• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAIDEL: dobře, ale tady je to o tom, že nechápeme mindset úředníků. Jádro jejich role ve společnosti je hlídat jakoukoliv odchylku od normálu, jakoukoliv nepravidelnost, hlídat, aby lidi napodobovali jeden druhého (aby jeden dům byl jako druhý, apod.) a aby kreativní odchylky od normy byly potlačované už v zárodku. Je to něco jako imunitní systém společnosti. Takže samozřejmě, na takovejchle blbinkách se vozej, tím oni žijou celej život...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL: třeba to napojení na registry mi ale přijde jako snadno dořešitelné. to mají i soukromé informační systémy, že se cosi předvyplní z registrů...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    PJGEPR: ve zkratce: věděl jsem o tom kulové a až v senátorském klubu důchodců jsem si našel něco, s čím se můžu ztotožnit
    zbytečný číst
    plus za ty emotikony místo slov - socky mu dělá vnučka, nebo mu taky jeblo?
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    KAMAHL: Systém jsem neviděl, ale připadají mi zajímavé stížnosti, že systém se chová nepředvídatelně a pro stejný vstup různě - na výsledek se nedá spolehnout.
    Buď jsou dotyční uživatelé hodně neznalí, nebo je něco důležitého uvnitř hodně špatně (nějaký kus kódu třeba nepočítá s tím, že se systémem může pracovat více uživatelů současně).
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    U Šípové jsem na FB nic nenašel tak ke včerejšímu jednání v senátním výboru:

Pavel Fischer - Teprve během jednání v senátu s názvem...
    https://www.facebook.com/share/p/8dLpT5UNVsgQhxFp/
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Mně by přišlo fakt smutný, kdyby Piráti dojeli na to, že v rámci digitalizace státu vznikl systém, který je technicky těžce superior čemukoliv předchozímu, ale jen má slabé UX
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    CAIDEL: Tak samozřejmě, ale BFU si řeknou, jak je ten systém hloupý. Technicky to bude prkotikna, ale to výsledné PR je úděsné.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KAMAHL: Reaguji jen na nadpis: No, lepší, když projde i fakticky nesprávný údaj (holt tam nemají zadávat píčoviny), než když by neprošel údaj správný (co já vím, vezmou limit z UNIX_TIMESTAMPU a neprojde nic pod 1970 :) Tohle je blbinka kterou programátor případně doladí za minutu.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Další mediální hnůj na stavební systém

Projde i rok narození 1111. Úředníci Bartošovi ukázali chyby v digitalizaci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ivan-bartos-senat-digitalizace-stavebniho-rizeni-problemy.A240814_144532_domaci_dh
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    KEDRIGERN: To byla jenom nadsázka směrem k tomu, že dříve a stejně i teď si musí projektant informace do dokumentace vyhledat a zapsat sám. Ostatně je to jeho starost, jak zmiňuješ.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SPIKE411: 1) Hovořím o výsledcích a o užitečnosti. Prostě to jde i bez firem, co by si za to řekli klidně víc jak 10x tolik.
    2) Neříkám, že to udělali Piráti
    3) Nicméně bez zapojení kabinetu digitalizace a DIA by to nebylo. Pomáhali jsme s legislativou, formálními procesy, napojením na registry, hodně se dělala magie s výkonem systémů, pomáhali jsme mediálně šířit důležité věci (např. se podařilo odstranit peak uživatelů)... bez koordinace by to nevyšlo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KEDRIGERN: Akorát s tím zrovna Piráti nemají nic společného, ačkoli to působilo trochu jako pirátská (myšleno nesystémová) akce, ne? Rozhodně bych to vzhledem k anabázi vzniku neoznačil za ukázkovou státní IT zakázku, jakkoliv to nakonec dopadlo naštěstí pro uživatele dobře.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Zas z mých soc sítí:

Pojďme se ještě jednou vrátit k systému Dipsy a elektronickému podávání přihlášek na střední školy. Máme už totiž k dispozici finální data o ceně i počtu podaných přihlášek.
    Přestože podání přihlášky elektronickou formou bylo dobrovolné, byla tato možnost masivně využívána. Systémem Dipsy bylo v prvním kole podáno celkem 144,5 tisíc přihlášek a ve druhém kole přes 29 tisíc.

Termín pro spuštění systému byl šibeniční, protože bylo rozhodnuto, že je třeba stihnout ještě letošní přihlášky. Systém nebyl dokonalý, ale zcela jednoznačně ukázal, že splnil svůj účel a nabídl užitečnou službu občanům. Systém přináší výhody na straně škol i žadatelů. Jasně na poprvé to bylo trochu stresující, ale do budoucna máme podrobné statistiky o úspěšnosti žadatelů. Žadatel nemusí s přihláškou nikam jezdit ani platit doporučený dopis. Škola zas má všechno elektronicky, ověřeně. A zřizovatelé škol, což jsou u SŠ většinou kraje, mohou lépe plánovat kapacity, protože jasně vidí poptávku.

Celkové náklady na systém se do 30. 6. 2024 vyšplhaly na 9 806 506 Kč s DPH. Do této částky je zahrnutý vývoj , výstavba serverové infrastruktury a jeho i její provoz s SLA. Pojďme si tady udělat jednoduchý výpočet výpočet. Máme 173 500 přihlášek. Kdyby se každá poslala doporučeně, tak je to při ceně 72 korun za doporučený dopis 12 492 000 Kč. To je víc jak cena celého systému, který sloužit i další roky! A to vůbec nepočítáme ušetřený čas.

Jsem rád, že digitalizace proniká do našich životů a stává se pro nás užitečným pomocníkem!
    OTZ
    OTZ --- ---
    anw to zvyseni poplatku za turistu taky dopadlo tristne, porad je smesnej. a pak se divme jakej tu je bordel ze.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OTZ: Asi tak anonymne, jak jsou anonymni uzivatele Facebooku, samozrejme.
    OTZ
    OTZ --- ---
    PULNOC: no, nejvic povyku kolem toho nadelal ten debil Pospisil (kterymu z toho asi kape, proc by jinak rval zejo), jestli se dobre pamatuju (slo o navrh udelat statistiku "obyvanosti" podle spotreby elektriny, anonymne, a uz z toho se mohl posrat), chvili to rotovalo v mediich a jak se to objevilo, tak to zase zmizelo, ticho po pesine. moc nechapu ze si to Zdena Hrib nedokazal prosadit.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    ONDRAT: Teď úplně nerozumím. Projektant přeci projekt připraví nezávisle na státu. A pak dostane pověření od klienta nebo klient (stavebník) a to se uploduje na portál stavebníka. Jde tedy o to, že v portálu stavebníka to dost věcí nedoplňuje? (Ty věci co chce portál přeci dávno v projektu jsou, čili je to jen o tom pár metadat vykopírovat)

Zatímco stížnosti, které obvykle řešíme jsou na ISSŘ na straně u úředníků.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PJGEPR: Projektuješ?
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    ONDRAT: A co jako? 🤷🏼‍♂️
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    PJGEPR: Jenom bych rád připomněl, že ani po staru nebylo pro projektanty nic propojeno s jakýmikoliv registry, katastrem, Ruian apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam