• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    FRANZIMOORE: No, dobře to zvažte. Když si vzpomenu, jak vyjebávali s ministry za SZ, později VV. Bursíkovi taky kdosi říkal "někdo tady půjde bručet"... Vlastně žádná menší strana se ze spolupráce s ODS a jejími Bčky už nevzpamatovala. Jsem holt starší ročník a něco už pamatuju :-)
    FRANZIMOORE
    FRANZIMOORE --- ---
    SHPAGIN: ok takto to chápu. Ale pořád je to pro veřejnost těžko vysvětlitelný.
    Navíc teď je to spíš obráceně- my se musíme spolehát na koaličího partnera, že bude loajální vůči nám v otázce sestavení vlády. To si myslím že bude taky významný test našeho partnerství a spíš to vypadá, že loajální budou.

    Já četl mnoho výzev a zdůvodnění pirátských voličů na sítítch proč teď nejít do vlády.
    Jenže teď nejít by naprosto postrádalo nějaký AHA moment, nějaký praštění do stolu, prostě energii kterou by lidi pochopili a zanechala by v nich stopu.
    Teď pro to není causa, nejdříve může nastat ve chvíli, kdy nám Rakušan vyjedná ministerstvo kultury a nic víc (nebo něco obdobného).
    Když dostanem aspoň dvě ministerstva a nedejbože MPSV, který je z těch úplně nejsilnějších, tak nebude jak tu neúčast ve vládě vysvětlit
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    FRANZIMOORE: To nebyly jen fb posty, ale systematická kampaň s oficiálními letáky, stranickými novinami, v několika krajích.

    Neříkám, že je to důvod odejít do opozice, ale že padá jeden z motivů jít do vlády, a sice loajalita ke koaliční smlouvě/partnerovi.
    FRANZIMOORE
    FRANZIMOORE --- ---
    Z mého pragamtického pohledu v tuto chvíli není otázka odchodu do opozice vůbec na stole.
    Naše koaliční kandidátka dostala jasný mandát být součástí vlády.
    Teď je na stole nutnost vyjednat co nejvíc z programu a co nejlepší personálie do budoucí vlády.
    Kdyby se to hodně nepovedlo, může být na místě řešit odchod do opozice.
    Imho je vždycky správný do vyjednávání chodit s maximálním optimismem, připravovat se rovnou na nejhorší varianty ti ztěžuje vyjednávací pozici.

    Otázka ochodu z vlády může být klidně na stole, může přijít moment kdy to bude správné rozhodnutí, ale teď to fakt není
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    RESURRECTION: jo, nezáleží teď na tom, jestli koalice koalic vydrží ve vládě 4 roky, ale byl by fajn cca dvouletá demokratizačně ozdravná dohoda- udržet chvíli Antibabiš 108, narovnat co se nechá, kontrola dotací, digitalizace, věci na kterých se shodnou.
    No a pak po EU předsednictví buď bude země v takové kondici že si dovolí rozdat karty úplně znovu, nebo piráti do opozice pokud ta společná témata dojdou.
    FRANZIMOORE
    FRANZIMOORE --- ---
    SHPAGIN: Ale STAN přeci nikde od dohody neodstoupil. Ano, partikulárně ji porušoval, ale ten masakr byl imho jen z velmi malé části zapříčiněn tímhle porušováním.
    Primární není nikdy to, jak to vidí insider, ale to jak je možný to vysvětlit voličům a veřejnosti.
    A začít teď plakat, že někde bylo pár fb postů, které vyzývaly ke kroužkování a že to znamená porušení koaliční smlouvy a že to je důvod odejít do opozice?
    Jak myslíš, že by to asi veřejnost vnímala?
    MONCIC
    MONCIC --- ---
    nemuzeme si dovolit porusit koal smlouvu
    1) nedostanem od STAN ani halir za financni vyrovnani za volby = konec partaje
    2) sami o sobe rikame, ze my ze dohody dodrzujeme, paklize ji nedodrzime, uz nas nikdy nikdo nezvoli
    3) 4 roky v opozici s ANO a SPD = smrt
    FRANZIMOORE
    FRANZIMOORE --- ---
    OTZ: já se nalodím dnes :)
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    CAIDEL: Pokud jedna strana odstoupí od dohody, druhá není ničím vázaná v dohodě pokračovat. STAN dohodu porušil, je naprosto v pořádku odpovědět analogicky (a náležitě svůj krok vysvětlit).
    Takže motiv jít do vlády, který se jmenuje "morálka nebo dané slovo", se dá škrtnout. Ty ostatní jsou otázka.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SHPAGIN: Z čistě strategického hlediska je nejproblematičtější co můžeš udělat do vlády nejít. Dohody byly uzavřeny, věci byly slíbeny, slovo bylo dáno. Porušit ho kvůli pocitu jisté uražené menšiny že by ve vládě být neměli je prasárna nejstrašnějšího kalibru (a o těch co to navrhují to neříká nic moc pěkného).

    Zamyslet se nad tím, jak se do téhle situace došlo, jak to řešit příště aby se do takové situace strana třeba nedostala. Prosím, žádný problém. Ale navrhovat aby se sralo na dohody, s tím je potřeba se jít vycpat.
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    Jít do vlády, to už je slušný stockholmský syndrom.
    Z čistě strategického hlediska je to rovněž problematické, viz zelení ve vládě ODS - dodnes se z toho nedostali.
    Ostatně jako každá levice, co se spojí s pravicí. ČSSD začala jít do kopru v momentě, kdy začala koketovat se středovou politikou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RESURRECTION: viděl bych to taky tak. Zkusit to, a pokud se objeví nepřekonatelný problém, podat demisi (v podsatě místo toho, kdo by ji v civilizované společnosti měl podat sám).

    V podstatě obě možnosti jsou teď špatně: porušit koaliční smlouvu bude vnímáno jako problém, ale jít do vlády spíš v roli rukojmích, než plnohodnotných koaliičních partnerů je taky risk.
    KEB
    KEB --- ---
    CAIDEL: Přesně tak, situace ČSSD a pirátů je jiná, nebo může být jiná.


    RAHUF: já si myslím, že benefit být ve vládě může být vyšší než benefit z nebýt ve vládě. Nicméně souhlasím, že neušpinit si ruce bude těžké.

    Celkově to bude tanec mezi vejci
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    RAHUF: No, jakkoli je samozřejmě možné Piráty v koalici pohodlně přehlasovat, tím spíš je dobré v té koalici být, proti věcem hlasitě protestovat a klidně se nechávat přehlasovat. V opozici by je totiž přehlasovali úplně stejně, ale úplně by odpadla ta šance alespoň někdy něco prosadit nebo zkorigovat nebo to, že by se s nimi o věcech vůbec někdo bavil. V opozici by se s nimi nebavil nikdo, jako se nikdo nebude bavit s Okamurou.

    A ČSSD rozhodně nezkoušela být ve vládě a kritizovat jí. To zkoušeli leda těsně před volbami nebo se tak spíš snažili tvářit, ale jinak celou dobu konformně drželi hubu a krok (což je rozhodně špatný přístup).
    RESURRECTION
    RESURRECTION --- ---
    Pirati by meli jit do vlady a tim dodrzet koalicni smlouvu, jakkoliv ji koalicni partner flagrantne porusoval a bude porusovat. Az se za pul roku ukaze, ze se kleptomani z ODS nedokazou udrzet, tak z vlady ostentativne vystoupi a budou az do dalsich voleb v opozici. Sit do navrhu jako skolny, priplatky u lekare apod. asocialnosti, ktere uz ted zni treba z TOPky, stejne jako do zlodejin ODS, ktery nevyhnutelne vystridaj ty Babisovo. Proste dat jim benefit of the doubt a pak se zaridit podle jich cinu.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    KEB: Já bych teda na místě Pirátů byl taky s vladnutím spíš opatrný. Kdyby Piráti dostali dvě ministerská křesla, jak zaznělo, bylo by to pro rozhodně super (zvlášť MPSV), ale pořád to na svoje háčky.

    Být ve vládě reálně znamená být podepsaný pod vším, co ta vláda udělá. Tahle vláda bude muset mj. řešit rostoucí státní dluh a začínající ekonomickou krizi, a protože to bude vláda, ve které bude dominantní ODS, dost pravděpodobně to bude řešit způsobem, se kterým by mohlo mít progresivnější a sociálně citlivější Piráti a jejich voliči problém. A protože ostatní vládní strany budou mít i bez Pirátů pohodlnoi většinu, prohlasují si co chtějí, ať se to Pirátům bude líbit nebo ne.
    Tohle by se dalo řešit za předpokladu, že by Piráti donutili hlasovat STAN podle stranických linií (resp. v tomhle případě podle linií předvolebních koalic), ale otázka je jak moc je to reálné a pokud ano, jak dlouho to vydrží.

    Taky není úplně realistická představa, že je možné ve vládě sedět a zároveň ji kritizovat. To už tohle období zkoušela ČSSD, a jediný výsledek byl, že byla všem pro smích.

    Naopak pokud by se Piráti rozhodli jít do koalice, mohli by dost těžit z toho, že budou jediná demokratická opoziční strana - už jen kvůli tomu, že spoustě medií se nebude úplně chtít ptát se na názor Babiše nebo Okamury, a zrovna Piráti ukázali, že jim práce v opozici jde fakt dobře. Navíc budou mít možnost vychytávat protestní hlasy (které se najdou u každé vlády, a zrovna tahle vláda bude mít problémů docela dost), které jinak půjdou ANO a SPD.

    Chápu ducha národní fronty a radost z toho, že jsme konečně porazili Babiše, ale oni si lidé velmi brzy připomenou, že politika není jen "Všichni proti Babišovi".
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    KEB: z diskuze pod článkem:

    Bohužel se to samé dělo i v sousedním Ústeckém kraji. Například pan Linhart, senátor za STAN, těsně před volbami zveřejnil na své FB stránce scan svého volebního lístku, kde zakroužkoval kandidáty STAN a totéž doporučoval i voličům Pir/STAN. Piráti ho přitom vloni podpořili v senátních volbách, když proti němu nepostavili protikandidáta a hlasovali pro něj.

    ...Linhart, hochštapler od nás z Krásné Lípy...
    btw podle onoho článku bylo v koaliční smlouvě explicitně uvedeno, že nikdo nesmí nabádat k preferenčním hlasům. To si jako podobné Linharty necháte líbit? Bych se s nimi soudil.
    KEB
    KEB --- ---
    Nic co by tu už nezaznělo, ale

    Blog: Jak Starostové podrazili Piráty
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/blog-jak-starostove-podrazili-piraty-177603
    KEB
    KEB --- ---
    SHPAGIN: to mi připomíná kámoše co kdysi volil stan

    Tak já je volím, abych nemusel volit ODS a top 09 a ten hajzl Gazdík s ním jde do holportu, že jsem ten lístek radši nesplachl do hajzlu
    SHPAGIN
    SHPAGIN --- ---
    SHPAGIN: pardon, byli
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam