v Berlíně, mi stručně a přímo řekl, že je to nesmysl. A jinak Piráti žádný legislativní návrh týkající se zdanění neobývaných bytů nechystají.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: No ono je to takove az vagni, viz pak vyjimky v § 5... ono pri kreativnim extenzivnim vykladu se tam schova ledacos :) Uplne to vidim... jednani primatora je preci jednani organu verejne moci (organ muze byt i jen jedna osoba, treba statutarni zastupce mesta) a tudiz nic zverejneno byt nemusi. No teda taky jsem zvedavej, s cim od Bartose prijdes... kdyz on sam tam s poctem zaznamu je na prvni pricce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: § 3 b) tvrdí, že by to zveřejňované být mělo.
    OOHN
    OOHN --- ---
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: kolik stojí cestovné u primátora a jaké bylo cestovné v předchozích letech...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: hele, na to prece mate i predpis... https://wiki.pirati.cz/rules/prl ...
    Ale trosku tomu ted nerozumim - chces rict ze lobbying je problem jen dokud je Pirat v opozici... a jakmile vladne a skutecne uz o vecech ma tu moc rozhodnout, tak uz to problem neni a neni potreba o nem tolik vedet? Nemel by byt tento naopak vice sledovatelny a sledovany?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam