• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KEB
    KEB --- ---
    HONCKA: popravdě když média říkala, že vaše kampaň stojí za hovno (zdravíme ferjencika), tak jste možná poslouchat měli.

    Zatím to s vámi vidím na dokonalou implozi a pád do nicoty.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEB: Nálepky jsou mi ukradený, jet podle toho, co si myslí média se těžce nevyplatilo
    KEB
    KEB --- ---
    HONCKA: bla bla bla to je jedno odkud to je, teď už se te neomarxisticke nálepky nezbavite.

    A pokud se dostane do vedení strany, tak se jí to bude vracet stejně jako Bartošovi jeho muslimská Evropa.

    Co se týče petikoaloce, tak jsem kromě krysy Gazdíka, žádné útoky nezaznamenal spíš naopak. Ono to evidentně není ani potřeba vy se zlikvidujete sami.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BUGAS: Co jako, když se někdo chová jak zmrd, tak je normální ho poslat do prdele a Miki zmrdovatí přímo ukázkovým způsobem
    KEB
    KEB --- ---
    JIRIX: revoluce vždycky nakonec sežere své děti...

    Úplně to nepasuje, ale bavím se dobře. Že zrovna pan ferjencik má potřebu se vyjadřovat, je zábavné, a jak je mi Gregorová že srdce protivná, tak s ní souhlasím.

    V ODS i u stan se musí válet smíchy
    KEB
    KEB --- ---
    BUGAS: začíná to být prdel :-D
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEB: Jaký prohlášení? Je to z diskuze na foru z 9.9.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    OTZ: já jsem jen chemik, byť asi převzdělaný, ne těžař ;) při těžbě uhlí i plynu devastuješ krajinu a neumím rozhodnout, při čem víc. hydraulické štěpení je zlo, zvýšilo sice dostupnost, ale ničí podloží stejně jako povrchové či podpovrchové doly uhlí. vyhodnotit celkový negativní vliv nedokáže, takže jen intuitivně dovozuju, že nahrazujeme čerta ďáblem s tím, že ten ďábel není tak špatný jako čert. jistě, u plynu, zvláště těženého štěpením, uvolňuješ metan, ale těžba uhlí zase mraky těžkých kovů a pevných uhlíkatých sloučenin a prachu.

    čistě termodynamicky, za jakýkoliv zdroj energie něčím nenávratně platíš (proto si myslím, že "obnovitelné zdroje" jsou nesmyslný pojem), a dohodnout se, za který míň, toť úkol v pravdě nadlidský. to, co nám dnes přijde jako nepodstatný detail, se může v budoucnu ukázat jako klidné doutnající rašeliniště, které z ničehož nic bouchne plamenem. viz třeba teď popularizovaní žraloci. jo, mohli jsme si myslet, že jejich zabíjením jen rozkolísáme potravní řetězec, ale ukazuje se, že je za tím podstatně víc důsledků, které jsou neintuitivní a nepředvídatelné.

    imho je důležité postupovat s rozmyslem, nelámat věci přes koleno, protože tak můžeme vyvolat horší duchy, než tím, co už máme. nejde jen o to, že bychom mohli zvolit technologicky nevhodné řešení, ale zvyšování sociální nestability, ať už z jakéhokoliv důvodu, je taky cesta do pekel. ano, lidi panikaří, mají iracionální strach, a proto součástí každého řešení (i té zatracené epidemie) musí být i ohledy na kulturně-sociální aspekty. při dnešní složitosti společnosti a vzájemné provázanosti nejde použít pro navození změny "politické buldozery" jako to ještě šlo v polovině XX. století. podívejme, jakou spoustu nepředvídatelných ekonomických a sociálních důsledků má i taková de facto měkká epidemie jako je covid 19. musíme se ještě hodně učit. jen jako příklad zásadní změny, kdyby dnes v evropě nepřežilo epidemii 30 % populace jako ve století XIV., hrabali bychom se z toho ne 200 let, ale podstatně déle (a to už věděl i spisovatel asimov, když začal psát v padesátkách nadaci). dnes do toho je maličko foukneš a už se to sype; robustnost společnosti s narůstající složitostí zákonitě dramaticky klesá (aspoň tolik si pamatuju z teorie komplexity).

    tl;dr rozhodnout se stran nových zdrojů energie zodpovědně je dost těžké, a unáhlené emotivní soudy a politické příštipkaření tomu nepomáhají. a to i s vědomím toho, že okamžik nezvratné změny k horšímu nevědomky propásneme.
    OTZ
    OTZ --- ---
    KRAMERIUS: ktery ekoteroristy mas na mysli, prosimte?
    OTZ
    OTZ --- ---
    GAARQ: no, prave ze o moc lepsi nez tim dratem do oka to neni, spis je to uhli lakovany na ruzovo (z ekologickyho hlediska, nejak jsi zapomnel na tezbu):

    Ve skutečnosti je zemní plyn z emisního hlediska přinejmenším stejně špatný jako uhlí, a to kvůli emisím metanu s vysokým skleníkovým potenciálem. Za vysoké úniky zemního plynu při těžbě, dopravě a skladování může především proces hydraulického frakování, jak předpokládá nedávná práce Roberta W. Howartha z Cornellovy univerzity

    Jak ven z energetické krize? Na uhlí a plyn zapomeňme, budoucnost je v obnovitelných zdrojích – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/10/jak-ven-z-energeticke-krize-na-uhli-a-plyn-zapomenme-budoucnost-je-v-obnovitelnych-zdrojich/

    a jeste neco k tomu lakovani :)

    Čistý plyn je špinavá lež, burcují aktivisté – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/11/cisty-plyn-je-spinava-lez-burcuji-aktiviste/
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: To co si napsal je rizí idealismus, ale jak konkrétně by si řešil problém videokonference pro 1,4mio dětí, aby byl vyřešen v nějakém rozumném časovém horizontu (jednotky let)?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: Co je samozrejme zacarovany kruh, ked uz raz tento monopol nanutis, tak z neho nevystupis. A nie je to len chranit data, ty si nuteny vstupovat s microsoftom (alebo googlom:) do zmluvneho vztahu, ktory z mojho pohladu obsahuje neakceptovatelne ustanovenia. AK uz chceme nutit ludi nieco take pouzivat, museli by sme najprv zarusit, aby sa ta korporacia aspon chovala v sulade s nasimi zakonmi. Co sa nechova (ci uz ochrana dat, ich zber v zahranici, alebo odrbavanie na daniach). Ked vytvoris rozumne nastaveny problem k rieseniu, tak on ho ten trh vyriesi, ak v tom bude vidiet perspektivu. A inak nieco podobne je mozne povedat o lubovolnom IT, preco at decentralizovanu siet, kde si kazda organizacia riesi veci sama, ked je mozne mat korporatnu singularitu, ktora bude ovladat celu sspolocnost?

    Ad funguje/nefunguje: To je ale do znacnej miery vec vnimania, bol som nuteny v praci pouzivat teamsy, a furt to nejak nefungovalo, tak sa iba pokrcilo ramenami, "zas to nefunguje", a islo sa dalej. U jitsi, aspon co som ladil, tak 90% problemov boli nakoniec uzivatelia s starym, zabugovanym browserom/klientom. Cim viac to riesis, tym mas nakoniec vyladenejsi produkt. A veci ako https://meet.vpsfree.cz/ ukazuju, ze to moze fungovat aj v mensom.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: On ti nikdo než ty nadnárodní korporáty to za nějakou rozumnou cenu nenabídne, že pokud počítám ČR tak na videokonferenci pro 1,4mio dětí (počet žáků ZŠ a SŠ) by bylo potřeba x slušně vybavených datacenter, který by víceméně stály bez použití a čekalo by se, kdy se to rozjede. Jinak jak to dělat netuším, že takhle velkou kapacitu ti nikdo v řádu jednotek dnů neuvolní. Když se podívám na opensource Jitsi, co používáme, tak na jednoho usera je dle specifikací je potřeba 3-5mbit a na 5 userů 1 jádro a 0,5GB RAM navíc jsme to nějak spolehlivě nerozchodili ani interně, tj aby mohli mít všichni zaplý kamery a to máme relativně disciplinované uživatele a to žáci škol nejsou. Že by si to řešily školy on premise samy je díky tomuhle fakt scifi.
    TJ se bijou 2 naše principy a to chránit data vs snažit jet hospodárně a ekologicky.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: lenze ono ani MS nesplnuje podmienky, napr. gdpr a podobne. A nutit deti do vendorlockinu na konkretnu technologiu konkretnej korporacie je proste zle. A nutit deti odovzdavat svoje biomerticke data niekam do zahranicia je tiez zle.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: Já nevim, přejít od MS k místním šikulům typu Gordic nebo OK system, tak je to spíš šlápnutí z bláta do louže a imho něco podobnýho to bylo, když co tam psali, tak to řešení neutáhne zadaný počet žáků. Navíc jde celkem dost těžko konkurovat cenou, když MS365 A1 je zdarma.
    Dcera minulý rok měla vzdálenou přes nějakou školu v pyžamu a tak nespolehlivou věc jsem dlouho neviděl.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Německá spolková země se snažila zbavit Microsoft Teams a Office 365, soud jí to zakázal  – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/nemecka-spolkova-zeme-se-snazila-zbavit-microsoft-teams-a-office-365-soud-ji-to-zakazal/sc-3-a-214114/
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    OTZ: pouzivanie plynu na ako hlavneho zdroja na spalovanie je prasacina. Ale pozivat ho na vykryvanie spiciek pri vypadku OZE, napriklad, je +- ok. Pri pouziti v nejakych paroplynkach pouzivanych na tento ucel, tak vyrabas tak 1-2% celkoveho casu, a v podstate len vykryvas prave tie momenty, kedy ti naraz nefuka/nesvieti. Je to rychlejsie a lepsie ovladatelne nez uhlie a jadro, cistejsie nez uhlie, a celkove toho plynu nejake kvanta nespotrebujes.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Neměl jsem na mysli provozní technickou bezpečnost, ale zabezpečení proti úmyslnému útoku - ať už snaze o poškození/zničení zařízení nebo snaze získat/rozptýlit po okolí radioaktivní materiál. A nemusí to být jen klasičtí teroristé, i některé eko organizace jsou dost militantní aby něco takového udělali, aby ukázali, jak je jaderná energie nebezpečná.
    Zkus např nad každou JE vyhlásit bezletovou zónu, když jich bude po republice 100.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam