• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    JONY
    JONY --- ---
    XCHAOS: Lipavský především začal tíhnout ke kariéře. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Netušila jsem, že je to tak vážné, říká k Lipavskému pirátka Gregorová - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-gregorova-vysvetluje-proc-nikdo-nechce-vest-piraty-261737
    Protože ačkoliv my jako Piráti jsme měli v programu vystoupení z formátu 16+1 - teď už myslím 14+1, protože více zemí přestalo spolupracovat s Čínou -, tak právě na nátlak ODS se tak nestalo. A myslím si, že tohle jsou všechno indikace, že Jan Lipavský začal více tíhnout právě k tady těmto názorovým proudům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    A jednou zas ze socek:

Piráti odchází z vlády a končím tedy i já.

Mám radost, že se podařilo tolik skvělých věcí a že jsem mohl pracovat v tak úžasném týmu. Podařilo se nám nastartovat systémové změny, vytáhnout z popela roky mrtvé projekty.

Ale popořadě. Včera večer skončilo hlasování celostátního fóra Pirátské strany a velkou většinou odhlasovalo odchod z vlády. Ministři a náměstci proto končí a štafetu přebírají poslanci. Důvodem je samozřejmě nedůstojný přístup ze strany premiéra. Dlouhodobě jsme museli snášet nekonstruktivní jednání, třeba v oblasti rozpočtu, ale když se něčeho takového dopustí premiér, tak není na výběr. Není o čem jednat. Jen blázen by si myslel, že případný nový ministr za Piráty by dostal příležitost reálně plnit program.

Moc děkuji všem kolegům. Objevil jsem ve veřejné správě mnoho úžasných lidí, kteří chtějí věci měnit k lepšímu. Zvláštní poděkování patří Kabinetu digitalizace, ve kterém se sešel opravdu úžasný tým.

O tom, co se povedlo se rozepíšu v dalších postech, ale už teď vám mohu prozradit, že programové prohlášení vlády v oblasti digitalizace je po 3 letech ze 4 splněno ze 73 %.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KLIP: Nejde o to zalíbit se všem. Ale pokud chceme politické změny, tak se musíme dlouhodobě zalíbit alespoň 8 % voličů. Jinak nepřelezeš nikam a nikdo se s tebou nebude bavit. Také je důležitá dlouhodobost. Pokud si jen na 1 období, tak také nejsi moc důležitý.

Bez toho můžeš dělat aktivismus, avšak to je mnohem praktičtější v nějaké úzce zaměřené neziskovce. No a ta zas potřebuje i ty politické spojence.

A co je možná nejdůlžitější. Dlouhodobě potřebujeme změnu myšlení. Přeci nemůžeme být společností, která ignoruje změny klimatu, ochranu soukromí či technologický pokrok. To se musí opravdu alespoň trochu změnit celospolečensky. A na to je potřeba nějaký tlak (advokacie tématu).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: V podstatě rozhodnutí kašlat na core voličskou základnu padlo už v roce 2021, v souvislosti s nástupem PirSTAN koalice. Prostě z toho vyplynula spousta dalších věcí, které jsme si trochu naivně nepřipouštěli (my, kteří jsme měli pocit, že je to dobrý nápad, relativně... v kontextu tehdejší hrozby Orbánizace ČR pod vedením Babiše, nezapomínejme)

V současnosti se podle mě bude vývoj ubírat tak, že kariérní politici u Pirátů budou muset přehodnotit svojí kariéru (někteří i třeba mimo politiku - uvidíme, nepředbíjeme), a ten zbytek, co bude chtít politickou stranu dělat dál, i když toho času opoziční, se možná pokusí si tvrdé voličské jádro získat zpět, protože nebylo tak malé (podle mě něco kolem 4-6%, co by za to dali Zelení...)

Podle mě úplně nejhorší, co by se nám mohlo stát, není trajektorie Zelených - oni se možná ještě konsolidují a překvapí a možná i v souvislosti s vývojem kolem Pirátů, protože ne všichni naši původní voliči se budou chtít přeorientovat na STAN nebo na bůhvíkoho - ale spíš trajektorie Karoliny Peak po rozpadu Věcí Veřejných. Pořád jsou tady příklady vývoje stran po roce 1989, které skončily daleko hůře, než my. Vydržet 15 let není tak málo a já si myslím, že klidně ještě dalších 15 dáme...
    KLIP
    KLIP --- ---
    KEDRIGERN: To je prave ten problem, ze se snazite delat veci pro vsechny "obcane". Zalibit se vsem. A pritom serete na myslenky, na kterych strana stoji. Uzavirani jednani a vubec jakykoliv omezovani informaci (mimo GDPR a nebo jinak zakonem omezenych) kvuli medialnimu obrazu je sracka, protoze lidi budou informace stejne leakovat a vy prichazite o moznost ty informace uvest ve svem kontextu. A ti, co se o stranu zajmaji, zajima vas kontext. Kdyz se takhle dozvim o nejakym leaku z medii, tak zadnej kontext od strany nedostanu, ani si ho nemuzu udelat sam, protoze se do uzavreny diskuze nedostanu, takze mam jen prekrouceny kontext z medii.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: ano, že si nejde celý život vystačit s tím "jsme strana pro mladé", to je jasné. Spíš bych čekal, že se ti ex-mladí Piráti více začnou zajímat, co k Pirátům přivedlo ty, kterým bylo 40 a víc už když se to zakládalo :)) protože oni jsou teď v podobné situaci, sami.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: nemyslím si, že jsou naši uvolnění politici na tom existenčně závislí, spíš jsem myslel to, že jsme cílili na mladé voliče a ti mezitím zestárli a ty samé témata nejsou důležité pro mladé voliče o 8 let později. Program máme široký a určitě v tom se najde něco pro obě skupiny, ale holt někdo to musí vybrat a nacpat jim to jejich kanály
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: já to v zásadě chápu, ale není to pak jen převyprávění toho narativu, že se Piráti dostali "ke korytu"? tedy, že jsou na své kariéře politika existenčně závislí?

(pro mě ta skutečná "koryta" jsou ty miliardové tunely, ne zaopatření rodiny stálým zaměstnáním, z nějž padnou příjmy stejně na nájmy a běžné výdaje, ale tlumočím názor bubliny na netu...)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: Otázka je co je to jádro, od roku 2016-2017 (vzestup Pirátů) se trochu změnilo, dost lidí založilo rodiny a stalo se těmi normie a prostě nemají už tolik času vysedávat netu a přehrabovat se tunou informací a bohužel novou mladou generaci jsme nenalákali. Jakmile se ti narodí děcka, tak se ti priority rapidně otočí takže budou to jestli seženeš pro děcko školku/školu a budeš si moct dovolit slušné bydlení, zatímco nějaké vyšší dobro, které se tě přímo netýká se přesune dolů. A navíc i to jádro je dost názorově roztříštěné jak členové a co jedni uvítají, tím samým nasereš ostatní.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: voličské jádro ale jsou právě ti, kteří mají rádi pocit, že patří do nějaké "úzké skupiny", která má lepší informace.

Pojďme si nalít čistého vína: proč pořád věříš tomu, že máš vůbec šanci oslovit normie voliče a co si od toho slibuješ? (no jasně... politickou kariéru.. ale ve skutečnosti dosáhneš její antiteze. Lepší kariéru dělají třeba lidovci, kteří mají taky prakticky konstantní voličské jádro, které se jim nedaří rozšiřovat ani navzdory podivným experimentům....)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KLIP: Mohou, ale občané budou vnímat kontext, který má největší dosah. Což budou velcí influenceři, mediální domy apod. Z obecného pohledu je ti dost k ničemu, že úzká skupina chápe, že je to jinak než je to všude vykresleno.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KLIP: Tak ja dufam ze to neprejde, ono to nejak moc technicky zmysel nedava...
    KLIP
    KLIP --- ---
    XCHAOS: MO muze delat vystupy z fora jako prvni. Bejt exkluzivni muzou bejt sami. Kdo se zpravou prijde prvni, ma nejvetsi moznost uvest vlastni kontext. Kazdy problem ma vice reseni. Piratske reseni se uzavrit vic neni reseni novych problemu, ale je to navrat k tradici se starymi problemy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: no, vidím to stejně. Jenže vezmi si, politika funguje v symbióze s médii, novináři. A novináři potřebují jistou exkluziitu přístupu k informacím... proč by chodili na tiskové konference, když si všechno můžou přečíst na fóru? A to je asi ten problém... ta online demokracie, kterou jsme jako první v ČR rozjeli, kazí určitým skupinám jejich společenské rituály, no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: ééé, najdi si statistiky... jsi v ČR. U nás je málo i středoškoláků s maturitou, natož i vysokoškoláků. Být vysokoškolák u nás samo o sobě znamená nebýt uprostřed Gaussovy křivky, jako vysokoškolák nejsie normie v podstatě už ze statistické definice.... dobře, možná k volbách chodí větší procento VŠ, než zbytku populace, budiž, asi třetina populace k volbám nechodí vůbec... ale pointa je, že podstata té normálnosti je statistická a profese, které zmiňuješ, už vybočují z řada. Jsou průzkumy, že lidi, které zmiňuješ, nevolí Babiše.

Snaha udělat z Pirátů něco, co by fungovalo na Babišovy voliče, je pochopitelná, ale podle mě v zásadě marná. O tyhle voliče mají usilovat catch-all strany. Mají na to pí-ár experty. Mediální experty. Marketingové experty. Přesto všechno jim voliči utíkají, někteří k Babišovi, jiní rovnou k dezolátům. Piráti byli nebezpeční ve chvíli, kdy zaujali i jejich core voličskou základnu, nebo minimálně dospělé děti téhle voličské základny.

Vůbec je strašně zajímavé, komu Piráti přebrali voliče. Protože co jsem viděl takové ty diagramy, tak to hrozně přebíhalo. Netuším, jeslti nás ještě volí jádro, které nás volilo co já vím, v roce 2013 (?). Mezi lety 2013 a 2016 (? pamatuji si to správně) jsme udělali neuvěřitelný skok z cca 1.5% (první peníze za hlasy) na 4.9% (téměř jsme se dostali do EP, i když nakonec ne). Jenže přesně ti lidi, kteří za mnou tehdy chodili a chlubili se, že nás volili (pro spoustu z nich to byla jediná šance volit nějakou stranu, ze které znají někoho osobně), tak ti za mnou v posledních letech chodili, že kvůli tomuhle a támhletomu nás ale už rozhodně volit nemůžou.

Přiznám se, že já nějak především nechci zklamat ty, kteří nás volili v letech 2013-2016. A hlavně 2017. Bohužel, tahle doba se dnes jeví stejně vzdálená, jako tehdy devadesátá léta. Od té doby řešíme úplně jiné problémy, žijeme v úplně jiné době. Sleduju debaty na fóru. Někteří členové tam chodí, že jejich voliči jsou vystrašení Green Dealem a tedy by nejradši z Pirátů udělali nové Motoristy a traktoristy, nebo tak něco.
    KLIP
    KLIP --- ---
    nejsem priznivec, jen potencialni volic, a chci videt vsechno. Pirati jako otevrena politika leda houbelec. otevrenost skodi jenom zmrdum, co hrajou podle zmrdskejch pravidel. uzavrenosti nic nezpruhlednis. skoda, ue se pirati neprejmenujou na neco jineho, protoze jen skodi dobremu jmenu piratstvi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ééé, překlep, "organizovanost v politických stranách"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: budeš si to moc předplatit:
    Alternativní návrh usnesení k CF 24/2024 - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=67760

Popravdě - hodně jsem té otevřenosti fandil, ale média taky poslední léta hodně jedou paywally. Koho Piráti upřímně zajímají, tak by konečně měli udělat další krok a stát se registrovaným příznivcem nebo rovnou zažádat o členství. Třeba takoví Zelení mají řadových členů daleko více... jsme fakt malá strana. Tak koho fórum zajímá a je aspoň trochu příčetný a tedy schopný absolvovat "grillování" v místním sdružení - tak za to snad ty dvě kila ročně dát může?

(organizovat v politických stranách je třeba v takovém Německu daleko, ale řádově větší než u nás. jestliže žijete v demokratické zemi a zajímáte se o politiku, tak je prostě normální v nějaké straně být... není to žádné stigma, spíš je divné, jak je u nás takový ten postoj "cokoliv je lepší než komouši, prosím doneste mi cokoliv, jen abych to nemusel řešit já"... všichni chtějí politiku řešit tak, že budou chroustat popcorn a bavit se tím jako nějakou show...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam