DOCKINEZ: v začátcích někteří ukřivdění straníci, co byli odejiti, skutečně stranu nějaký čas celkem záměrně poškozovali. Tohle je v mezích nějakých snah o reformu. Problém je, že ty snahy o nějakou transformaci strany jsou různými "frakcemi" ironizovány a často ani není jasné, kdo je v jaké frakci, protože se to překrývá.
Obecně jsem zvědavý, jak se tohle vyvine. Lidí, kteří by byli většinově přijatelní, aspoň trochu známí a současně byli schopni obsadit předsednický post ve straně, zase tolik nemáme. Ivanovy výstupy do médií měly většinou nějakou hlavu a patu a všichni... voliči, členové strany, sympatizanti... na něj byli už tak nějak zvyklí. Ale jestli takovéhle kompromisy dělá jako ministr, jak by to vypadalo, kdybychom byli silnější a on byl nominován třeba na předsedu vlády? Tam by tlak na kompromisy byl ještě daleko větší...
Existují samozřejmě nějaké snahy transformovat programové teze Pirátů, aby byly nějak stravitelnější, mainstreamovější a tak nějak celkově mlhavější. Ona "digitalizace" není automaticky bojem za občanská práva, a třeba já si s úřednicema na různých úřadech klidně pokecal rád, já nikdy netrval na webovém rozhraní. Důležitější je, jaké mám jako občan práva a jaké povinnosti... to je to, o co se hraje. Na formě mě nikdy až tak moc nezáleželo, akorát prezentace Pirátů se šíleně moc stočila tímhle směrem...