E2E4: tak Volný blok má s tímhle 2%, a ta 2% můžou opoblokům zoufale chybět....
A obecně, hijack původních Pirátů menšinami se specifickými zájmy prostě vyloučit nejde. Máme (zatím neviditelný) problém s obchvatem Prahy skrz Suchdol, já sice budu kroužkovat výhradně ženy, protože věřím, že potřebujeme více političek - ale jednu kroužkovat nebudu, protože je to suchdolská NIMBY aktivistika. A co teď s tím... mám tu napsat, kdo to je a koho doporučuju kroužkovat místo toho? A vím já vůbec všechno o těch, které kroužkovat chci?
Moje původní vize byla hijacknout Piráty s radikálními představami ohledně přímé demokracie (kde Brexit ukázal, že referenda jsou časovanán bomba) a trvat na původních liberálních představách ohledně duševního vlastnictví (kterým zastoupení v politice chybí), plus osobní partikulární zájem, že obtížnost financování free software by řešilo, kdyby software vyvinutý za veřejné peníze musel být open source a free (což je asi nejpodvratnější myšlenka, která se v Pirátech kdy objevila :-). Jenže samozřejmě, Piráti zafungovali jako brandsharing a samozřejmě zaujali i antivax (a to od začátku, nejen v éře covidu). Protože ano, původní nápad "libertariáni, ale bez důrazu na bouchačky a rušení státu" samozejmě znamená, že zůstanou tyhle agendy. Pro někoho třeba legaliizace konopí, ale pro jiného antivax. Měli jsme kolem toho velké spory a v jeden moment jsme skutečně uspořádali téměř "čistku" pokud šlo o alternativní názory v medicíně - protože nakonec mezi Piráty jsou matfyzáci a linuxáci a celkově všemožná havěť co rozumí statistice - ale pak jsou tito lidi vykopnuti směrem vzhůru do odpovědných funkcí a objeví se "rezervní kádry". (Podle mě to nemá řešení ... např. vykopnutí nejvíce proevropských elementů do Evropské parlamentu pak logicky znamená oslabení proevropských návrat mezi těmi zbylými, co do EP zvoleni nebyli, apod. :-))
Je to složité. Myslím, že u ostatních stran je to stejné, nebo horší. Obecně jakýkoliv způsob, jak vytvořit nějakou partu se společnými zájmy nejdřív znamená válku o to, co ještě jsou ty společné zájmy a co už ne - a pak v druhém kole další válku o to, kdo je bude nejlíp reprezentovat. Politika je opravdu složitá, systém poměrného zastoupení nedává žádný smysl v kombinaci s nezávislými kandidáty (už jen pořadí na kandidátce hraje roli a tím v podstatě hází vidle do jakékoliv rovnocennosti mezi kandidáty). Líp, než to udělala Pirátská strana, to podle mě ani moc uspořádat nejde - závazný program, primární volby, atd. atd. Ale někomu se přesto podaří propublat. Úplně zásadní čistka, která by vystrnadila antivax elementy a donutila je přejít k Volnému bloku, ani podle mě principiálně není možná...