NIEKT0: asi jsme si neporozuměli, já právě mám "problém" s přímou demokracií, říkal jsem, že dávám přednost centralizovanějším stranám. to, že i ostatní strany měli nějaké interní jednání a schvalování vládní účasti, to docela určitě (a netuším, o jaké mediální manipulaci mluvíš, jakože toto média neříkají a jen se soustředí na piráty?), ale u pirátů to vypadá, jakoby nevěděli, co chtějí. uzavřeli koaliční dohodu, de facto jsou na vítězné straně, a pak začnou veřejně spekulovat, jestli pro ně není lepší se zdekovat a hrát páté housle v PS? proč šli do koalice se STAN, když s nimi nechtějí vládnout? ano, volební koalice může být jen výtah a vládní koalice je něco jiného, ale i volební koalice se uzavírají kvůli společným principům. ve SPOLU tahají TOP09 i lidovci za kratší konec, ale ti dva bojují o své místo na slunci (někdo by řekl o koryta, ale v politice to prostě jsou posty a funkce, co určuje vliv), i když se vsadím, že je ODS považuje jen za užitečné mouřeníny. co bych nečekal u pirátů, to je ta zmatená debata, kdy místo, aby se nejprve dohodli (a klidně po svojemu na CF) a pak s výsledkem teprve vyšli na světlo, nechávají své pochyby a různice bublat veřejně a porývat tak svou autoritu. moc důvěry to nevzbuzuje, evidentně, podle reakcí pirátských voličů. a ti jsou v mnoha ohledech docela důležití, strana se bez nich neobejde.