SHPAGIN: ano, já vím, že to tak chápete, ale ten problém je složitější. Starostové a nezávislí, jak název napovídá, uspěli v různých komunálních zastupitelstvech i proto, že zjevně dokázalil aktivizovat disciplinovanou voličskou základnu pro které preferenční hlasy a kroužky nejsou žádná magie a zkrátka udělaj, co jim řekne někdo, komu důvěřujou. Takže jsou ostřílení harcovníci takového toho drobného komunálního politikaření a uměj v tom sakra chodit.
Voliči Pirátů se naproti tomu orientovali na výrazný brand s celostátní působností, který je ale na komunální úrovni až na několik vyjímek buď slabý, a nebo někde i naprosto splašený (viz Pankrác a stanice Olbrachtova). Ta orientace na silný brand celou dobu působila jako výhoda oproti různým krajským nebo dokonce místním spolkům, ale ve volbách se to ukázalo ještě jako daleko větší nevýhoda... ano, samozřejmě jsme se bál, že vzestup Starostů bude výraznější než náš, že na tom proděláme, ale nečekal jsem, že až takhle moc.
Pokud voliči Pirátů jsou technaři (což je docela možné, byla to silná generační subkultura, k volbám asi choděj... i když co já vím, řada reálných generačních technařů mi v roce 2010 vysvětlovala, že budou radši volit TOPku, protože na rozdíl od Pirátů si aspoň uměj obléct sako a kravatu, což po 11 letech eskalovalo do až téměř komické podoby, kdy se ukázalo, že o tom to fakt není...) tak je potřeba vidět, kdo jsou voliči Starostů...to samozřejmě nejsou všichni Starostové, ale ano: je to městské obyvatelstvo z maloměst, které zřejmě svého starostu osobně poznaj a pozdravěj, když se s ním potkaj na náměstí. Reprezentují síť osobních vazeb menších, dejme tomu okresních měst. Piráti téměř symbolizují absenci této osobní sítě - jádro Pirátů tvoří lidé, zvyklí žít online, pracovat často z domova nebo mít kancelářskou profesi, žít a pracovat ve velkých městech. Snažili se zaujmout místo TOP09 v bývalé prapůvodní koalici "TOP09 s podporou Starostů". TOPka s jejich kroužkovací silou zřejmě měla stejný problém...