JVMLOK: ééé, najdi si statistiky... jsi v ČR. U nás je málo i středoškoláků s maturitou, natož i vysokoškoláků. Být vysokoškolák u nás samo o sobě znamená nebýt uprostřed Gaussovy křivky, jako vysokoškolák nejsie normie v podstatě už ze statistické definice.... dobře, možná k volbách chodí větší procento VŠ, než zbytku populace, budiž, asi třetina populace k volbám nechodí vůbec... ale pointa je, že podstata té normálnosti je statistická a profese, které zmiňuješ, už vybočují z řada. Jsou průzkumy, že lidi, které zmiňuješ, nevolí Babiše.
Snaha udělat z Pirátů něco, co by fungovalo na Babišovy voliče, je pochopitelná, ale podle mě v zásadě marná. O tyhle voliče mají usilovat catch-all strany. Mají na to pí-ár experty. Mediální experty. Marketingové experty. Přesto všechno jim voliči utíkají, někteří k Babišovi, jiní rovnou k dezolátům. Piráti byli nebezpeční ve chvíli, kdy zaujali i jejich core voličskou základnu, nebo minimálně dospělé děti téhle voličské základny.
Vůbec je strašně zajímavé, komu Piráti přebrali voliče. Protože co jsem viděl takové ty diagramy, tak to hrozně přebíhalo. Netuším, jeslti nás ještě volí jádro, které nás volilo co já vím, v roce 2013 (?). Mezi lety 2013 a 2016 (? pamatuji si to správně) jsme udělali neuvěřitelný skok z cca 1.5% (první peníze za hlasy) na 4.9% (téměř jsme se dostali do EP, i když nakonec ne). Jenže přesně ti lidi, kteří za mnou tehdy chodili a chlubili se, že nás volili (pro spoustu z nich to byla jediná šance volit nějakou stranu, ze které znají někoho osobně), tak ti za mnou v posledních letech chodili, že kvůli tomuhle a támhletomu nás ale už rozhodně volit nemůžou.
Přiznám se, že já nějak především nechci zklamat ty, kteří nás volili v letech 2013-2016. A hlavně 2017. Bohužel, tahle doba se dnes jeví stejně vzdálená, jako tehdy devadesátá léta. Od té doby řešíme úplně jiné problémy, žijeme v úplně jiné době. Sleduju debaty na fóru. Někteří členové tam chodí, že jejich voliči jsou vystrašení Green Dealem a tedy by nejradši z Pirátů udělali nové Motoristy a traktoristy, nebo tak něco.