• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KEB
    KEB --- ---
    FRK_R23: na začátku to mělo hlavu a patu no a pak se to začalo zvrhavat a zvrhavat až chápu, proč je táta nevolil. :-D

    Tohle je plakáni level Babiš, ale na druhou stranu spektra.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    FRK_R23: prostě všechno "špatné" co se děje na úrovni EU se hodilo na piráty + zelené v europarlamentu.
    Když si člověk porovná všechna por a proti, tak nakonec zjistíš, že třeba ten green deal není špatná myšlenka, jen holt (tak jako komunismus) špatně implementována.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Já to tak černě nevidim. Strana má teď čtyři roky na nějakou sebereflexi a změnu. Naprosto souhlasim s tim rozbřednutím na pravicovější voliče, to nebyl dobrej tah. Když jsem poslouchal ty debaty, sralo mě jak v jistejch tématech (migrace, green deal atp) zněli všichni unisono. Tohle podle mě Piráty stálo pár hlasů, ta normalizace politickejch postojů. Přitom bylo jasný, že jádro voličů na tohle sere. Jako vrchol absurdity mě přišla debata o zákazu spalovacích a vznětových motorů. Tyvole jako na co si ta naše politická reprezentace hraje? Ani jednou, a od Ivana jsem to čekal nejvíc, nezaznělo, že po tom datu se nebudou vyrábět nová auta, ale stará vám samozřejmě nikdo nevezme. Přitom je to evidentní. I když se ty auta přestanou vyrábět, tak budou ještě drahně let jezdit dál.

    Mám hodně práce, ale volby ve mě rezonujou hodně a taky se k tomu, s dovolením, večer trochu rozepíšu. Asi to k ničemu nebude, ale aspoň si utřídím myšlenky.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    FRK_R23: Tak zase tohle psal ten pán co provokoval s Marxismem a Ferjenčík ho v rámci zachování dobré mediální tváře exemplárně popravil, takže na ty kyselý hrozny má docela nárok.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    JVMLOK: Jo to jsou právě ty zbytečně moc dramatický momenty :))
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    MONCIC: “burzoazie”, “neoliberalni peklo” oooh kurva zacinam litovat ze tam vubec nekdo z Piratu zustal…
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    MONCIC: je tu jedno ale...ODS nebude vládnout sama. Lidovci a STAN nejsou zrovna ti, po jejichž zádech (resp. s jejich přispěním)vylezou nahoru lidé tipu Rittig, Janoušek apod...
    Tohle nebude pravicová párty, ale spíše připosraný opatrný změny.
    Já mám jinej recept pro další postup pirátů. Vzít těm pravicovým stranám trumfy z ruky.
    Migranti ano - proč ? Chybí pracovní síla, klesá konkurenceschopnost. Ale nastavit systém lovce mozků. Vybírat si ty nejschopnější.
    Brusel - ano - proč ? Využít na maximum toho co se dá, pro národní zájmy.
    Národní cítění, pýcha, hrdost, to vše dá prezentovat jinak než hnědokošilačením.
    Dávky - ano, ale ne plošně ve stylu rozhazování Maláčové. Adresné, lokalizované. Jde o to najít správný způsob vyhledání potřebných
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    MONCIC: Chvílema moc dramatický, jinak asi dobrý shrnutí.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: zralá úvaha, konstrukce je vzdycky vetsi prace nez destrukce jojo.

    Kazdopadne hlavne at se z vas nestane Babisuv Trojskej kun nakonec
    MONCIC
    MONCIC --- ---
    mluvi mi z duse. skoda ze v partaji neni vic takovych...

    Radek Holodňák
    9S1nh0s9 rh ·
    Takže ještě jeden delší komentář, teď už s chladnou hlavou, beze srandy, bez ironie, bez emocí.
    Posledních 6 týdnů jsem s Piráty s Ústeckém kraji odjezdil a odchodil kampaň a najel 10 000 km. Ačkoliv od jara nejsem člen strany ani příznivec, do kampaně jsem se pustil především proto, abych pomohl svým přátelům, kteří mě během jara neskutečným způsobem podrželi. Ještě důležitější je ale fakt, že Piráti a Pirátky v Ústeckém kraji jsou prostě z jiného těsta, než zbytek republiky. Jsou skvělí. Snad všichni do jednoho jsou to skvělí lidé se sociálním cítěním, pevnými charaktery a za většinu z nich bych dal ruku do ohně.
    Mrzí mě, že to vše odnesli tím, že nikdo z nich ve volbách neuspěl. Jediným Pirátem za Ústecký kraj je Bartoš, zbytek jsou STAŇáci. Mrzí mě, že nepokračuje Franta Navrkal, kterej udělal neskutečnou práci pro nejchudší a nejvíce znevýhodněný, pro děcka ve školách, pro lidi v exekucích atd. Mrzí mě, že neuspěla Katka Stojanová, která mohla být zástupcem levicových voličů a mladých progresivistů. Mrzí mě nakonec i ten votravnej zrzoun Lukáš Blažej, kterej sice furt pindá, ale taky má za sebou neskutečný práce pro konkrétní lidi a ve svým věku toho v politice prožil víc, než většina politiků za celý život.
    Je to prostě fakt škoda. V ostatních krajích je mi to víceméně fuk, ale tady u nás je to prostě strašnej průšvih. Fakt škoda. Piráti si tady kampaň odchodili. Ze STANu se účastnil jen pan Liška, kterej si mandát rozhodně zasloužil. Ostatní se ale jen vezli. Celou kampaň za STAN dělala jen skvělá koordinátorka Káťa. Doslova průšvih je to, že v případě, že Bartoš půjde do vlády a přepustí mandát, nastoupí za něj rasistka Oubrechtová, která chce chudým lidem sebrat dávky a která sama řekla, že nebude chodit do debat, protože nesouzní s koaličním programem. Už jen to, že někdo takový byl na společné kandidátce, hovoří naplno jako výpověď o tom, jak strašně špatný nápad ta koalice byla.
    STAN prostě Piráty naprosto vypekl. Kampaně se skoro neúčastnili, peněz dali třetinu a nakonec ještě jejich pohlaváři na kraji vyzvali ke kroužkování. Mimochodem na kandidátce s lidmi jako je dlouholetý asistent senátorky Hamousové z ANO, která nebyla jen řadovou figurkou, ale aktivní sekernicí a předsedkyní senátního klubu Agrofertu. Jakoby: mě to nepřekvapilo. Tak to dopadá, když spojíte svoje síly s buržoazií - při první příležitosti vám vrazí kudlu do zad. Pro maximalizaci svého užitku.
    Koho to překvapilo, tak je vedení Pirátů. Všechny analýzy naprosto selhaly, sliby o tom, že "se to pohlídá" vyšly naprázdno. Piráti se vrací někam do roku 2014. Vedení strany a mediálního odboru musí rezignovat. Ferjenčík by měl skončit v kamenolomu (nebo aspoň chodit navěky kanálama). V učebnicích politologie koalice Pirátů a STAN bude zmiňována jako historická chyba a příklad selhání vedení strany.
    Jasně, schválili to členové. Ale proč? Protože Ivánek řekl, ať se to schválí, Ferjenčík a další to tlačili. Že mají členové vlastní rozum? Asi si neuvědomujete, jak silný kult osobnosti ve straně funguje. Pokud nevěříte, podívejte se teď na fórum a přečtěte si 1000 a 1 výmluvu, jak za to můžou trollové, parlamentní listy, Babiš, jánevímkdo. Že za to může především Ivánek, kterej to domluvil a řekl, ať se to odmávne, to samozřejmě nechce slyšet nikdo. A říkat to po volbách, to se nechce už vůbec, a je to pochopitelný.
    Vedení strany by se měli chopit Peksa, Gregorová a Kocmanová. Je třeba stranu vrátit zpátky k autenticitě a moderní evropské středolevé politice, na které vyrostla, a jejímž opuštěním přišla o jádrové voliče i potenciál reformní antiestablishmentové strany.
    O tom, jak radikální obrat vpravo Pirátům uškodil, se bude ještě hodně psát, tak to nebudu moc rozvádět. Důležitou pointou je zde toto: není potřeba pátá přefiltrovaná ODS, když už tady je ODS, TOP09 (ODS s lidskou tváří), STAN (ODS pro komunálky) a KDU-ČSL (ODS s křížkem na krku). Piráti bohužel kromě role užitečných idiotů pro pravici přijali roli pátého kola u vozu tím, že adoptovali pravicový program. Ztratili tím autenticitu, drajv, důvěryhodnost, ztratili tím ale i své vlastní členy - většina z těch, se kterými jsem se setkal, celou kampaň protrpěla a spíš se za ni styděli. Všichni to už jen prostě chtěli mít za sebou.
    Zásadní je tady to, že v tuto chvíli nemá existence Pirátské strany v ČR smysl, odůvodnění. Další pravicová strana není potřeba. Roli protestní strany, antiestablishmentu, převezme někdo jiný. Piráti budou ve vládě hrát se svým směšně mrňavoučkým poslaneckým klubem páté housle. Nejlepší by pro ně bylo zůstat v opozici, ale to se nestane, protože si Ivánek bude ještě leccos dokazovat. Proto se ušpiní vládou s nejhorší antisociální koalicí od dob opoziční smlouvy, ačkoliv v ní nebudou mít prakticky žádný vliv. Nikdo je nebude volit, protože napravo budou další 4 autentičtější pravicové strany, a nikdo zleva už jim znovu hlas nedá, protože, jak teď vidíme, ti, kdo tak učinili, šeredně chybovali.
    Ivánek, Ferjenčík a další strůjci koalice tak efektivně způsobili konec České pirátské strany. Rád bych se mýlil. Ale dovést nejúspěšnější pirátskou stranu Evropy k vítězství ve volbách, ale zároveň způsobit praktickou anihilaci poslaneckého klubu, to je prostě unikátní průšvih. Piráti ztratili tvář i smysl své existence. Na komunálky nemají dostatečné personální kapacity, všechny "osobnosti" jim vyžere úspěšnější a nyní bohatší STAN, a kdo bude chtít volit proti vládě, bude volit úplně jiné strany. V eurovolbách ještě částečně uspějí, především kvůli osobnostem Peksy a Gregorové, které jako jedny z posledních drží linku autentické pirátské politiky, ale to budou poslední volby, ve kterých přijde nějaký, byť už omezený, úspěch.
    Jak říkám, snad se pletu. Ale takhle se mi to teď zdá.
    Mezitím si užijeme 4 roky neoliberálního pekla. Vláda se bude snažit osekat stát, což zní jako super nápad. Do té doby, než se dozvíte, že to znamená zrušení služeb a zbytku sociálních jistot. Nebude zákon o sociálním bydlení. Nebude se řešit bytová krize. Budou chráněna práva majitelů, ne nájemníků. Bude se vše zdražovat a bude se říkat, že to tak chce trh. Pravicová vláda se pokusí privatizovat vše, co k privatizaci ještě zbylo. Pokusí se zlikvidovat státní školství a zdravotnictví. Zavede školné na vysokých školách. Místo chirurgií, kde vám ošetří zlomenou ruku, vám v každé okresní nemocnici tak maximálně píchnou botox. Zruší se dávky pro nejchudší, čímž poroste kriminalita, načež se privatizuje vězeňství. Krást se bude dál úplně stejně, s jediným rozdílem: nebude krást jeden oligarcha, ale 1000 malých kmotříků, jako to bylo dříve. Dotace dál půjdou do firem a korporací, daňovou zátěž ponesou ti nejchudší. Důchody se budou snižovat, sociální dávky také. Neziskovky nebudou dostávat dostatek peněz na sociální činnost. Rozvrat sociálního státu bude dokonán, nebo o to alespoň bude vláda usilovat. Piráti ve všem tomhle budou sekundovat. A pokud nebudou chtít? Tak nemusí. Nikdo je totiž nepotřebuje. Vše se prosadí i bez nich. Můžou dál hrát pouze roli užitečných idiotů. Ve vládě je jiná role nečeká.
    Neoliberální peklo pocítíme všichni. My, kteří plánujeme založit rodiny. Naše děti, které nebudou mít rovný přístup ke vzdělání. Naši rodiče, kteří budou jezdit do nejbližší nemocnice 80 kilometrů. A tak dále, a tak dále. Jestli jste si teď mysleli, že je špatně, tak mi vězte: bude jen a jen hůř. Nejbohatšímu 1% bude líp, všem ostatním bude hůř. Nemluvě třeba o LGBT lidech, kteří se můžou rozloučit s nejakou další emancipací.
    Ale zatleskejte si, že "Havel je zpátky" (Havel byl proti ODSce, jakoby, ale chápu, že málokdo zná real Havla, znáte jen "TOP09 verzi Havla"). Zatleskejte si, že po 32 letech jste "vyhnali komunisty" (nebojte, oni se vrátí; a když ne oni, tak fašisti s 25 a více procenty, protože ti jediní budou dávat chudým lidem nějakou, byť falešnou, naději). Sdílejte memíčka, jak se Horáková usmívá - ano, ta Horáková, která celý života byla a zemřela socialistkou, ta, která by z pravicové tržní totality, která u nás nastává, spíše spáchala sebevraždu sama.
    Protože jako ODSka stvořila svou neovladatelnou kleptománií Babiše, Okamuru, 30% pro ČSSD a 15% pro KSČM, tak tentokrát se nám vláda pravicového pekla vrátí v podobě ultrasilných populistických fašistů, kteří nás vyvedou z Evropské unie. Každá akce přináší adekvátní reakci. Národovecké hnědokošiláctví je tam, kde vládne totalita trhu a absentuje demokratická levice, bohužel jednou z mála alternativ. Opět nás tak vláda ODS přivede k dalším letům úpadku. Pravice a její třídní válka proti chudým nám přinese několik let absolutní svobody vykořisťování, kterou vám budou prodávat jako svobodu občanskou. Tato fiktivní občanská svoboda pak bude vykoupena režimem ještě horším, než byl ten Babišův.
    A nebo tady konečně vznikne moderní evropská levice, která bude řešit materiální problémy lidí a bude schopná je oslovit. Doufal jsem, že touto silou budou Piráti. Mohli se středolevým programem získat 40 poslanců pro sebe a být zásadní silou v moderní proevropské liberální vládě. Bohužel, rozhodli se být ODS 5.0 a veškeré své úsilí vyplýtvat pro zisk ODS 4.0.
    Často se loučím slovy "nashle v pekle". Že to peklo bude až tak horké, to jsem nečekal ani já. Tak... prostě jen nashle. Nyní míříme mílovými kroky ideově do Polska a ekonomicky do Ruska. I když vám to pravice prodala jako návrat do Evropy, bude se dít pravý opak. To se ten váš Havel asi obrací v hrobě.
    Na závěr díky všem, se kterými jsem si v kampani užil mraky srandy, díky všem, se kterými jsem ve straně strávil 9 let a díky Frantovi, pro kterého jsem mohl pracovat. Doufám, že naše spolupráce jako spolupráce lidí a přátel nekončí, byť ta politická už je nemožná.
    PS: Zdravím snitche, co to střílí na Parlamentky, snad ti za to aspoň něco platí. Zrovna tohle bych rád, aby tam vyšlo. 🙂
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: je asi 2. nebo 3. náhradník v Praze, nějaké preferenční hlasy nasbíral, ale kdyby býval nechal jen páprdy a netransplantoval tam mimo americký kontext "bílé páprdy", tak jich podle mě dostal víc, takhle to byly jen kroužky od lidí, co věděli, co je doopravdy jeho agenda. A těch zas není tolik...

    Nemyslím, že to Profant nějak zvoral, ale prostě transformace ze strany, která spíš sbírá protestní hlasy a tedy vyjadřuje nedůvěru, ve stranu, která vyjadřuje důvěru něčemu a někomu konkrétnímu, je fakt složitá.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    KEIKIN: na me to u piratu pusobi tak (a jsem pod vlivem jen ty jedny kandidatky v usteckym kraji, jak uz jsem psal nize - za bartosem jako 2 a 4 kandidatky byli studenti prav do max. 25 let), ze maj sice hodne schopnych clenu, kteri jsou ale prave uspesny ve svych civilnich profesich, maji byznysy, povinnosti etc. jsou angazovani, radi by veci menili, ale predstava, ze by "nahodou" byli zvoleninna 4 roky a z vetsi casti by odstavili sve dosavadni aktivity na druhou kolej, jim neni prijemna. obdobne to sice vnimam i u starostu (ze se radi angazuji, ale do prahy se jim nechce...), kteri ale diky sve praci na radnicich a ve statni sprave si mozna dokazou predstavit, ze to lip s praci v PS zkombinuji.

    aneb, jak oise nekdo nize - kdo by chtel vladnout, vzdyt to je opruz.

    anebo jsem uplne mimo? zadny piratsky forum ani twittery nectu.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: a on Profant svoje křeslo obhájil? Že mu to tak kecá? Vždyť je to jeden z kokotů, kteří Piráty potopili.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN:
    FRK_R23: on je problém v tom, že fórum dříve bývalo živější. Teď hodně členů prchlo na Zulip, vnitřní strana (vedení, poslanci, kamarádi) se zase drží svých facebookových skupin... asi proto, že nechce být držena v šachu TO, který komunikační systémy strany provozuje.

    Jsme jediná zbývající strana, která má nějaká vlastní relevantní média, odpovídající naší době, v roce 1900 by strana byla soustředěná kolem novin, vlastněných stranou, které by navíc živily spoustu novinářů, odpovědnýc za to, aby se noviny fakt proávaly, ale současně by tam byly články předkládající pohled na svět očima té které strany. Tohle byl koncept liberální stranické demokracie před 100 lety.

    Ať volby dopadly jakkoliiv, tak koncept, že všechna média skoupí Babiš a strany mohou tak akorát vyslat jednoho žvanila do televizních debat, je fakt vzdálený tomu, jak to původně mělo fungovat.

    ODS má prý nějaký intranet, ale ten je neveřejný.

    Ať mám k Pirátům a jejich vývoji jako zakládající člen jakékoliiv výhrady, a jsem smutný z neúspěchu (patřil jsem k těm, kteří pro koalici se STAN hlasovali, protože jsem chtěl být "státotvorný" a ne jen věčná mladistvá opozice...), tak některé koncepty, třeba že vnitřně demokratická politická strana ovládá nějaká svoje média (a nemyslím tím jen Pirátské listy, ale právě média odpovídající 21.století, tedy diskuzní fórum, sociální síť, apod.) pokládám za základní pilíře kontinuity demokracie v téhle éře. Demokracie fakt není to, že si uděláte anketu na Zuckerbergově Facebooku, který vám podsouvá do timeline to, co algoritmy uznají za vhodné pro Zuckerbergův business...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    OTZ: Je dobrej nápad začít porušovat dohody jojo.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    KEIKIN: Nevim co ti mám říct, tohle je fórum Pirátšký strany. To je to místo, kde se berou všechny ty citace "zevnitř" strany.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    FRK_R23: tvl ale těch fór je více
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Pls o jakém fóru pirátů se neustále mluví ? To jako nějde na FCB ? Nebo Zuulip ?
    Jinak Piráti za mně udělali chybu a to se mohli poučit od jiných. Těch 22 poslanců z minula obsadilo první místa na kandidátkách. Jen proto, že si to patrně silově prosadili, jsou poslanci, mají váhu....Ptám, se. Proč piráti nedali šanci lokálně úspěšným lidem, kteří jsou známi a respektováni ? Současní poslanci mohli být klidně na konci kandidátky, kdyby je někdo moc chtěl, tak se dostanou dopředu. Absence autorit na čele - to je dle mně zásadní pochybení.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Poslanec za Piráty Profant: O spolupráci s ODS se budeme muset dohodnout uvnitř strany | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pirati-snemovni-volby-volby-2021-volebni-debakl-piratu_2110092331_zpo
    moje míra shody s tím, co říká Ondřej Profant v rozhovoru, je velká...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam