KEDRIGERN: k digitální transformaci si dovolím z mého života...
V průběhu roku 2021 si zakládám živnostňák, přihlašuju se k paušální dani, všechno platím jak mám. O dva měsíce později si v aplikaci VZP náhodou všimnu, že údajně nemám zaplacené pojištění (ačkoli paušální daň platím v termínu) a následně zjistím, že finančák se neráčil pojišťovně oznámit, že jsem v režimu paušální daně. Následovala zuřivá komunikace s finančákem, během které jsem se dozvěděla "že jim tam v systému nešlo něco překliknout" a tudíž to nechali vyhnít. Následně zjistím, že peníze, které řádně platím, neodchází ani sociálce. Na finančáku mi řeknou, že to je problém sociálky a že to mám vyřešit s nimi, na sociálce mi řeknou, že to je problém finančáku a že nechápou proč chtějí abych to řešila já...
O pár měsíců později živnost přerušuji (protože nastupuju na normální úvazek), na finančáku odevzdám nějaký formulář o tom, že jsem přerušila živnost a že už nebudu platit paušál. Všechno ok, přijde mi dokonce doporučeně od finančáku potvrzení, že už v paušálním režimu nejsem. Ups...pojišťovna mě pořád eviduje, že jsem v paušálním režimu, přestože jsem jí nahlásila že už nejsem OSVČ. Pojišťovna mi napsala: "vaše oznámení číslo xxx o ukončení výdělečné činnosti nebylo možné vyřídit z důvodu: nelze zadat - klientka je v paušální dani." Volám na pojišťovnu co to je, tam mi řekli, že mám problém vyřešit s finančákem, že jim prý finančák nic nenahlásil. Trochu se obávám, že podobný problém bude i se sociálkou.
sečteno a podrženo: desítky protelefonovaných minut, úředníci si vás přehazují jako horký brambor (nikdo za nic nemůže a vyřešte si to sama). Kdybych všechno sama nekontrolovala, mohla bych třeba zjistit, že mám x desítek tisíc dluh na pojistném, ačkoliv jsem platila paušální daň řádně a v termínu