• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja se obavam, ze i kdyby vsichni uzivatele NYXu hypoteticky tobe hodili svuj preferencni hlas, tak to zdaleka nebude stacit ani na toho Pospisila. Ja za tvuj neuspech fakt nemuzu :-)
    XCHAOS: 18,88 versus 19,12 %... to moc rozdil mezi ODS a Piraty nedela. Absolutne vyjadreno, jde o rozdil pouhych 840 hlasu v ramci cele Prahy. Kdyz se skrz Prahu podivas na vysledek TOP09 a jejich 20,74%, tak Pirati naopak prohrali - tam uz o 5588 hlasu, sam Pospisil tu dostal pres 10 tisic preferencnich hlasu - ktery Pirat tohle ma? (dalsi je, Niedermayera nema zdaleka nikdo). U Piratu lidi hodne volej stranu jako takovou a vesmes pro ne neznamy jmena, u ODS i TOPky je na preferencich hlasech hodne videt, ze tam hodne delaji konkretni osobnosti.
    Za me je to celkove v Praze dost vyrovnany a situace se oproti komunalu moc nezmenila, zejo - zadna vyrazna porazka ani vyhra nikoho se tu nekona, vyraznou prevahu nema nikdo. ODSka se po solidnim padu naopak dlouhodobe - i v Praze - pomalu hrabe nahoru. Moc nechapu tvuj jasot pri tak malych rozdilech...
    NECROMAN: ODS si polepsila prave o dost... meli jen dva europoslance. Kdyz to srovnas s predchozima volbama, tak komunisti ztratili dve kresla, TOPka 1, socani 4, cernoprdelnici jedno, SSO jedno.. a vystridali je Pirati, dva novii za ODS, dva od Burese a dve pitomiovy hnedky. Je otazka ze ktere konkretni skupiny odpadliku z europarlamentu teda Pirati hlasy vlastne vybrali ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, pokud se do ní zapojíš ty, tak opravdu ne :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ja myslim ze jo, aspon vim, kdo je piratsky ekonomicky expert.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ti to rikam porad, ze delat kampan na NYXu nedava smysl ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: nejak ty piratske odhady o tom, jak padne ODS ci TOP09 a na hubu nevysly. TOPka si sice proti minulejm EU-volbam pohorsila, ODS je na tom ale vyrazne lip. Pospisil dostal vic jak dvakrat vice preferencnich hlasu, nez jakykoliv Pirat. Pokud byl cil 20%... tak vyslednych necelych 14 zadna slava neni. Buresi cau se taky (neprekvapive) nekona...
    XCHAOS: z Nemecka jednoho pirata mit budete. Jen tam na to staci posbirat 0.7% hlasu; ve Finsku to nestaci... a, v roce 2014 meli nemecti pirati 1,5%... a zrovna Julia videt docela byla. V Lucembursku maj pirati 7,7% a nekaplo z toho nic.
    European Parliament Elections 2019: Live Results
    https://www.bloomberg.com/graphics/2019-european-parliament-elections/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: nemůžu to nikde najít. ale podle všeho se Pirátů předvídalo 5 a nakonec jsou 3. jen my.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: k té ANO troll straně, Andrej si na ně údajně pěkně kleknul. Co psal jeden člověk:
    "Psal jsem si s tou stranou a ty peníze potřebují a víte proč? Andy je zakleknul a poslal na ně finanční úřad a úřad na kontrolu financování stran a dostali pěknou pokutu. Jsou to trollové a proto měli všechno na háku a kontrola je solidně sejmula."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jsme jediná strana, která vydělala na eurovolbách (teda samozřejmě když nepočítám mega pro ANO, vytrollíme... :-)
    https://twitter.com/michalblaha/status/1132766488975290368
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    u nás na Praze 6 jsme druhý...
    Výsledky hlasování za územní celky | volby.cz
    https://volby.cz/pls/ep2019/ep1311?xjazyk=CZ&xobec=500178&xvyber=1100
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    O pár tisíc hlasů unikl 4. mandát, takže nakonec jen 3.

    Volby do Evropského parlamentu 2019 - Volební speciál iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/volby
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Piráti tam kde volím já ..... 15,85%

    to docela jde, příště to zase bude lepší
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přednostní hlasy pro kandidáty | volby.cz
    https://volby.cz/pls/ep2019/ep1511?xjazyk=CZ&xstrana=27
    Podle počtu přednostních hlasů jsem v politice zvolil nějakou špatnou strategii...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    No, mohlo to být lepší. Kurnik. Ale aspoň tři mandáty. Teď ještě jak dopadli Piráti celoevropsky
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: myslel no... takhle ale fungujou vsecky neprimy dane, zejo... to jsou proste zaklady ekonomiky. To fakt chces verejne priznat, ze Miki zakladni ekonomicky principy nepobral...? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: on to myslel možná trochu jinak. firma si DPH odepisuje na vstupu. běžný spotřebitel je ten, kdo skrze DPH, které si neodepisuje, vlastně táhne většinu daňových příjmů státu.

    tedy jasně, ze mzdy jsou odvody nějakých těch 45%. jenže čistou mzdu vezmeš, přijdeš do obchodu a spotřebováváš. takže reálné daňové zatížení běžného zaměstnance - konzumenta je vlastně přes 50% (nebo spíš kolem).

    ale s takovou konstrukcí se pochopitelně nemůže jít do médií takhle napřímo (už proto, že většina populace si strukturu daňové zátěže ani moc neuvědomuje..)
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    VYHULENY_UFO: ferjenčík - jeden velký pirátský fuckup
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: cil peknej, jenze za tim je hromada prace... mimo jine s revizi bezpecnosti veskreho kodu, ze to je otevreny neznamena, ze to nekdo fakticky systematicky dela - tedy verejne a s cilem vybudovat skutecne bezpecnou infrastrukturu. Jen "nasadit" opensource nestaci, v momente kdy bude potencialni utocnik vedet na cem softwarove bezis (pac o tom budes v ramci transparentnosti mluvit) a bude mit od toho kompletni zdrojaky v ruce, tak samozrejme ma veci... tedy pripadny utok... ponekud jednodussi. Aktivity typu FOSSA jsou sice pekny, ale jde o narazovy a v podstate jednorazovy akce (kdy se uz neresi pokracujici vyvoj - a tedy zanaseni moznych dalsich bezpecnstnich chyb do kodu). Proste s tim bude spojena dalsi prace... a tedy pochopitelne i dalsi vydaje, o kterych se buhviproc nahlas mluvit nechce - a spoleha se, ze se to nejak samo od sebe nejak vyresi. V praxi je videt, jak to drhne... od zavleceni (bezpecnostni) chyby do kodu do jejiho zverejneni a opravy nezridkakdy ubehnou cele roky. A samozrejme, ze vetsi problem nez nejake skryte backdoory dolujici data je riziko mozneho nahleho prosteho vypnuti/odstaveni prvku (kriticke) infrastruktury - to jsou chyby, ktere se nutne nemusi projevit hned - ale klidne az v momente realneho utoku. A bez spojeni neni veleni, zeano ;-)
    To take znamena verejne nepodporovat jen jednu "kulturu", jeden konkretni system, jeden vybrany produkt... ale je nutne se snazit o diverzitu - coz na druhe strane zase nese vetsi naklady - na vyvoj, na spravu vysledneho reseni... (ale dost komplikuje zivot utocnika ad vyse). Dojit v ramci opensource "sileni" k tomu, ze skoncime u monokulturniho reseni by byl taky dlouhodobe vzato problem.
    Mimochodem i cz.nicu se povedl pekny "kiks" - kdy v dusledku ukonceni vyroby jedne soucastky uplne zmizelo GPIO... a celkem slusne se to ututlalo, v podstate to jen nenapadne probehlo forem... jinak se ta uprava nikde moc netroubila :-) Ani to neodlisili napr. v HW revizi, jak byva u podobnych veci zvykem... ambice jsou hezky, ale jen ambice nestaci. Navic se tam celkem dost i tocej lidi, a to u podobnych projektu nikdy nedela dobrotu, pokud jde o dlouhodoby pohled... Navic se bavime o projektu, ktery je defacto cely zaplaceny soukromym sektorem, rozhodne nejde o aktivitu sektoru verejneho (i kdyz spousta lidi mylne tihne k tomu brat cz.nic jako verejnou instituci)...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: S vsetkym si teraz napisal bohuzial +- suhlasim. Predstava ze par mesiacov po vyhrani volieb prepneme celu statnu infrastrukturu na open hw/sw je samozrejme nerealna. Je to ale dobry dlhodoby ciel. Zaroven krajina s 10M ludmi sama o sebe v tomto ohlade bude sebestacna asi iba tazko. Keby sa ale snahy podarilo skoordinovat na EU urovni, pre 500M ludi je to uz realne dosiahnutelny ciel. Turis, akokolvek ma vlastnych problemov dostatok je priklad toho, ze ked je vola, tak aj s obmedzenym rozpoctom sa daju robit ambiciozne projekty.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    To bylo takovy pece o cizi byty, ale pozvat firmu zabyvajici se vyklizenim bordelu Hrib neumi...? No neni nad to mit skveleho souseda, co se po ctyrech letech vlastnictvi nemovitosti akorat vymluvi na byvaleho majitele a momentalni pracovni vytizeni... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam