XCHAOS: To není přesné. Jako ministr, náměstek, poslanec apod. nemáš přiliš velké možnosti uplatnění manažerských schopností. Protože politický systém je nastaven pro "šlechtu". Předpokládá se, že jsi již dost bohatý, že si zajistíš zdroje sám (a v pozadí nejspíš zhodnotíš majetek jinak).
Extrémním případem jsem třeba já. Náměstek člena vlády bez jediného podřízeného a bez rozpočtu na agendu. Čili mohu vykonávat koordinaci a spolupracovat. Ale čistě sám nemohu moc nic. Na druhé staně statutární symboly tu jsou. Mohu si objednat auto s řidičem, mám rozpočet na občerstvení... ale nedej bože, že bych si sám chtěl zadat analýzu, najmout si někoho či něco podobného, mít nestandardní vybavení (třeba 4K monitor jako má každý stavební úřad) - nemohu. Stejně tak s prezentací. Prosím neberte to jako fňukání. Jen z první ruky předávám jak moc je náš stát nastavený tak, že nemůže fungovat jak by měl. Informoval o tom třeba i Jakub Drbohlav, který pracoval na MŠMT.
Ministři jsou na tom pochopitelně lépe. Ale třeba na MMR byli i poradci pod státní službou. Čili když tam Ivan Bartoš přišel, tak tam neměl místa pro své poradce a musel řešit tuto situaci. Blbost, ale hned to zdrží nástup plnohodnotného týmu třeba o 2-3 měsíce. A čas tiká. V mediích se samozřejmě řekne: "Jste tam 2 měsíce jaktože jste ještě neaktualizoval tuto vyhlášku" a v praxi váš expert na dané téma to buďto bude dělat zadarmo, anebo čeká na nástup...
Dalším šíleným faktorem jsou media. V dnešním světě musí mít před vším přednost. Čili máte domluvené jednání s úředníkem, který zaštituje danou agendu, ale vy mu ho musíte 2x zrušit, protože se zrovna někdo vyjádřil naprosto lživě, ale vy musíte reagovat hned. Následně v pracovní době čas nenajdete... a opět agenda trpí.