• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Nejsem ani žena, ani nemám VŠ titul a po takových kandidátech zase není extra velká poptávka.

Já VŠ titul mám, ale domnívám se, že by v parláči ani jinde neměli sedět jen lidi s titulama. Aby to pak nedopadlo, že za „dolních deset mega“ mluví pár otitulovaných strejčků a tetiček, kteří v duchu starýho špatnýho paternalismu vědí, co je pro lůzu dobrý, ale ta „lůza“ se s nima jako na potvoru nebude chtít identifikovat a radši to ke škodě své i naší hodí Babišovi nebo Okamurovi.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NECROMAN: goofy, pls...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    STAROJDA: zrovna Michálek, Lipavský a další prohlásili, že v kampani rádi pomohli každému, kdo si řekl. Není to tak, že by Miki měl nějakou exkluzivitu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: fajn, ale lidí, kteří už moc neusilují o nominaci v primárkách - přesto, že nominaci samotnou by asi neměli problém získat - není v Pirátech málo. Já jsem sebekriticky vyhodnotil, že pokud moje preferenční hlasy stěží obhájí pořadí na kandidátce, tak asi nějakým závratným přínosem pro volební výsledek strany asi nejsem, a je pro mě zajímavější se v pozadí zabývat nějakou konzistencí a vnitřní logikou našeho programu, ne se snažit někde cpát jako "mluvící tvář" strany. Nejsem ani žena, ani nemám VŠ titul a po takových kandidátech zase není extra velká poptávka.

Zeptej se sám sebe: jakou profesi vlastně Mikuláš vykonával předtím, než se vydal na dráhu profesionálního politika v řadách Pirátů? Smějeme se Markovi Bendovi z ODS, ale kolik lidí by fakt mělo být "celoživotními politiky"? Kolik nových "Marků Bendů" by měli Piráti vygenerovat?

Aby bylo jasno - já jsem pro to, aby v politice byly rovnoměrně zastoupeny všechny generace, které mají různé zkušenosti, různé vnímání reality, různé úhly pohledu. Rozhodně jsem proti gerontokracii, podle mě v USA udělali moc dobrý krok, že Bidena přesvědčili, aby už se tam necpal (a možná ho ani nemuseli přesvědčovat, možná to bylo takhle promyšlené od začátku a on tam prostě jen hrál "falešný cíl" odvádějící pozornost, nějaký čas... cíl, do kterého bylo až příliš snadné se trefovat...)

Přiznejme si, že Mikulášovi asi více vyčítáme naprosto neslanou-nemastnou mediální prezentaci Pirátů v rámci koalice Pir-STAN, která cílila na normies tak třeskutě, že pro jistotu všichni Piráti byli poschováváni jako příliš excentričtí a vůbec nebyli vidět. Teď v těch Eurovolbách je to jen taková dohra, kdy výsledek v pirámrkách asi jasně naznačoval, co si členové většinově myslí - a on prostě tou svou kampaní výsledek primárek nerespektoval. Pravděpodobně škoda, kterou tím způsobil, příliš velká nebyla, ale jde o to, že CF mu prostě - právem nebo neprávem - klade za vinu tragický výsledek Pirátů v koalici PirSTAN. A tady jde o to, že i kdyby to jeho vina nebyla, tak si musí uvědomit, že když v té době byl v pozici, ze kterého to _mohl_ (aspoň hypoteticky) ovlivnit. Přesto všechno získal důvěru CF do té míry, že se na kandidátní listinu dostal, byť na nevolitelné místo (myšleno nevolitelné bez opravdu agresivního kroužkování svými sympatizanty). Což znamenalo, že prostě CF si ho prokleplo, jestli bude v kampani schopen vystupovat jako týmový hráč... a vyhodnotilo to, že prostě ne. Takže ano... šlo o to, že měl ve straně jakousi "podmínku" za ty předchozí volby, mohl normálně fungovat dál, kdyby chtěl... ale on to tak nevnímal a chtěl všem nejspíš "vytřít zrak", nebo já nevím, já v té době byl na cestách a vnímal jsem situaci jen hodně zhuštěně.

Pořád je oproti jiným členům strany, kteří jsou nositeli jiných agend, v médiích zatraceně vidět. a tímhle jsme ho opět zviditelnili, protože ze sebe bude dělat "mučedníka". Probléme je, že Mikuláše je prostě tak trochu nositelem agendy "sebe sama". Ano, zabýval se medializací činnosti Pirátů v těch začátcích, a na to jak jsme měli omezené možnosti, to zezačátku nebylo špatné. Od začátku bylo vidět, že ho ty grassroots prostředky svazují a že by si rád hrál s "velkými kliky" - měl tendenci vždycky někde pronajmout nějaké ty billboardy a tak. Otázka je, jestli schopnost oslovit právě ten typ voličů, na který tohle platí, potom nerozmělňuje náš program a nenutí nás to vlastně nabízet ne náš program, ale takový program, který poptávají tihle voliči... jinými slovy, jestli nás to netlačí k populistickým zkratkám. Mikulášův přístup k prezentaci Pirátů prostě vždycky směřoval k prezentaci značky, které bude možné dát jakýkoliv obsah a ne k prezentaci programu, který se původně výrazně lišil od čehokoliv, co bylo na konvenční pravolevé škále k dispozici.

Já třeba rezignoval na funkci garanta programového bodu soukromí u Pirátů už dávno - myslím ještě předtím, než jsme garanty programých bodů zrušili. Já o tom tehdy hodně přemýšlel a zjistil, že je to opravdu tragické - jediné, co mi napadá, je určitá decentralizace, proto např. fandím Fediverse, místo centralizovaným produktům firem META, Google, Xitteru apod. - a třeba dneska, kdybych tím garantem byl, tak bych se musel chytat za hlavu nad tou centralizovanou evidencí hotelových hostů, protože to si o průšvih přímo říká. Naštěstí už garantem ničeho nejsem, a jsem ve věku, kdy spíš, než abych se vnucoval, trochu čekám, že mi někdo začne přemlouvat - a když ne, tak se nic nestane, zabavím se jinak.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    NECROMAN: Díky za report. V médiích zatím nic není, tak zapínám stopky :)

Jinak já mám teda spíš pachuť právě z Ferjenčíka. Sleduju ho, nepřijde mi nějak mimo. Dobrej Pirát. Ale ta jeho kampaň do EU mi fakt vadila. Jako voličovi mi to přišlo:
    - nekolegiální. A tohle za mě dopadá i na Hřiba, Michálka a Lipavského.
    - cringe jako taková.
    - nepříjemná i tématem "vote jesus". Jako nejsem citlivka, ale vnímám, že to pro mnohé může působit urážlivě a hodně arogantně.

Za mě by bylo lepší, kdyby konstruktivně kritizoval celkovou kampaň a respektoval svojí pozici na kandidátce. A svojí kampaň vedl v normě. Např Férovka podcast je za mě super.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: sice je to "doporučení", ale reálně je to politická poprava. Neumím si představit, že by se teď dostal v primárkách do sněmovny nebo komunálu na volitelné pozice.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Já vaše fórum čtu rád, takže mě to mrzí taky.

btw nedávno jsem při hledání něčeho narazil na starý odvolávání I. Vašíčka. Kde tomu je dneska konec... aha, je krajský zastupitel. Ještě zlobí na Parlamentkách? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: no, v podstatě, tolik lidí se nám vysmívalo, když jsme věci na fóru probírali veřejně, že to někteří členové neunesli a začali si hlídat, zda se baví jen v uzavřených jednáních. za mě ta otevřenost debat byla jedním z nejzajímavějších momentů Pirátů a samozřejmě ta "normalizace" je strašným krokem zpátky, protože za dalších pár let to, jak jsme to dělali už před 10 lety, bude úplná norma.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DOCKINEZ: Neverejne, https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=881873#p881873 (co je podla mna skoda, ze stale viac a viac veci sa riesi neverejne, ale respektujem volu CF)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nešlo by to pls s odkazama? Nebo se tahle věc probírala neveřejně?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NECROMAN: CF nemoze nikomu zakazat kandidovat, moze iba doporucit nekandidovat. Co presne spravilo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: no, ta kampaň v řadě ohledů asi nebyla lepši. Jinak ten závěr je:

Celostátní fórum:
    A1) má za to, že Mikuláš Ferjenčík nerespektoval pokyny vedení kampaně a postupoval v rozporu se stanoviskem Republikového předsednictva ohledně osobnostních kampaní
    A2) má za to, že Mikuláš Ferjenčík svým jednáním v rámci kampaně do Evropského parlamentu poškodil Českou pirátskou stranu
    A3) vyzývá Mikuláše Ferjenčíka, aby se do konce roku 2026 neucházel o místa na kandidátních listinách pod hlavičkou České pirátské strany

CF fórum prostě říká, co si myslí a "vyzývá". Nejde o závazný výrok, tedy že CF říká, že někdoi něco musí, nesmí, nařizuje, vylučuje ze strany. Takhle se dělá demokracie. Silové výroky je lepší ponechat autoritářům, alespoň je podle toho poznáme..
    KEB
    KEB --- ---
    NECROMAN: neřídil náhodou kampaň do sněmovny? To byl taky fenomenální úspěch
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    NECROMAN: Můžu potvrdit, že kampaň MF jsem zaregistroval,pak jsem taky viděl nějaký divný BB, co vypadaly jako reklama na nějakou divnou církev. Vše ostatní mě minulo...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Tak CFko právě sestřelilo Ferjenčíka za jeho Euro kampaň a defakto mu zakázalo kamkoliv kandidovat následující dva roky pod hlavičkou Pirátů.
    Mám z toho dost pachuť v puse, pokud se takto staví většina ke členům, kteří předvedli místy lepší kampaň, než jaká byla ofiko.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    btw ten návrh, kvůli kterému odešel Jirka Kadeřábek...
    ODok Portál - VeKLEP - Návrh zákona, kterým se mění zákon č.159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu, ve znění pozdějších předpisů, a dal...
    https://odok.cz/portal/veklep/material/KORNCUCDSZK4/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dneska jsem se dozvěděl, že o naší straně dokonce někdo stihl napsat disertační práci... :-) pravděpodobně je ke stažení v neveřejné části fóra. Čtu to a pak vytvořím recenzi :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: v začátcích někteří ukřivdění straníci, co byli odejiti, skutečně stranu nějaký čas celkem záměrně poškozovali. Tohle je v mezích nějakých snah o reformu. Problém je, že ty snahy o nějakou transformaci strany jsou různými "frakcemi" ironizovány a často ani není jasné, kdo je v jaké frakci, protože se to překrývá.

Obecně jsem zvědavý, jak se tohle vyvine. Lidí, kteří by byli většinově přijatelní, aspoň trochu známí a současně byli schopni obsadit předsednický post ve straně, zase tolik nemáme. Ivanovy výstupy do médií měly většinou nějakou hlavu a patu a všichni... voliči, členové strany, sympatizanti... na něj byli už tak nějak zvyklí. Ale jestli takovéhle kompromisy dělá jako ministr, jak by to vypadalo, kdybychom byli silnější a on byl nominován třeba na předsedu vlády? Tam by tlak na kompromisy byl ještě daleko větší...

Existují samozřejmě nějaké snahy transformovat programové teze Pirátů, aby byly nějak stravitelnější, mainstreamovější a tak nějak celkově mlhavější. Ona "digitalizace" není automaticky bojem za občanská práva, a třeba já si s úřednicema na různých úřadech klidně pokecal rád, já nikdy netrval na webovém rozhraní. Důležitější je, jaké mám jako občan práva a jaké povinnosti... to je to, o co se hraje. Na formě mě nikdy až tak moc nezáleželo, akorát prezentace Pirátů se šíleně moc stočila tímhle směrem...
    KLIP
    KLIP --- ---
    ze Bartos mrda na piratsky idee jsem pochopil uz v roce 2014. CFko je čůrák.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Však já na něj osobně taky nemám negativní názor. Na tom DR ho pravidelně čtu a na fóru koneckonců taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam