ADAMIRA: takhle, srovnávat Tožičku s dozorcem v koncentráku je trochu jako jeho srovnávní Izraele s nacisty, nezlob se :-) Jako chápu, že srovnávání čehokoliv s čímkoliv je na netu tak nějak podstatou diskuze, ale některé věci jsou nesrovnatelné.
Vyhulený Ufo už v trolící debatě přispěchal se srovnáním "u Pirátů mají lidi názory jako Tožička nebo xChaos", když přitom především já se s Tožičkou asi znám míň, než s kýmkoliv na NYXu (např. mi v diskuzi ani jednou neodpověděl) a moje názory jsou mírně odlišné. Akceptuju závažnost problémů, kterými se on zabývá, pouze dospívám k trochu odlišným závěrům, chci zachovat hravé prostředí volné soutěže, nechci lidi "syndikovat" (teď jsem v klubu o COVID 19 našel etymologii - "syndik" byl nějaký přednosta izolované jednotky města v době morové epidemie... brrr!) do nějakých "komunit" - protože toto vždy zavání nějakým penále za nepodřízení se úzusu komunity nebo za její opuštění.
Piráti jsou podle mě ne-ideologická platforma, která si pouze stanovila sadu pravidel pro tvorbu přijímání svých programových bodů a stanovila závaznost dodržování jednou přislíbeného programu svými členy; je to pro mě prostě jen konkrétní implementace tématu "otevřená společnost". Členové, kteří budou Piráty pojímat jinak a budou je tlačit nad rámec toho, co v nich vidím já, se holt vůči mě ocitnou v opozici, no a když to přešvihnou, nebo když se ocitnu v příliš výrazné menšině, tak holt členství ukončím - pokud vím, Piráti nejsou nic jako radikální islám a nehrozí žádnou klatbou či smrtí těm, kteří "pirátství" zavhrhnou... je to nějaké teritorium, na které lze vstoupit a v případě nespokojenosti z něj odejít, je to tak pro členy i pro voliče.
Zavázáni jsou pouze ti, kdo se za něco nechali od Pirátů zaplatit nebo někam nominovat a zvolit a na rozdíl od ostatních stran máme lepší představu o tom, co se zavázali (prosazovat program) a co jim hrozí v případě porušení závazku (hlavně, to, že se od nich Piráti distancují a příště už je nikam nenominují). Máme samozřejmě svoje vlastní kauzy, ve kterých bude nutné se šťourat, přiměřeným způsobem. (Tohle vidím jako největší rezervu - já bych měl trávit čas hlídáním Pirátů ve stranických i veřejných funkcích, což samozřejmě nedělám, nebo zdaleka ne v té míře, kdy by to bylo potřeba - a Tožička je úplně zbytečná špička ledovce, navíc sloužící k odvedení pozornosti - skutečný ledovec je úplně jinde, Tožička byl falešný ledovec a nic se pod hladinou neukrývá :-))
Svým způsobem, strana je po 10 letech a s 1000 členy už dost stará a velká, aby si zasloužila nějakou hlubší "piratologii", tedy zasvěcený kritický pohled na sebe zvenčí.