• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: kopete si tou koalicí hrob, uvidíš
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: 5% bych nechal, to už raději zrušit volební kraje a mít jednu velkou celostátní kandidátku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tuhle variantu, tedy že by Ivan nebyl v nějakém kraji lídr, podle mě vůbec projednávat nebudou. Možná nechají STAN leadery v krajích, kde měli např. v minulých parlamentních volbách lepší výsledky, než my, ale Středočeský to myslím nebyl (teď z hlavy nevím). Ivan může být klidně leader v Liberci, kde je hodně populární a kde společná kandidátka bude potřebovat hóódně přes 5%.

    Mimochodem, ty dva volební pidikraje, ve kterých 5% nestačí, protože nedají dohromady celého jednoho poslance, to mi přijde taky docela "ústavní hack"... není to přímo gerrymandering, ale pro malé strany to v rámci poměrného systému má poodobný efekt. Dokud tahle asymetrie trvá, tak už kvůlii Libereckému a Karlovarskému kraji ty převolební koalice dávat smysl budou... jaké řešení by tam přesně mělo být, to nevím, uvažoval jsem o zmenšení počtu krajů pro účely voleb, ale ono to vypadá, že naopak zmizí i poslední stopy starého komunistického "velekrajského" rozvržení (které mělo našlápnuto k německým nebo aspoň rakouským spolkovým zemím, co do velikosti krajů).

    Takže nevím co s tím. Ta věc, že v některých krajích stranám 5% nestačí, ale současně nejde dost dobře podat v některých krajích kandidátky koaliční a v jiných samostatné (nebo aspoň myslím, že nejde... žádná strana se nezřekne možnosti v "nelukrativních" krajích nekandidovat vůbec, ani si nekazila celostátní průměr), ta mi přijde, že je přesně dobrým důvodem pro zrušení 5% hranice, což si mimochodem Piráti nechali v programu o poté, co jí sami překročili: kdo dosáhne aspoň v 1 kraji na 1 poslance, měl by ho mít a basta, otevřelo by to cestu stranám ke "krajským koialicím", kdy třeba všude mimo Liberec a Karlovy Vary by blízké strany stejně kandidovaly samostatně, ale spojily by se v malých krajích (=1 strana by v každém z krajů kandidátku nepodala a pozvala by kandidáty druhé strany na svojí kandidátku, beze strachu, že si tím poškodí celostátní průměr a spadnou pod 5%)
    KEB
    KEB --- ---
    HONCKA: já bych volil partyzánštínu, protože takhle jsou piráti něco jiného a berou dost protestních hlasů. V okamžiku koalice se přiblíží takřka na dotyk všem tradičním stranám a budou zase jen další z mnoha.

    Pamatuji si tu frustraci z věcí veřejných, když šli do holportu s těmi dinosaury proti kterým tolik brojili. A chválabohu jsem tehdy blahé paměti VV nevolil, byť jsem o tom reálně uvažoval.

    Ale je to vaše Strana a vás boj ja jsem jen nevyhraněný volič
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: ty to bereš s toho dle globálního hlediska, já to beru, jak to vidí nějaké kraje, ms a dobrovolníci. Třeba u nás v SČK, pokud nebude lídr Ivan a dohodne se z Rakušanem, že lídr bude v SČK on, tak hromada dobrovolníků se na to vysere. Takže nastupuje dilema, buď o ty dobrovolníky přijít, nebo partyzánčit a jet čistě pirátský témata a tlačit pouze naše kandidáty
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tak já tomu rozumím, ale současně, politika není jen o prosazení nějakého svého core požadavku úplně za každou cenu.... je to i umění kompromisu. Aktuální je třeba Babiš, jehož core požadavek je uhájení dotaci pro Agrofert za každou cenu a zatím se mu to daří prosazovat; čemu by Piráti měli dát přednost - třeba reformě copyrighty výměnou za to, že se s Babišem domluví, že ty dotace jsou ok?

    Nebo jiný bod, který "na palubu" kromě Pirátů nikdo nevzal, téma základního příjmu: počítám se opět mezi programové priority nedostane, protože to spoustu lidí spíš děsí (odhadem tak 90% voličů). Ale pokud o něm jednou chceme začít mluvit (a já bych o něm rád mluvil, třeba až naší generaci potáhne na šedesátku, protože do důchodu bude daleko, a je jasné, že řada kvalifikací, co jsme za život získali, bude v éře umělých inteligencí a zběsilýc hinovací už nekonkurenceschopná...), tak stát nesmí být zadlužený. Takže co má prioritu: nějak za každou cenu tlačit na současný status-quo u copyrightu (ten současný v podstatě cca odpovídá tomu, kvůlii čemu jsem Piráty zakládal) - a přitom třeba tiše přihlížet takové formě snižování daní, která zadluží budoucí generace?

    jinak nevím, proč by zrovna STAN měli nějak zvlášť rozporovat to zrušení takových těch poplatků z prázdných médií, apod. Tam se to neprosadí spíš proto, že jedna věc je předvolební program a druhý povolební koaliční jednání.

    moje osobní stanovisko je, že tahle země je teď celkově dost v háji: opatření proti koronaviru byla zmatená, diskriminační a stejně nakonec bohužel skoro nejméně účinná z celé Evropy, přijde nevyhnutelný pokles HDP a tím pádem krize, bude se doslova řešit za co budou lidi bydlet a jíst. (Já toto sleduju dnes a denně... spolupracuju s lidma, co třeba skončili v turistickém ruchu a musí si vydělávat jako kurýři, apod.). Nemůžu si pomoct, ale podle mě je čas nějak se na tom co přijde podílet pozitivně a konstruktivně, byť v mantinelech původních pirátských programových bodů. No a pokud STAN ve Sněmovně nejčastěji hlasuje společně s našimi poslanci, tak je předvolební koalice a tím i sázka na lepší pozice v povolebních vyjednáváních logická.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: je to na RP co dohodne a musí do toho jít s tím, aby to CF schválilo a prostě u některých témat u hromady členů nejde přes to vlak. Je několik rozporů v programu a vzhledem k tomu, že jsme my ti silnější, tak by v těch bodech měl dělat STAN ústupky v poměru 2:1 až 3:1, pokud se to nestane, tak takovou smlouvu nepodpořím, protože smlouva musí být výhodná pro obě strany a vyvážená.
    Navíc by měl být i konsenzus u všech krajů, protože kterýkoli kraj do toho může hodit vidle, že nedá prachy na sněmovní kampaň a soustředí se spíš na komunální další rok.

    BTW tohle mi nepřijde jako vágní formulace "transparentní nakládání s příjmy z kopírovacích a podobných poplatků a omezení nebo zrušení takových poplatků"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: je to stejně formulované tak vágně, že to může znamenat cokoliv (proti tomu, třeba ODS v programu zrušení superhrubé mzdy prostě měla - takže prostě proti hlasovat nemohla, to byla taková past, co na ně Babiš vymyslel, a de-facto je v té koalici má už teďka... prostě si _po volbách_ dá do programového prohlášení vlády věci, co tam budou mít oni, a oni řeknou, že nemohli hlasovat proti němu...)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: na prvním místě být nemusí, ale v programu být musí, jinak by imho byla koaliční smlouva proti stanovám
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Za mna ten copyright je problem, a je to pre mna zasadne piratska tema, ziadne ze doba sa zmenila. Naopak, bude to cim dalej tym dolezitejsie a bude v tom viac a viac penazi. Na druhu stranu, viem si predstavit funkcnu (idealne povolebnu) koaliciu, ktora si v tomto bode necha volne hlasovanie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tak jasně, je to určitý ideový jednotící prvek, to je fakt. není ale podle mě žádná povinnost, aby byl na prvním místě jakéhokoliv volebního programu, v jakékoliv situaci...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: není, ale pořád je ve stanovách
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: v tuto chvíli toto asi není nejžhavější téma dne. Internet je někde úplně jinde, než byl před 10 lety, a zábavní průmysl si dávno našel úplně jiné revenue streams, než prodej individuálních kopií médií. Stejně tak ZP bude v ekonomické krizi, která bude následovat po konci pandemie, zřejmě pořád hodně teoretickým požadavkem... (i když současně i jedním z řešení).

    Předvolební spojenectví se STAN bude hodně o tom dokázat získat co nejlepší vyjednávací pozici (a uhájit co nejvíc zájmů svých voličů) v post-babišovském a post-covid světě. Osobně se obávám viz předchozí - totiž, že ODS si uvědomí daleko větší ochranu vlastních zájmů v případě sňatku z rozumu s Babišem (ať už bude mít jakoukoliv podobu) a vykreslit Piráty jako "levicové nebezpeční" bude určitě nejsnažší (po 8 letech vládnutí s nominálně levicovou ČSSD to bude od Babiše docela tragikomické, ale to je ostatně všechno, co dělá). Ale uvidíme...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: to si nemyslím. Podle mě to celé dopadne tak, že ODS, radši než aby hrála druhé housle s Piráty a STAN, jednoduše udělá koalici s Babišem. TOP09 na to bude nevěřícně zírat, KDU-ČSL už v takové koalici jednou byli a obecně, lidovci mají dobrý potenciál "být v jakékoliv vládě" (když tam budou potřeba). (Mohli by hrát úlohu nějakého takového pokračování Petříčka...)

    Je docela možný, že i když ODS, TOPka a lidovci udělají předvolební koalici, tak v následném povolebím vyjednávání si TOPkaři zachovají tvář a odmítnou koalici s Babišem podpořit (protože co by z toho měli - jedno ministerské křeslo a trvalou nenávist svých voličů?)

    Pro poražení Babiše jsou potřeba hlasy voličů pevně odhodlaných volit STAN, KDU-ČSL a TOP09. Nicméně, ODSka se podle mě nakonec cukne. Začnou vykřikovat, jak musí zachraňovat republiku před "neomarxistickými" Piráty (aniž by měli jakýkoliv skutečný argument) a "obětují se" tím, že s Babišem nejspíš vstoupí do koalice (možná s tím vytvoří menšinovouu vládu za tolerance SPD - proč ne...)

    Představa, jak by šance porazit Babiše zlepšily, kdyby Piráti a STAN kandidovali nezávisle, by mě fakt zajímala. Volební matematika hovoří jasně: je zde prozatím platný volební zákon, který přepočítává hlasy ve prospěch vítězných stran. Pokud Piráti a STAN tento systém chtějí změnit (což jako potenciálně spíše malé a specializované, než "take all" strany, mají dlouhodobě zájem). tak musí nedřív udělat nějaký kompromis, který jim umožní se prosadit i v rámci toho stávajícího ohnutého systému. (Nikde není psané, že je to koalice na víc, než ty 4 roky....)

    Jak říkám: co by mi na tom bavilo by bylo pozorovat, že ODS (nemluvě o ČSSD, která bude mít velký problém se vůbec do parlamentu dostat, natož se pak dostat do jakékoliv jiné koalice než s Babišem...), které obě společně prosadily ten systém přepočítání hlasů ve prospěch největších, byly poraženy právě v souladu s tímto zákonem, který jim měl zajistit rádoby parlamentní nesmrtelnost... bylo by to jedině spravedlivé.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    CAIDEL: největší rozpory dle analýzy byly v autorským právu, ale pokud se v tomhle STAN nepřesvědčí, tak koalice nebude, že by to odporovalo stanovám Pirátů

    (1) Cílem České pirátské strany je na prvním místě prosazování základního lidského práva člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí občana jako odraz změněné reality informační společnosti 21. století. K dosažení tohoto cíle je nutná revize kopírovacího monopolu tak, aby se nemohl stát záminkou pro útoky na svobodu Internetu.

    (2) Česká pirátská strana chce svou politikou prosazovat a podporovat

    a) svobodný přístup jednotlivců k informacím,
    b) svobodu slova a vyjadřování,
    c) svobodná díla, software a standardy,
    d) nezávislost soudů a státních zastupitelství na státu,
    e) transparentní nakládání s příjmy z kopírovacích a podobných poplatků a omezení nebo zrušení takových poplatků,
    f) demokracii a maximální zapojení veřejnosti do rozhodování,
    g) transparentní výběrová řízení ve veřejném sektoru,
    h) podporu vzdělávání a vědeckých institucí.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ZARAKI_KENPACHI: Až na to, že mechanismy se budou najednou vztahovat jenom na půlku subjektu který bych rád volil a druhá půlka na nich bude nezávislá.

    A to zeštíhlení programu taky není žádná skvělá zpráva. Mít v programu jen věci prosaditelné je trochu divné, ne? To by strany které míří do opozice vlastně vůbec nepotřebovaly programy :)
    ZARAKI_KENPACHI
    ZARAKI_KENPACHI --- ---
    CAIDEL: Ale vnitrostranické "pirátské mechanismy" se nijak nemění a dál existují. Pouze se nebude volit kandidátka na úplně všechna místa (a možná se zeštíhlí program takž aby tam zůstaly reálné prosaditelne věci)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: Pozice kandidátů jsou mi vcelku ukradené. Čeho se ale bojím je to, že právě kvůli tomuhle kroku se to celé posere a Babiš si vedení ponechá (zatímco kdyby oba subjekty kandidovaly samostatně, tak by bylo možné Babiše vytlačit).

    Piráty volím kvůli programu a tomu, že jsou "jiní," mají jiné vnitrostranické fungování než nějaké klasické kmotrovské/šíbrovské struktury jako tradiční strany. Říct, že je čas se posunout víc do "klasické strany" znamená, že celá ta práce byla udělána úplně zbytečně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: to byly povolební koalice. A situace byla tehdy jiná, tehdy se ty strany svezly na tom, že veřejnost měla plný zuby oposmlouvy a lidi se snažili do parlamentu dostat jakýkoliv nový subjekt... SZ v roce 2006 jsem volil, VV naštěstí už ne, protože v té době už existovali a kandidovali Piráti :-)

    Předvolební koalicí v téhle podobě byla kdysi čtyřkoalice, a ta moc dobře nedopadla - rozpadla se nakonec ještě před kritickými volbami. Koalice, kterých se v posledních letech účastní TOPka i STAN (často nezávisle na sobě) ale nedopadají až tak špatně. Osobně bych se bál jít do čehokoliv s lidovci, protože to jsou protřelí političtí harcovníci, a jestli fakt vytvoří ten konglomerát s ODS a TOPkou, tak to podle mě budou právě lidovci, kdo jim to zazdí na poslední chvíli, jejich poslanci pak přeběhnou, apod.

    Dokuď se v průzkumech veřejného mínění nezačnou objevovat voličské preference pro ohlášené předvolební bloky, tak nevíme nic. Jisté je, že prostý součet hlasů to nebude. Taky je možné, že STAN použijí jednání s Piráty, kde má zatím předběžně dost nevýhodnou pozici pro svoje kandidáty (teda fakto by to byla kandidátka Pirátů s podporou STAN), jako nátlakovou páku na tu druhou koalici, aby si zajistili lepší pozice na jejich kandidátce - to není úplně nereálné, u Pirátů by měli snad jen čtvrtinu míst, nebo kolik - v tom případě by ty kritické hlasy byly vyslyšeny a mohli by si volit samostatné Piráty.

    Každopádně, kdo nechápe, že skutečně se tu hraje o to sebrat Babišovi vedení a země a ukončit jeho dotační agrojízdu. Je jasné, že to neděláme proto, aby se všechno vrátilo do starých kolejí před Babišem, protože on obratně využil pro svůj politický vzestup jistou nespokojenost se stavem demokracie a reálnou politikou zavedených stran bez rozdílu fasády, která v zemi panovala - ale pokud někdo chce radši další 4 roky pod takktovkou pí-ár šamanů a vládnutí podle průzkumů veřejného mínění, tak ať kritizuje, že si místo z 10ti parlamentních stran bude vybírat jen asi 6... jsou země, kde by byly na výběr 2 a to by podle mě bylo smutnější...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam