• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ceska republika je dost specificka volebni bublina. hromada veci jede na setrvacnost.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak co si budem povidat, to cislo tedka hodne "zachranuji" prave cesti Pirati. Ja se bavim o tom, ze v zahranici je to docela bida - a zrovna Island ci Lucembursko jsou z pohledu Evropy ne az tak vyznamne zeme - presneji receno Island vubec neni soucasti EU (jsou pouze soucasti Schengenu), naopak v roce 2015 sami pozadali, ze nechteji byt zemi usilujici o clenstvi ;-)
    V Nemecku ten jeden mandat sice uhajili, ale propad preferenci poprit nemuzes. Otazkou bude i budoucnost - ostatne sama Julia Reda rady nemeckych Piratu v breznu opustila, zeano. V reakci na vnitrni problemy strany, se kterymi se tam nedokazali vyporadat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: počty MEP:
    2019: 2 (ovšem jeden až díky podpisu Lisabonské smlouvy)
    2018: 1
    2019: 4 (dobře, za hranicema 1)

    Nevidím tam žádné systematické "uvadání". Naopak se přidávají země jako Lucembursko či Island, kde je podpora Pirátů velmi srovnatelná s ČR.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, to jsme ale u toho, ze za hranicema piratska hvezdicka pomalu uvada... Svedi to projeli uz pred peti lety, v Nemecku pirati rovnez padaji (1,45 => 0,7) a to presto, ze v EP meli pomerne schopneho a i dobre viditelneho cloveka... a celkove z 15 zemi spadnout ke 4, kde se piratske hnuti alespon snazi kandidovat... aby v tom CPS nakonec nezustala sama. Dobry jsou ty editace od vas z kanclu :)
    XCHAOS: no... panecku, tomu rikam ekologie... :) Chapu, 12 hodin se ve vlaku nebo autobuse se Piratum asi sedet nechce, i to auto by zanechalo mensi uhlikovou stopu... ale jasne, spechaj - i kdyz jeste neni vsude oficialne secteno a vetsi seriozni jednani zacnou az za par dni...? :D
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Já zatím taky nic nenašel :-/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak zatím vše, co jsem tam našel...
    Pirate Party - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pirate_Party#2019
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vzdyt to jsem u odkazu psal uz pred trema hodinama :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: mají mandát
    European Parliament Elections 2019: Live Results
    https://www.bloomberg.com/graphics/2019-european-parliament-elections/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a tak ono tech uletu v profesich bylo vic... "sifra" sice pekna, ale to, ze nekdo po vecerech drnka na ukulele asi neni to, co te u politika zajima na prvnim miste - a ne kazdy pujde studovat webove profily kandidatu... kolega, se kterym jsme volby natukli u obeda poznamenal cosi i o tragickem vykomu piratskeho leadera Kolaji v debate (ja to odkoukat nestih)
    XCHAOS: vsak nize mas prubezne aktualizovany a pomerne prehledne zpracovany clanek na Bloombergu. Wiki ma vzdycky oproti novinam nejake to drobne zpozdenicko... :) Nemci to uz maj uzavreny stejne jako CR (zmizela tecka v barevnejch ctvereckach).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak teda na wiki o německých eurovolbách vidím jen hlášky o mandátu satirické Die Partei (mají v programu znovuvybudování železné opony a berlínské zdi, apod.), ale nikoliv o mandátu Pirátů... takže nevím.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: uživatelů NYXu je asi 40000, i když otázka je, kolik z nich je skutečně aktivních. preferenčních hlasů by bylo potřeba asi 15000, to je fakt dost, s tím jsem nepočítal ani ve snu.

    za úspěch bych považoval něco nad 500 hlasů, 1000 jsem bral jako nereálných. 451 je z tohoto hlediska neúspěch. asi jsem to přehnal s tím vtipkováním u profese...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: jj, snahu dostat Pospíšila do EU parlamentu, aby neškodil v Praze jsem zaznamenal už před volbami, jeho preferncni hlasy to docela potvrzuji :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja se obavam, ze i kdyby vsichni uzivatele NYXu hypoteticky tobe hodili svuj preferencni hlas, tak to zdaleka nebude stacit ani na toho Pospisila. Ja za tvuj neuspech fakt nemuzu :-)
    XCHAOS: 18,88 versus 19,12 %... to moc rozdil mezi ODS a Piraty nedela. Absolutne vyjadreno, jde o rozdil pouhych 840 hlasu v ramci cele Prahy. Kdyz se skrz Prahu podivas na vysledek TOP09 a jejich 20,74%, tak Pirati naopak prohrali - tam uz o 5588 hlasu, sam Pospisil tu dostal pres 10 tisic preferencnich hlasu - ktery Pirat tohle ma? (dalsi je, Niedermayera nema zdaleka nikdo). U Piratu lidi hodne volej stranu jako takovou a vesmes pro ne neznamy jmena, u ODS i TOPky je na preferencich hlasech hodne videt, ze tam hodne delaji konkretni osobnosti.
    Za me je to celkove v Praze dost vyrovnany a situace se oproti komunalu moc nezmenila, zejo - zadna vyrazna porazka ani vyhra nikoho se tu nekona, vyraznou prevahu nema nikdo. ODSka se po solidnim padu naopak dlouhodobe - i v Praze - pomalu hrabe nahoru. Moc nechapu tvuj jasot pri tak malych rozdilech...
    NECROMAN: ODS si polepsila prave o dost... meli jen dva europoslance. Kdyz to srovnas s predchozima volbama, tak komunisti ztratili dve kresla, TOPka 1, socani 4, cernoprdelnici jedno, SSO jedno.. a vystridali je Pirati, dva novii za ODS, dva od Burese a dve pitomiovy hnedky. Je otazka ze ktere konkretni skupiny odpadliku z europarlamentu teda Pirati hlasy vlastne vybrali ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vydelavam celkem dost a sere me, co mi stat sebere. nastesti cim vic vydelavas a cim vetsi mas vzdelani, tim vic muzes odklonit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jestli narážíš na Mikulášovu snahu srovnávat celkovou daňovou zátěž různých sociálních vrstev, tak to řekni na rovinu. O tom, jaká část příjmů jaké skupiny obyvatelstva skončí zpátky ve státním rozpočtu je samozřejmě nutné se bavit... vysokopříjmové skupiny často kňučí neúměrně reálné relativní sazbě.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DANYSEK: mohlo to být lepší, o tom žádná. Stačilo mít o 0.17 % více hlasů a byly by to 4 mandáty.
    Jinak ANO od sněmovny dost kleslo, ODS si o pár procent polepšilo, podobně, jako Piráti. KDU také o pár procent lépe.
    TOP+STAN+Zelení mají dohromady méně procent, než do sněmovny, SPD kleslo, Komunisti klesli, ČSSD konec, Svobodní skoro na nule.

    Pár zajímavostí - u ODS se dostal díky preferenčním hlasům Vondra z 15. místa :)
    U TOPky získal Niedermayer více hlasů, než Pospíšil.
    U KDU se nedostal lídr Pavel Svoboda, přeskočila ho dvojka a trojka na kandidátce, to zamrzí.
    Koaliční strany ANO a KSČM mají dohromady jen 7 mandátů z 21, to je dost neobvyklá situace.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: na Praze 6 jsme těsně druhý za TOP09/STAN.

    To, že v Praze porážíme ODSku, je signifikantní, podle mě...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, pokud se do ní zapojíš ty, tak opravdu ne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam