JVMLOK: Nemyslím si, že "normie" je urážka nebo nálepka, je to prostě pojmenování kategorie, která reálně existuje. Pan Novák, má 2 a půl dítěte, rozvedený, střídavá péče, bydlí v paneláku, jezdí v ojeté Škodě Octavia, bydlí v krajském nebo okresním městě, ale ne v Praze, atakdál. Kdyby přišel o práci, tak má dost problém, takže i když nevydělává nějakej majlant, drží se jí a spoléhá, že o ni nepřijde. Pracuje v něčem, hmm, ne ve státním, ale v něčem pseudosoukromém, co nejspíš závisí na veřejných zakázkách. Typický volič ANO nebo ODS.
Já tím nepohrdám. Já s ním soucítím, do jisté míry. Spíše on bude pohrdat mnou, z důvodů, které nemá smysl komentovat. Ale spíš mu budu ukradenej. Podstatný je, že já si můžu dovolit luxus nějakých myšlenek a hodnot, on spíše ne. Ve skutečnosti průměrnej normie volič nebude žádnej fanoušek fašismu nebo dokonce neonacismu. Bude se upřímně obávat Green Dealu, protože z něj tak nějak vyplývá, že si nejspíš nebude moci dovolit nový auto ani to ojetý, nebo tak něco. Nějaká svoboda Internetu nebo legalizace je mu upřímně jedno, trochu ho míjí i ta digitalizace, nejspíš. Nerozumí tomu, Internet ale má, možná má i Netflix (takže na co by řešil nějaký torrenty, nebo tak)
Prostě tohle je volič catch-all party, a já upřímně nevím, jak ho Piráti chtějí oslovit. Snad leda, kdyby to byl ten typ, co nás bude volit z recese. Je to přesně to, nad čím se zamýšlel třeba Patrik Zandl, když vysvětoval, že fakt nechápe, jak takovýho voliče chce Ivan oslovit (možná jeho manželku... protože má charisma, no...)
Jenže... my jsme prostě Piráty nezakládali proto, že bychom vymýšleli, jak tohoto normie voliče oslovit. Nejsme proti němu, nechceme mu komplikovat život.... ale ten požadavek snadného života pro normálnost a průměr některým z nás komplikuje život a jiným sice ani tolik ne, ale prostě nás neoslovuje. Společným jmenovatelem Pirátů bylo: nemáme koho volit! Nechceme zahazovat hlas, chceme chodit k volbám, ale přijde nám to všechno nepřijatelné, odtržené od reality, bez šance cokoliv sebeméně ovlivnit...
Piráti tu nejsou pro každého. Jsou proto, aby určitý typ voličů měl koho volit a měl z toho dobrý pocit. Funguje to 15 let. Jak to bude dál, to se uvidí. O jádro voličské základny jsme zřejmě zčásti přišli, ale myslím, že ani Piráti samotní nechápou, z jakých důvodů. Něco jsem se snažil vysvětlovat na fóru...