• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: jsem zpět :-D sorry, že to trvalo.

    I když jsem ti vlastně kecal. Já chci aby byli piráti v opozici. Já je volil vždy protože jsem z ostatních měl buď osypky rovnou typický ano anebo pro mě byli nevolitelni vždy top09. Piráti vycházeli i přes značnou míru nesouhlasu s jejich prioritami, tak nějak nejlíp.

    A teď si nejsem jistý, jestli chci aby to s čím rozhodně nesouhlasím měli možnost prosadit jako vládní strana.

    Asi ne, takže odcházím z téhle debaty. Už to není pro ani o mně. :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: V zásadě půjde asi opravdu o to dohodnout se "všichni proti Babišovi",
    ... to je podle mě nefunkční model. Já vždycky volil podle programu, ne podle toho “proti komu” se ta strana vymezuje. Stačí aby Andreje trefil šlak a z programu “proti Babišovi”, je hromada sutin. Protože Ano by se sesunulo jak domeček z karet.
    Sorry, do tohohle se hlas investovat nevyplatí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: nikdo nepočítá se součtem. Ale jestli sis nevšiml, KDU-ČSL bude v koalici s ODS a TOPkou. Půjde tedy o střet liberální a konzervativní vize. Někteří voliči se možná vydají zachraňovat ČSSD nebo nějakou jinou levici... nicméně voliči TOPky budou čelit těžkému dilematu, jestli jsou pro ně opravdu Piráti tak nepřijatelní, aby podpořili euroskeptickou vizi ODSky.

    V zásadě půjde asi opravdu o to dohodnout se "všichni proti Babišovi", protože 8 let je opravdu dost (i když striktně vládne jen 4, předtím už ten vliv měl taky). Ale voliči dostanou šanci rozhodnout o tom odstínu té koalice, která nastane po Babišovi, a to prakticky popravé v historii od roku 1989: do té doby šlo o falešný střet levice s pravicí, kdy to vypadalo, že jediné, do čeho může volič mluvit, je jestli chce naopak nízké daně (které stejně nebudou mít kvůli zlým XY komukoliv - Kalouskovi, Zeleným, atakdál) a nebo jestli otevřeně souhlasí s daněmi vysokými (ČSSD).
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Toho, co nejen Piráti, ale hlavně voliči mohou díky té předvolební koalici ztratit je daleko méně, než toho, co mohou získat. ... to si nemyslím.
    Může vás to (a i STAN) oslabit. Můžete takhle dostat mnohem méně hlasů, než byste dostali jako dvě strany.

    Podle průzkumu Kantaru říjen 2020 máte:
    - Piráti .... 19%
    - STAN ... 9,5%
    - ANO .... 24,5%

    Takže Piráti a STAN, povolební koalice = 28,5% (což je docela dobrá pozice)
    Ale tohle se bohužel nedá aplikovat na společnou kandidátku. Tam taky můžete dosáhnou
    společného výsledku třeba jen 22%, protože v tomto případě neplatí - samostatně 19 a 9,5
    tak koalice bude mít součet.
    Ne. Spoustu lidí (nerozhodnutých) si řekne - "Á ti jdou do koalice, ti budou mít hlasů dost, hodím to KDU,
    ti to budou potřebovat"
    , nebo TOP, atd...
    Pak jsou tady leniví voliči co by vám to sice hodili, ale když jdete do koalice tak "Á ti jdou do koalice, ti budou mít hlasů dost,
    takže mamko jedeme na chatu, oni to nějak zvládnou"
    .
    A pak jsou tady voliči, jako já, kteří raději dají volební lístky na hraní ptákům do klece (to není metafora), než
    aby v koalici volili stranu co nemají rádi. Připouštím že nás možná asi moc nebude.


    Budu jen rád, když se po volbách ukáže že jsem se krutě mýlil a že vaše kolice dostane 35%
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HONCKA: to mi není k ničemu - já nechci pomáhat STAN. Nemám je rád. A nechci jim pomáhat
    aby se dostali do sněmovny :-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: nebo můžeš jít volit a kroužkovat nás (ještě není proti pravidel vyzívat potenciální voliče :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: pak vás zase budu volit ;-)
    Což budu i teď, budete-li samostatně.
    Nebudete-li, aspoň nebudu muset nikam chodit :-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: Co předběžně RP psalo, že by STAN měl mít 3 lídry v krajích, tak logicky předpokládám, že bude jeden z nich Půta v Libereckým a Ivan si volí v kterým kraji bude lídr a pokud si nezvolí středočeský, tak předpokládám, že bude lídr Rakušan jako předseda STANu. Jinak v krajských STAN to vyhrál s 22,21%, my jsme měli 14,41%
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: Dobře, ale ono těch možností moc není. Poslanci za Piráty mají za sebou 10 let v politice a 4 v parlamentu. Čekat od nich, že teď přijmou nějakou roli v pozadí, kdy budou tiše tolerovat vládu ODS+TOP09+Lidovců, aby zabránili pokračování Babišovy agrokracie - to dost dobře nejde. Ono nejde jen vyjednávat nějak různé kličky v zákonech - ale pak se distancovat od toho, jestli podle těch zákonů jde tu zemi vůbec nějak řídit (když už nepoužiju slovo vládnout).

    Třeba Mikulášovi se může dost dobře stát, že když furt kecá do daňových zákonů, tak skončí jako ministr financí (i když pořád vykládá, jak tak skončit nechce :). Byl by to pro něj dobrý trest, myslím si :-)

    Ivan by neřídil zemi jako firmu, byl by to spíš DJing, nebo frontmanství v kapele... ale popravdě, co vlastně v téhle době chtít jiného?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: No a co.... i kdyby, tak se zase staneme tou malou cool alternativní opoziční stranou, kterou budou mít všichni rádi, protože jsou to takoví ti outsideři s nízkými preferencemi :-)

    Toho, co nejen Piráti, ale hlavně voliči mohou díky té předvolební koalici ztratit je daleko méně, než toho, co mohou získat. V opozici Piráti prosadili poměrně málo a pokud vůbec, tak došlo k takovým bizarním situacím, kdy sice prošel pozměňovací návrh, ale současně v zákonu zůstaly jiné věci, kvůli kterým pak Piráti hlasovali proti... a pak jsou z toho obviňováni, apod.

    Mě jako hrob připadá spíš ta situace, kdy se nějaká strana rozhodne zůstat v opozici za každou cenu. Ono to v jistý moment nejde, protože tady fakt nechceš třeba vládu ANO s tolerancí SPD, která se může tvářit jako že nic, ale současně vládu vydírat, apod. V jistý moment je prostě jediným odpovědným krokem se té vlády účastnit - samozřejmě ne z pozice rukojmího, v jaké je teď např. ČSSD, ale právě nějak plnoprávně. A právě že předvolební koalice dává lepší šanci na vznik vlády bez ANO, než kdyby ta vláda potřebovala podporu dvou pidisubjektů. Mohly by chybět hlasy a většina by byla jen těsná, ale hlavně: ty dva subjekty by byly výrazně, viditelně slabší, než konzervativní koalice, která by pak samozřejmě dostala šanci navrhnout ke jmenování svého premiéra.

    Nezlob se, ale premiér Ivan je lepší varianta, než premiér Fiala, pro mě. A třetí možnost, premiér Babiš, ta mi přijde úplně nejhorší...
    KEB
    KEB --- ---
    LEON_KOWALSKI: to bych neřekl, ale je IMHO tak pádě na pádě, že to skončí velkým zklamáním

    XCHAOS: tady jsme se nepochopili. Já nechci, aby byli piráti pořád v opozici i když ... Dopisů potom
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: Dobře, ale politiku nejde trvale dělat s přístupem "my v téhle zemi nechceme vládnout". On dokonce i zákon o politických stranách jasně říká, že strany se účastní politické soutěže s cílem, aby lidi vybrali, kdo v zemi bude vládnout". Celou dobu to optimalizovat tak, abychom vždy skončili v opozici, sprostě nejde. Ano, zpočátku jsem chtěl malou stranu s alternativními názory, které budou moci odevzdat hlas voliči frustrovaní velkými stranami, kteří současně nechtějí zpochybňovat princip demokracie jako takový. Ale to bylo před 11 lety.. .od té doby jsem o tom dost přemýšlel, a ono to takhle prostě nejde.

    Samozřejmě, být smířený s tím, že ve volbách chceš prostě vyjádřit svůj názor a ten je holt menšinový - to je fajn, to je projevem demokratického ducha. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, jasně. I o tom je demokracie. Ale problém je, že to takhle nejde dělat pořád. Ten počet lidí, co pirátské názory oslovily, je velký. A nejde tedy vědomě přijmout strategii, že to je fajn, že je těch lidí tolik, ale že prostě tyto hlasy skončí natruc v opozici, protože my to tak chceme.

    Na rovinu, "věční opozičníci" si časem budou muset najít jinou, novou stranu, pokud jim rostoucí míra schopnosti Pirátů nějak vyjednávat a spolupracovat bude vadit.

    Jako "všechny ostatní strany" budeme ve chvíli, kdy si Ivan z peněz za hlasy postaví vilu jako Okamura, nebo až nám někdo přišije nějaký milionový nebo dokonce miliardový tunel. To všechno se může stát, vůbec nemám pocit, že by všichni lidi v Pirátech byli svatí. Ale není to prostě důvod dělat politiku jen proto, abychom se nakonec zřekli toho jí dělat. Ano, společnost dnes žije trochu jinými tématy, než z jakých Piráti udělali základ svého programu. Ale na druhou stranu, z Internetu a sociálních sítí se stala tak mocná mediální síla, ještě mocnější, než jsme si dokázali představit i v nejdivočejších snech - že i ten základní požadavek zachování svobody Internetu je dnes, v době, kdy je plný dezinformací a lží a nenávisti, vlastně docela odvážný a radikální.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: kopete si tou koalicí hrob, uvidíš
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: 5% bych nechal, to už raději zrušit volební kraje a mít jednu velkou celostátní kandidátku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tuhle variantu, tedy že by Ivan nebyl v nějakém kraji lídr, podle mě vůbec projednávat nebudou. Možná nechají STAN leadery v krajích, kde měli např. v minulých parlamentních volbách lepší výsledky, než my, ale Středočeský to myslím nebyl (teď z hlavy nevím). Ivan může být klidně leader v Liberci, kde je hodně populární a kde společná kandidátka bude potřebovat hóódně přes 5%.

    Mimochodem, ty dva volební pidikraje, ve kterých 5% nestačí, protože nedají dohromady celého jednoho poslance, to mi přijde taky docela "ústavní hack"... není to přímo gerrymandering, ale pro malé strany to v rámci poměrného systému má poodobný efekt. Dokud tahle asymetrie trvá, tak už kvůlii Libereckému a Karlovarskému kraji ty převolební koalice dávat smysl budou... jaké řešení by tam přesně mělo být, to nevím, uvažoval jsem o zmenšení počtu krajů pro účely voleb, ale ono to vypadá, že naopak zmizí i poslední stopy starého komunistického "velekrajského" rozvržení (které mělo našlápnuto k německým nebo aspoň rakouským spolkovým zemím, co do velikosti krajů).

    Takže nevím co s tím. Ta věc, že v některých krajích stranám 5% nestačí, ale současně nejde dost dobře podat v některých krajích kandidátky koaliční a v jiných samostatné (nebo aspoň myslím, že nejde... žádná strana se nezřekne možnosti v "nelukrativních" krajích nekandidovat vůbec, ani si nekazila celostátní průměr), ta mi přijde, že je přesně dobrým důvodem pro zrušení 5% hranice, což si mimochodem Piráti nechali v programu o poté, co jí sami překročili: kdo dosáhne aspoň v 1 kraji na 1 poslance, měl by ho mít a basta, otevřelo by to cestu stranám ke "krajským koialicím", kdy třeba všude mimo Liberec a Karlovy Vary by blízké strany stejně kandidovaly samostatně, ale spojily by se v malých krajích (=1 strana by v každém z krajů kandidátku nepodala a pozvala by kandidáty druhé strany na svojí kandidátku, beze strachu, že si tím poškodí celostátní průměr a spadnou pod 5%)
    KEB
    KEB --- ---
    HONCKA: já bych volil partyzánštínu, protože takhle jsou piráti něco jiného a berou dost protestních hlasů. V okamžiku koalice se přiblíží takřka na dotyk všem tradičním stranám a budou zase jen další z mnoha.

    Pamatuji si tu frustraci z věcí veřejných, když šli do holportu s těmi dinosaury proti kterým tolik brojili. A chválabohu jsem tehdy blahé paměti VV nevolil, byť jsem o tom reálně uvažoval.

    Ale je to vaše Strana a vás boj ja jsem jen nevyhraněný volič
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: ty to bereš s toho dle globálního hlediska, já to beru, jak to vidí nějaké kraje, ms a dobrovolníci. Třeba u nás v SČK, pokud nebude lídr Ivan a dohodne se z Rakušanem, že lídr bude v SČK on, tak hromada dobrovolníků se na to vysere. Takže nastupuje dilema, buď o ty dobrovolníky přijít, nebo partyzánčit a jet čistě pirátský témata a tlačit pouze naše kandidáty
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tak já tomu rozumím, ale současně, politika není jen o prosazení nějakého svého core požadavku úplně za každou cenu.... je to i umění kompromisu. Aktuální je třeba Babiš, jehož core požadavek je uhájení dotaci pro Agrofert za každou cenu a zatím se mu to daří prosazovat; čemu by Piráti měli dát přednost - třeba reformě copyrighty výměnou za to, že se s Babišem domluví, že ty dotace jsou ok?

    Nebo jiný bod, který "na palubu" kromě Pirátů nikdo nevzal, téma základního příjmu: počítám se opět mezi programové priority nedostane, protože to spoustu lidí spíš děsí (odhadem tak 90% voličů). Ale pokud o něm jednou chceme začít mluvit (a já bych o něm rád mluvil, třeba až naší generaci potáhne na šedesátku, protože do důchodu bude daleko, a je jasné, že řada kvalifikací, co jsme za život získali, bude v éře umělých inteligencí a zběsilýc hinovací už nekonkurenceschopná...), tak stát nesmí být zadlužený. Takže co má prioritu: nějak za každou cenu tlačit na současný status-quo u copyrightu (ten současný v podstatě cca odpovídá tomu, kvůlii čemu jsem Piráty zakládal) - a přitom třeba tiše přihlížet takové formě snižování daní, která zadluží budoucí generace?

    jinak nevím, proč by zrovna STAN měli nějak zvlášť rozporovat to zrušení takových těch poplatků z prázdných médií, apod. Tam se to neprosadí spíš proto, že jedna věc je předvolební program a druhý povolební koaliční jednání.

    moje osobní stanovisko je, že tahle země je teď celkově dost v háji: opatření proti koronaviru byla zmatená, diskriminační a stejně nakonec bohužel skoro nejméně účinná z celé Evropy, přijde nevyhnutelný pokles HDP a tím pádem krize, bude se doslova řešit za co budou lidi bydlet a jíst. (Já toto sleduju dnes a denně... spolupracuju s lidma, co třeba skončili v turistickém ruchu a musí si vydělávat jako kurýři, apod.). Nemůžu si pomoct, ale podle mě je čas nějak se na tom co přijde podílet pozitivně a konstruktivně, byť v mantinelech původních pirátských programových bodů. No a pokud STAN ve Sněmovně nejčastěji hlasuje společně s našimi poslanci, tak je předvolební koalice a tím i sázka na lepší pozice v povolebních vyjednáváních logická.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: je to na RP co dohodne a musí do toho jít s tím, aby to CF schválilo a prostě u některých témat u hromady členů nejde přes to vlak. Je několik rozporů v programu a vzhledem k tomu, že jsme my ti silnější, tak by v těch bodech měl dělat STAN ústupky v poměru 2:1 až 3:1, pokud se to nestane, tak takovou smlouvu nepodpořím, protože smlouva musí být výhodná pro obě strany a vyvážená.
    Navíc by měl být i konsenzus u všech krajů, protože kterýkoli kraj do toho může hodit vidle, že nedá prachy na sněmovní kampaň a soustředí se spíš na komunální další rok.

    BTW tohle mi nepřijde jako vágní formulace "transparentní nakládání s příjmy z kopírovacích a podobných poplatků a omezení nebo zrušení takových poplatků"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: je to stejně formulované tak vágně, že to může znamenat cokoliv (proti tomu, třeba ODS v programu zrušení superhrubé mzdy prostě měla - takže prostě proti hlasovat nemohla, to byla taková past, co na ně Babiš vymyslel, a de-facto je v té koalici má už teďka... prostě si _po volbách_ dá do programového prohlášení vlády věci, co tam budou mít oni, a oni řeknou, že nemohli hlasovat proti němu...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam