• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEB: Popravdě, to že kampaň bude stát za hovno jsme věděli už před tím, než si toho začly všímat media, viz analýza volebních výsledků výcuc z HN, kam tenhle dokument někdo poslal, ač měl být neveřejný do zasedání celostátního fora (proto ho nenalinkuju celý)

    Ztratili jsme pirátskou identitu, z našeho silného loga zůstal jen font a kolečko. Nedokázali jsme komunikovat, řešit rychle problémy a nebylo jasné, kdo je za co zodpovědný. Zmíněné chyby uvádí Piráti ve vlastní analýze, v níž hledají příčiny volebního debaklu z října. Po něm se počet Pirátů ve sněmovně zmenšil z 22 na pouhé čtyři poslance.

    Interní dokument mají HN k dispozici. Strana v něm celkem na 16 stranách viní z neúspěchu nejen sebe, ale například i agenturu BeefBrothers, která přichystala kampaň pro společnou volební koalici Pirátů s hnutím STAN. Toto spojenectví ale Piráti podle analýzy nedokázali lidem pořádně vysvětlit. „Smysl naší koalice nebyl v komunikaci jasný. Vypadalo to, jako že se Piráti maskují za STAN, protože v minulosti provedli něco zlobivého,“ uvádí analýza jednu z příčin.

    Agentura také navrhla vytvoření nového společného loga koalice a upozadění černé vlajky jako symbolu Pirátů. To strana zpětně považuje za omyl. „Silné logo bylo nahrazeno kolečkem a to bylo asi tak vše, co v kampani z naší identity zůstalo,“ stojí v dokumentu, jenž v úterý dostali členové strany. Z grafiky typické pro Piráty tak v propagaci zůstal prakticky jen font, čehož si podle straníků většina voličů zřejmě vůbec nevšimla.

    „Agentura prosazovala zbavení se archetypu rebela, abychom se představili v kompetentním světle. Postupně došlo k osekání všeho, co doposud značka Pirátů představovala. Grafickými prvky počínaje přes nonkonformitu a pestrobarevností konče,“ uvádějí dále Piráti. Podobně již před volbami hodnotil společné akce i marketér Jakub Horák, autor úspěšné kampaně Pirátů z roku 2017.

    Většina strategických kroků a změn v kampani nicméně vycházela z průzkumů veřejného mínění. A to včetně změny loga nebo výběru témat, která by voliči mohli ocenit. Přesto agenturu vedle tvůrců analýzy kritizuje i bývalý poslanec strany Mikuláš Ferjenčík. Ten zároveň uvádí, že BeefBrothers doporučil předseda STAN Vít Rakušan, na jehož mínění nakonec dali. Sami starostové s agenturou spolupracují již několik let.

    „Výhrady slyším až od vás. Sám s výsledkem pochopitelně nejsem spokojený. Celá řada věcí se dala udělat lépe, ale to je vše, co mohu říci, protože to je debata, kterou bych v ideálním světě měl vést s klientem, a nikoli s novinářem,“ reagoval na výtky majitel BeefBrothers Ondřej Drábek.

    Naše kampaň nebyla dobrá, nereagovali jsme na podněty vlastních lidí, říká Richterová
    22. 11. 2021
    Chyby v kampani však Piráti vyčítají i sami sobě. Druhou závažnou sérii chyb spatřují tvůrci analýzy ve špatné komunikaci a několika manažerských selháních. Nenašli například člověka, který by za stranu odpovídal za kvalitu a přebírání materiálů od BeefBrothers. Anebo nenašli piráta, který by měl na starosti strategii kampaně. Nebylo tak jasné, kam kampaň směřuje.

    „Ivan Bartoš neměl ve skutečnosti žádný stálý support, zatímco Rakušan měl k ruce neustále asistentku, která mu podrobně plánovala celou kampaň. I proto mohl zastínit společného lídra,“ líčí dokument další potíže.

    Kampaň navíc měla dva manažery a v tomto dvouhlavém vedení nebyly jasné jejich kompetence. Piráti tak nedokázali řešit každodenní potíže. „Situace eskalovala a lidé ve štábech často ani nevěděli, kam s urgencí jít a jak ji dostatečně jasně předat, aby byla reflektována. Tak rostla frustrace, která byla zesilovaná i historií osobních vztahů,“ tvrdí Piráti v dokumentu.

    Naproti tomu STAN reagoval rychle, čímž jim podle analýzy v některých oblastech kampaň „upirátil“. „Nepodsouváme STAN velký komplot na únos kampaně, ale spíše došlo k tomu, že kdo dříve něco udělal, tak to pak taky zůstalo. A STAN činil prostě rychleji a nečekal na vyjasnění sporných věcí,“ rozebírají autoři analýzy.

    Na seznamu nedostatků jsou i výroky o „bílých páprdech inklinujících k fašismu“, jak častoval své kolegy poslance pirát Ondřej Profant, či zahájení kampaně, kde nebyly vidět skoro žádné ženy. Vše se sčítalo s dezinformacemi na sociálních sítích a antikampaní z pera hnutí ANO.

    V červenci se podle Pirátů „kampaň vymkla z ruky a ztratila linku, která by dala lidem ústřední myšlenku a stala se důvodem, proč stranu volit“. „Tři čtvrtě roku jsme pracovali na monumentálním programu a pak jsme z toho voličům nic moc neukázali,“ říká pirátský exposlanec a jeden z autorů analýzy Radek Holomočík.

    Výsledkem toho všeho bylo, že koalice Pirátů a STAN v říjnu získala bezmála 16 procent hlasů voličů, byť ještě na jaře měli podle průzkumů šanci volby vyhrát. Na koalici vydělalo hlavně hnutí STAN, které díky preferenčním hlasům získalo 33 poslaneckých mandátů, což je pro hnutí dosud největší úspěch. Piráti naopak ve spojenectví mandáty ztratili.

    Předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš obsah materiálu nekomentoval. „Pokládáme za správné se poučit a zlepšit. Hned po volbách jsme straně slíbili zpracovat komplexní povolební analýzu včetně analýzy našich společných chyb, abychom zapracovali na zlepšení procesů do budoucna. O analýze budeme jednat s koaličním partnerem,“ sdělil HN.

    Bartoš bude nadcházející víkend opět kandidovat na post předsedy strany. Po mnoha letech, kdy měl vítězství prakticky jasné, bude i kvůli volebnímu debaklu čelit obtížným soupeřům, jako je třeba senátor Lukáš Wagenknecht.
    OTZ
    OTZ --- ---
    a ze zrovna komunisticky novinky.cz aka rude pravo, ste se posrali v kine brat to vazne ne? :D zkurvenej bulvar a clickbaity, nic jinyho
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    HONCKA: politika na narodni urovni ale je o "nalepkach" a dojmu. A tobe to mozna ukradeny byt muze ale pruzkumy a konec koncu i volby ukazali za lidem to jedno neni.
    Takze co si mysli media je bohuzel tezce dulezity.
    KEB
    KEB --- ---
    HONCKA: popravdě když média říkala, že vaše kampaň stojí za hovno (zdravíme ferjencika), tak jste možná poslouchat měli.

    Zatím to s vámi vidím na dokonalou implozi a pád do nicoty.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEB: Nálepky jsou mi ukradený, jet podle toho, co si myslí média se těžce nevyplatilo
    KEB
    KEB --- ---
    HONCKA: bla bla bla to je jedno odkud to je, teď už se te neomarxisticke nálepky nezbavite.

    A pokud se dostane do vedení strany, tak se jí to bude vracet stejně jako Bartošovi jeho muslimská Evropa.

    Co se týče petikoaloce, tak jsem kromě krysy Gazdíka, žádné útoky nezaznamenal spíš naopak. Ono to evidentně není ani potřeba vy se zlikvidujete sami.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BUGAS: Co jako, když se někdo chová jak zmrd, tak je normální ho poslat do prdele a Miki zmrdovatí přímo ukázkovým způsobem
    KEB
    KEB --- ---
    JIRIX: revoluce vždycky nakonec sežere své děti...

    Úplně to nepasuje, ale bavím se dobře. Že zrovna pan ferjencik má potřebu se vyjadřovat, je zábavné, a jak je mi Gregorová že srdce protivná, tak s ní souhlasím.

    V ODS i u stan se musí válet smíchy
    KEB
    KEB --- ---
    BUGAS: začíná to být prdel :-D
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEB: Jaký prohlášení? Je to z diskuze na foru z 9.9.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    OTZ: já jsem jen chemik, byť asi převzdělaný, ne těžař ;) při těžbě uhlí i plynu devastuješ krajinu a neumím rozhodnout, při čem víc. hydraulické štěpení je zlo, zvýšilo sice dostupnost, ale ničí podloží stejně jako povrchové či podpovrchové doly uhlí. vyhodnotit celkový negativní vliv nedokáže, takže jen intuitivně dovozuju, že nahrazujeme čerta ďáblem s tím, že ten ďábel není tak špatný jako čert. jistě, u plynu, zvláště těženého štěpením, uvolňuješ metan, ale těžba uhlí zase mraky těžkých kovů a pevných uhlíkatých sloučenin a prachu.

    čistě termodynamicky, za jakýkoliv zdroj energie něčím nenávratně platíš (proto si myslím, že "obnovitelné zdroje" jsou nesmyslný pojem), a dohodnout se, za který míň, toť úkol v pravdě nadlidský. to, co nám dnes přijde jako nepodstatný detail, se může v budoucnu ukázat jako klidné doutnající rašeliniště, které z ničehož nic bouchne plamenem. viz třeba teď popularizovaní žraloci. jo, mohli jsme si myslet, že jejich zabíjením jen rozkolísáme potravní řetězec, ale ukazuje se, že je za tím podstatně víc důsledků, které jsou neintuitivní a nepředvídatelné.

    imho je důležité postupovat s rozmyslem, nelámat věci přes koleno, protože tak můžeme vyvolat horší duchy, než tím, co už máme. nejde jen o to, že bychom mohli zvolit technologicky nevhodné řešení, ale zvyšování sociální nestability, ať už z jakéhokoliv důvodu, je taky cesta do pekel. ano, lidi panikaří, mají iracionální strach, a proto součástí každého řešení (i té zatracené epidemie) musí být i ohledy na kulturně-sociální aspekty. při dnešní složitosti společnosti a vzájemné provázanosti nejde použít pro navození změny "politické buldozery" jako to ještě šlo v polovině XX. století. podívejme, jakou spoustu nepředvídatelných ekonomických a sociálních důsledků má i taková de facto měkká epidemie jako je covid 19. musíme se ještě hodně učit. jen jako příklad zásadní změny, kdyby dnes v evropě nepřežilo epidemii 30 % populace jako ve století XIV., hrabali bychom se z toho ne 200 let, ale podstatně déle (a to už věděl i spisovatel asimov, když začal psát v padesátkách nadaci). dnes do toho je maličko foukneš a už se to sype; robustnost společnosti s narůstající složitostí zákonitě dramaticky klesá (aspoň tolik si pamatuju z teorie komplexity).

    tl;dr rozhodnout se stran nových zdrojů energie zodpovědně je dost těžké, a unáhlené emotivní soudy a politické příštipkaření tomu nepomáhají. a to i s vědomím toho, že okamžik nezvratné změny k horšímu nevědomky propásneme.
    OTZ
    OTZ --- ---
    KRAMERIUS: ktery ekoteroristy mas na mysli, prosimte?
    OTZ
    OTZ --- ---
    GAARQ: no, prave ze o moc lepsi nez tim dratem do oka to neni, spis je to uhli lakovany na ruzovo (z ekologickyho hlediska, nejak jsi zapomnel na tezbu):

    Ve skutečnosti je zemní plyn z emisního hlediska přinejmenším stejně špatný jako uhlí, a to kvůli emisím metanu s vysokým skleníkovým potenciálem. Za vysoké úniky zemního plynu při těžbě, dopravě a skladování může především proces hydraulického frakování, jak předpokládá nedávná práce Roberta W. Howartha z Cornellovy univerzity

    Jak ven z energetické krize? Na uhlí a plyn zapomeňme, budoucnost je v obnovitelných zdrojích – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/10/jak-ven-z-energeticke-krize-na-uhli-a-plyn-zapomenme-budoucnost-je-v-obnovitelnych-zdrojich/

    a jeste neco k tomu lakovani :)

    Čistý plyn je špinavá lež, burcují aktivisté – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/11/cisty-plyn-je-spinava-lez-burcuji-aktiviste/
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: To co si napsal je rizí idealismus, ale jak konkrétně by si řešil problém videokonference pro 1,4mio dětí, aby byl vyřešen v nějakém rozumném časovém horizontu (jednotky let)?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: Co je samozrejme zacarovany kruh, ked uz raz tento monopol nanutis, tak z neho nevystupis. A nie je to len chranit data, ty si nuteny vstupovat s microsoftom (alebo googlom:) do zmluvneho vztahu, ktory z mojho pohladu obsahuje neakceptovatelne ustanovenia. AK uz chceme nutit ludi nieco take pouzivat, museli by sme najprv zarusit, aby sa ta korporacia aspon chovala v sulade s nasimi zakonmi. Co sa nechova (ci uz ochrana dat, ich zber v zahranici, alebo odrbavanie na daniach). Ked vytvoris rozumne nastaveny problem k rieseniu, tak on ho ten trh vyriesi, ak v tom bude vidiet perspektivu. A inak nieco podobne je mozne povedat o lubovolnom IT, preco at decentralizovanu siet, kde si kazda organizacia riesi veci sama, ked je mozne mat korporatnu singularitu, ktora bude ovladat celu sspolocnost?

    Ad funguje/nefunguje: To je ale do znacnej miery vec vnimania, bol som nuteny v praci pouzivat teamsy, a furt to nejak nefungovalo, tak sa iba pokrcilo ramenami, "zas to nefunguje", a islo sa dalej. U jitsi, aspon co som ladil, tak 90% problemov boli nakoniec uzivatelia s starym, zabugovanym browserom/klientom. Cim viac to riesis, tym mas nakoniec vyladenejsi produkt. A veci ako https://meet.vpsfree.cz/ ukazuju, ze to moze fungovat aj v mensom.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: On ti nikdo než ty nadnárodní korporáty to za nějakou rozumnou cenu nenabídne, že pokud počítám ČR tak na videokonferenci pro 1,4mio dětí (počet žáků ZŠ a SŠ) by bylo potřeba x slušně vybavených datacenter, který by víceméně stály bez použití a čekalo by se, kdy se to rozjede. Jinak jak to dělat netuším, že takhle velkou kapacitu ti nikdo v řádu jednotek dnů neuvolní. Když se podívám na opensource Jitsi, co používáme, tak na jednoho usera je dle specifikací je potřeba 3-5mbit a na 5 userů 1 jádro a 0,5GB RAM navíc jsme to nějak spolehlivě nerozchodili ani interně, tj aby mohli mít všichni zaplý kamery a to máme relativně disciplinované uživatele a to žáci škol nejsou. Že by si to řešily školy on premise samy je díky tomuhle fakt scifi.
    TJ se bijou 2 naše principy a to chránit data vs snažit jet hospodárně a ekologicky.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: lenze ono ani MS nesplnuje podmienky, napr. gdpr a podobne. A nutit deti do vendorlockinu na konkretnu technologiu konkretnej korporacie je proste zle. A nutit deti odovzdavat svoje biomerticke data niekam do zahranicia je tiez zle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam