• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Německá spolková země se snažila zbavit Microsoft Teams a Office 365, soud jí to zakázal  – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/nemecka-spolkova-zeme-se-snazila-zbavit-microsoft-teams-a-office-365-soud-ji-to-zakazal/sc-3-a-214114/
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    OTZ: pouzivanie plynu na ako hlavneho zdroja na spalovanie je prasacina. Ale pozivat ho na vykryvanie spiciek pri vypadku OZE, napriklad, je +- ok. Pri pouziti v nejakych paroplynkach pouzivanych na tento ucel, tak vyrabas tak 1-2% celkoveho casu, a v podstate len vykryvas prave tie momenty, kedy ti naraz nefuka/nesvieti. Je to rychlejsie a lepsie ovladatelne nez uhlie a jadro, cistejsie nez uhlie, a celkove toho plynu nejake kvanta nespotrebujes.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Neměl jsem na mysli provozní technickou bezpečnost, ale zabezpečení proti úmyslnému útoku - ať už snaze o poškození/zničení zařízení nebo snaze získat/rozptýlit po okolí radioaktivní materiál. A nemusí to být jen klasičtí teroristé, i některé eko organizace jsou dost militantní aby něco takového udělali, aby ukázali, jak je jaderná energie nebezpečná.
    Zkus např nad každou JE vyhlásit bezletovou zónu, když jich bude po republice 100.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: tohle je právě relativní - třeba u záložního chlazení v případě havarijního odstavení naopak učetříš. ta bezpečnost má různé aspekty.

    aby veškerá výroba elektřiny pro celou ČR byla jen ve dvou lokalitách obřích zdrojů mi teda nepřijde bezpečné vůbec...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: U menších štěpných jaderných zdrojů buď nezajistíš požadovanou bezpečnost, nebo to vyjde strašně draho na jednotku vyrobené energie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: fakt nevím, jestli je řeč jen o vyhořelém palivu, nebo následném přepracovaném odpadu, protože to je asi trochu rozdíl... hele, jsou tu na to jiné kluby.

    já obecně mám pocit, že systém více menších zdrojů, které jsou v případě odstávky či havárie snadněji zastupitelné, doporučuje i řada expertů. výhodou velkých zdrojů jsou větší úspory z rozsahu - ale nemyslím, že tyto úspory doopravdy pocítí spotřebitel. spíše majitelé těch zdrojů....
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: Ja se teda bavil o diskuzi, která se v JETE vedla během exkurze, a která se v téhle části zaměřovala na budování skladu vyhořelého paliva/radioaktivního odpadu, protože, světe div se, bude se to skladovat všecko na jedno místě, ne na deseti různých. A v této diksuzi jsme se bavcili o peměru vyhočelého paliva na celkovém jaderném odpadu, která je tam potřeba uskladnit.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    OTZ: jak se to vezme. jistě spaluje se to na CO2 a H2O, ale zase teoreticky na nic moc jiného (jo, je tam i ta síra, ale málo). uhlí produkuje mraky oxidů síry, těžké kovy a polyaromatické uhlovodíky. takže pokud uvažujeme o graduální změně k ne-fosilní energetice a co nejrychlejším útlumu uhlí, je plyn lepší než drátem do oka. ale asi bych bylo lepší přemýšlet, od koho kupovat, taky nejsem nadšený z finanční podpory východních despocií.
    OTZ
    OTZ --- ---
    jadro asi v pohode, ale ten plyn?? to je zase kundovina
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EU bude asi považovat jadernou energii za zelenou – FAEI.cz
    https://faei.cz/eu-bude-asi-povazovat-jadernou-energii-za-zelenou/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: tak tohle bude určitě hodně zjednodušený poměr... ano, pokud se bavíme o nebezpečných izotopech, tak ano, problém je několik izotopů, které mají poločas nastavený přesně tak, že dovedou být pořádně otravné pořádně dlouhou dobu.. .izotopy s opravdy velkým poločasem rozpadu moc nezáří a jsou relativně neškodné, izotopy s opravdu krátkým poločasem zase vyřešíš, že to vyhořelé palivo necháš někde "vyhnít". Takže u té malé části, co je nebezpečná, věřím, že zdravotnický odpad je skutečně závažnější, protože tam se z principu využívají materiály, které "nějaký čas fungují" - a tím pádem jsou právě v tom "okně nebezpečnosti".

    Obecně se dá říct, že v podstatě žádná z jaderných nehod civilního jaderného průmyslu nesouvisela s vyhořelým palivem. Bez vyjímku se všechna rizika zatím ukázala spojená z fází, kdy je palivo zavezené v aktivní zóně reaktoru a to v různých fázích vyhoření - nejhorší je to ke konci cyklu, kdy je relativně velký podíl paliva už přeměněný na různé radioaktivní produkty, a odstavit reaktor plný už spotřebovaného paliva je náročnější než odstavit čerstvě zavezený - ten reaktor se pasivně neuchladí, o čemž se ve větší míře mluví až od Fukušimy, do té doby se pořád tak nějak mezi veřejností věřilo, že kromě reaktoru Černobylského typu lze přece jakýkoliv normální prakticky okamžitě "vypnout". Ale reaktor plný vyhořelého paliva se mění spíš v jakýsi "RTG generátor" tepla, i když v něm zastavíš řetězovou reakci, a většina rizik je spojená právě s touto fází, kdy už tam nepřevažuje nové paliva s jasným složením a jasnou matematickou předvídatelností, co se děje - ale kdy je tam velká příměs těch různých produktů s celou škálou poločasů rozpadu. Když to už vytáhneš ven a necháš v nějakých těch bazénech odstát, tak se to postupně zlepšuje, takže v zásadě dá souhlasit, že rizika nepředstavuje dlouhodobé uložení, ale přeci jen spíš veškerý provoz a manipulace a krátkokdobé uložení.

    Pálení uhlí a veškerá jeho těžba, doprava a uložení popílku je bezprostřední, akutní prasárna, takže jaderná energie se ve srovnání s tím jeví skoro úplně čistá. To se dá těžko rozporovat a vypadá to, že EU dokonce zařadí jádro mezi "podporované" zdroje (navzdory Německu).
    KEB
    KEB --- ---
    DOCKINEZ: tak to, že z něj chtěli udělat šéfa policejní akademie je absolutní výsměch všemu. Toho člověka měli od sboru vyhodit už dávno. Doufám, že se ho Rakušan co nejrychleji zbaví.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KEB: Vždyť už se Rakušan vyjádřil, že čoskoro prosadí standardní výběrko, aby byl na daným místě někdo, kdo disponuje minimálně pedagogickým minimem.

    Tak se dá čekat, že dotyčný vylítne jak z kina.

    Alternativně to samo může dopadnout jako jinde ve veřejný správě, tj. že se tam dotyčná osoba nechá s tím, že si chybějící kvalifikaci dodělá.

    Uvidíme.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: z exkurze v temelíně si matně pamatuju, že vyhořelé palivo tvoří v jaderném odpadu zanedbatelné procento, přes 90% vytvoří zdravotní a další technika využívající RTG zářiče a podobně.
    KEB
    KEB --- ---
    Husák musel odejít z čela liberecké policie. Teď získal novou funkci, bude řídit policejní školu | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vladislav-husak-policejni-reditel-policie-funkce-skola_2112311239_voj

    Já vím, že tohle není v gesci pirátů, ale nemohl by tohohle veselého pána váš koaliční partner na vnitru konečně sundat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: hele, jo a ne... jasně, dnes se používají RTG generátory, ale to se hodí pro malé sondy. Štěpný materiál je skutečně strategická surovina pro další staletí a kde jinde ve sluneční soustavě než na Zemi ho je dost, to vlastně zatím přesně nevíme. Je to až tak jednoduché, že thorium vůbec není tak snadno využitelné jako uran, a uran je neobnovitelný zdroj a jen tak ho vyplýtvat teď na naše zábavné účely vůbec nemusí být strategické z hlediska delší budoucnosti lidstva.

    Třeba snadno dosažitelné zásoby uranu u nás jsou dávno vytěžené (vyrobilyse z nich Stalinovy atomovky). Něco tu zbývá, ale použité metody těžby by musely být dost drastické a neekonomické. Daleko častěji se mluví o problému jaderného odpadu a různých rizicích, ale ten problém je skutečně i v tom, že paradigma "těžby" je dlouhodobě neudržitelné: je jedno jestli jde o těžbu dávno všedního uhlí, nebo těžbu něčeho nového zdánlivě exotickéhoh a tak superúčinného, že se to krátkodobě jeví jako neomezený zdroj. Těžbou je třeba i intenzivní využívání zemědělské půdy - rostliny "vytěží" z půdy živiny, pokud je tam v dostatečné míře nevracíš, tak je stejné, jako by sis na to stejné otevřel důl a na konci těžby ho nechal prázdný.

    Ano, na těch 60 let existence dalších bloků by se na světě jaderné palivo našlo, ano, pořád zbývá dost jaderných zbraní k přepracování na palivo, což v zásadě taky je jedna cesta (hodně se to dělo v 90tých letech, dnes jsme v další studené válce). Ano, bezprostřední výhody jaderné energie oproti našim možnostem state-of-art akumulace ještě asi tak 10 let budou převažovat... ale v době, kdy bys uváděl jadernou elektrárnu do provozu, nejspíš už akumulace bude někde jinde, protože ty problémy nejsou neřešitelné, patenty v průběhu času expirují a min. některé z těch mnoha nápadů se ukážou v průmyslovém měřítku škálovatlné a použijí (i když závažá na jeřábech to asi fakt nebudou...)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: Ale notak. Nechci tady plevelit, tak jen posledni k tematu... Techlogie pro lety do "hlubokyho vesmiru" budou uplne jiny nez na bazi jadernyho stepeni a zcela jistě tyhle programy nebudou solovou akci CR, takze povidat, ze je potreba strategicky pockat se zasobama jadernyho paliva na cesty na Pluto je fajna fikce. Jestli Nemci vyprovokuji energetickym sokem krizi a z ni vyjde nejaka skokova inovace, bude to super, ale dulezity je se toho dozit...zacit vymyslet zachranej kruh v okamziku, kdy se zacinas topit je uz hodne pozde. Je mozne, ze jestli tuhle krizi vyvolaji a neukociruji, tak budem svitit petrolejkama a oprasovat rustinu, a nase strategticky zdroje pujdou presne tam, kam chodily 2/3 poslednich 60 let.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: ano, plachetnice jsou v kosmu super, ale za dráhou Jupitera si solárními panely už neškrtneš, a i na Marsu přečkat noc nebude energeticky žádná sranda (i když solárně-termální systém si tam asi na to představit lze...)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZSIS: Dobre. A mame z toho neco i my ostatni :)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    JVMLOK: udelal jsem si ten malej projekt.

    "The projection that climate change-related extreme weather events will increase in Europe in the coming century highlights the importance of strengthening preparedness planning and measures to mitigate and control outbreaks in post-disaster settings."
    Natural disasters and infectious disease in Europe: a literature review to identify cascading risk pathways - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31169886/

    "The trend will probably continue to rise as floods and storms are expected to become more frequent and severe in the future in Europe."
    | UNDRR
    https://www.undrr.org/news/disaster-statistics-europe-floods-droughts-and-storms-are-major-threat

    "The number and impacts of disasters have increased in Europe in the period 1998-2009, a new report by the European Environment Agency (EEA) concludes."
    Disasters in Europe: more frequent and causing more damage — European Environment Agency
    https://www.eea.europa.eu/highlights/natural-hazards-and-technological-accidents

    vsak ja vim, take neverim zadne statistice, kterou jsem sam nezmanipuloval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam