• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    KLIP
    KLIP --- ---
    XCHAOS: MO muze delat vystupy z fora jako prvni. Bejt exkluzivni muzou bejt sami. Kdo se zpravou prijde prvni, ma nejvetsi moznost uvest vlastni kontext. Kazdy problem ma vice reseni. Piratske reseni se uzavrit vic neni reseni novych problemu, ale je to navrat k tradici se starymi problemy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: no, vidím to stejně. Jenže vezmi si, politika funguje v symbióze s médii, novináři. A novináři potřebují jistou exkluziitu přístupu k informacím... proč by chodili na tiskové konference, když si všechno můžou přečíst na fóru? A to je asi ten problém... ta online demokracie, kterou jsme jako první v ČR rozjeli, kazí určitým skupinám jejich společenské rituály, no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: ééé, najdi si statistiky... jsi v ČR. U nás je málo i středoškoláků s maturitou, natož i vysokoškoláků. Být vysokoškolák u nás samo o sobě znamená nebýt uprostřed Gaussovy křivky, jako vysokoškolák nejsie normie v podstatě už ze statistické definice.... dobře, možná k volbách chodí větší procento VŠ, než zbytku populace, budiž, asi třetina populace k volbám nechodí vůbec... ale pointa je, že podstata té normálnosti je statistická a profese, které zmiňuješ, už vybočují z řada. Jsou průzkumy, že lidi, které zmiňuješ, nevolí Babiše.

Snaha udělat z Pirátů něco, co by fungovalo na Babišovy voliče, je pochopitelná, ale podle mě v zásadě marná. O tyhle voliče mají usilovat catch-all strany. Mají na to pí-ár experty. Mediální experty. Marketingové experty. Přesto všechno jim voliči utíkají, někteří k Babišovi, jiní rovnou k dezolátům. Piráti byli nebezpeční ve chvíli, kdy zaujali i jejich core voličskou základnu, nebo minimálně dospělé děti téhle voličské základny.

Vůbec je strašně zajímavé, komu Piráti přebrali voliče. Protože co jsem viděl takové ty diagramy, tak to hrozně přebíhalo. Netuším, jeslti nás ještě volí jádro, které nás volilo co já vím, v roce 2013 (?). Mezi lety 2013 a 2016 (? pamatuji si to správně) jsme udělali neuvěřitelný skok z cca 1.5% (první peníze za hlasy) na 4.9% (téměř jsme se dostali do EP, i když nakonec ne). Jenže přesně ti lidi, kteří za mnou tehdy chodili a chlubili se, že nás volili (pro spoustu z nich to byla jediná šance volit nějakou stranu, ze které znají někoho osobně), tak ti za mnou v posledních letech chodili, že kvůli tomuhle a támhletomu nás ale už rozhodně volit nemůžou.

Přiznám se, že já nějak především nechci zklamat ty, kteří nás volili v letech 2013-2016. A hlavně 2017. Bohužel, tahle doba se dnes jeví stejně vzdálená, jako tehdy devadesátá léta. Od té doby řešíme úplně jiné problémy, žijeme v úplně jiné době. Sleduju debaty na fóru. Někteří členové tam chodí, že jejich voliči jsou vystrašení Green Dealem a tedy by nejradši z Pirátů udělali nové Motoristy a traktoristy, nebo tak něco.
    KLIP
    KLIP --- ---
    nejsem priznivec, jen potencialni volic, a chci videt vsechno. Pirati jako otevrena politika leda houbelec. otevrenost skodi jenom zmrdum, co hrajou podle zmrdskejch pravidel. uzavrenosti nic nezpruhlednis. skoda, ue se pirati neprejmenujou na neco jineho, protoze jen skodi dobremu jmenu piratstvi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ééé, překlep, "organizovanost v politických stranách"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: budeš si to moc předplatit:
    Alternativní návrh usnesení k CF 24/2024 - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=67760

Popravdě - hodně jsem té otevřenosti fandil, ale média taky poslední léta hodně jedou paywally. Koho Piráti upřímně zajímají, tak by konečně měli udělat další krok a stát se registrovaným příznivcem nebo rovnou zažádat o členství. Třeba takoví Zelení mají řadových členů daleko více... jsme fakt malá strana. Tak koho fórum zajímá a je aspoň trochu příčetný a tedy schopný absolvovat "grillování" v místním sdružení - tak za to snad ty dvě kila ročně dát může?

(organizovat v politických stranách je třeba v takovém Německu daleko, ale řádově větší než u nás. jestliže žijete v demokratické zemi a zajímáte se o politiku, tak je prostě normální v nějaké straně být... není to žádné stigma, spíš je divné, jak je u nás takový ten postoj "cokoliv je lepší než komouši, prosím doneste mi cokoliv, jen abych to nemusel řešit já"... všichni chtějí politiku řešit tak, že budou chroustat popcorn a bavit se tím jako nějakou show...)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: "Normie" volič s největší pravděpodobností bude taky podnikatel, vysokoškolsky vzdělanej čšlověk, Vyšší střední třída s kvalitním vzděláním, cestovatel, bussinessman, farmaceut, pracovník ve služnách atp. Kdyby vás ne-volili jenom lidi, které popisuješ jako normie v tvém postu, tak máte 70pct. Mám pocit že ses zasekl někde strašně daleko v minulosti kdy znalosti IT byly výsadou několika vyvolených, přičemž dneska tě docela dobře možná v digitální gramotnosti přehrává kařdej třetí středoškolák.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ajaja, vidím velký špatný. Asi už si na fóru brzy nepočtu a budu odkázán na leaky vyvolených, co maj kontakty v médiích :(

Podpora zařazení návrhu Pavla Knežika a skupiny členů o reformě přístupu na jednání - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=67724
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Debata zákonodárců o ceně české muniční iniciativy | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/senator-kritizuje-municni-iniciativu-je-podle-nej-predrazena-nahravate-rusku_2409050045_tko
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: Nemyslím si, že "normie" je urážka nebo nálepka, je to prostě pojmenování kategorie, která reálně existuje. Pan Novák, má 2 a půl dítěte, rozvedený, střídavá péče, bydlí v paneláku, jezdí v ojeté Škodě Octavia, bydlí v krajském nebo okresním městě, ale ne v Praze, atakdál. Kdyby přišel o práci, tak má dost problém, takže i když nevydělává nějakej majlant, drží se jí a spoléhá, že o ni nepřijde. Pracuje v něčem, hmm, ne ve státním, ale v něčem pseudosoukromém, co nejspíš závisí na veřejných zakázkách. Typický volič ANO nebo ODS.

Já tím nepohrdám. Já s ním soucítím, do jisté míry. Spíše on bude pohrdat mnou, z důvodů, které nemá smysl komentovat. Ale spíš mu budu ukradenej. Podstatný je, že já si můžu dovolit luxus nějakých myšlenek a hodnot, on spíše ne. Ve skutečnosti průměrnej normie volič nebude žádnej fanoušek fašismu nebo dokonce neonacismu. Bude se upřímně obávat Green Dealu, protože z něj tak nějak vyplývá, že si nejspíš nebude moci dovolit nový auto ani to ojetý, nebo tak něco. Nějaká svoboda Internetu nebo legalizace je mu upřímně jedno, trochu ho míjí i ta digitalizace, nejspíš. Nerozumí tomu, Internet ale má, možná má i Netflix (takže na co by řešil nějaký torrenty, nebo tak)

Prostě tohle je volič catch-all party, a já upřímně nevím, jak ho Piráti chtějí oslovit. Snad leda, kdyby to byl ten typ, co nás bude volit z recese. Je to přesně to, nad čím se zamýšlel třeba Patrik Zandl, když vysvětoval, že fakt nechápe, jak takovýho voliče chce Ivan oslovit (možná jeho manželku... protože má charisma, no...)

Jenže... my jsme prostě Piráty nezakládali proto, že bychom vymýšleli, jak tohoto normie voliče oslovit. Nejsme proti němu, nechceme mu komplikovat život.... ale ten požadavek snadného života pro normálnost a průměr některým z nás komplikuje život a jiným sice ani tolik ne, ale prostě nás neoslovuje. Společným jmenovatelem Pirátů bylo: nemáme koho volit! Nechceme zahazovat hlas, chceme chodit k volbám, ale přijde nám to všechno nepřijatelné, odtržené od reality, bez šance cokoliv sebeméně ovlivnit...

Piráti tu nejsou pro každého. Jsou proto, aby určitý typ voličů měl koho volit a měl z toho dobrý pocit. Funguje to 15 let. Jak to bude dál, to se uvidí. O jádro voličské základny jsme zřejmě zčásti přišli, ale myslím, že ani Piráti samotní nechápou, z jakých důvodů. Něco jsem se snažil vysvětlovat na fóru...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    JVMLOK: ANO ten dojem jednoty vytvoří právě tím silným vůdcem. Řadový člen ANO je jednoduše čitelný: Předseda řekne, člen bez odmlouvání vykoná. Proto normie voliči mají ANO rádi, stačí jim důvěřovat předsedovi a zbyek volit podle jeho značky. Nestojí to voliče moc mentální námahy. Ale Piráti ale nejsou strana desginovaná na silného vůdce, takže tam tohle tak úplně fungovat nebude i když zrovna je předseda výrazná osobnost, voliči jsou podezřívaví k tomu, co ti ostatní straníci.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KAMAHL: 1) Zajímalo by mě, jestli řadoví členové ANO nebo jiných stran někdy přemýšleji o "normie voličích".
    Jakože...těch pár stovek Pirátů rozhodně není ani vizí, ani technologickejma a metodickejma dovednostma špička v oboru, ale ta arogance čišící z toho postu je neuvěřitelná.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    CAIDEL: Jakoby... přál bych si žít ve světě, kde osoba předsedy strany nemá zásadní význam, protože strana se hodnotí jako celek.

Tohle Piráti moc nezvládají. Silná osobnost předsedy (což Bartoš byl) není problém per-se, ale problém je, když ostatní členové jsou upozadění a nejednotní. Piráti se snaží do médií posílat různé lidi, to dobře, ale i tak se obávám, že pro spoustu lidí je strana jako celek špatně čitelná. Piráti neumí směrem k normie voliči vytvořit dojem, že jako strana bude podstatná většina členů prosazovat podobné priority a které to vlastně vůbec jsou nebo dokonce, že program je myšlen nějak zvlášť závazně pro zvolené zastupitele. Nehodnotím, nakolik tomu tak skutečně je nebo není, ale tohle je dojem, který vzniká, když média píšou o křídlech ve straně nebo diskusích na fóru plus je to i ve velké míře samozřejmě důsledek antikampaní, kterým se Piráti zatím neumí účinně bránit.

Pak situace jako změna předsedy, vypadá jako chaotická revoluce místo přirozené evoluce.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KAMAHL: Jistě. A?

Možná hledáš dalšího tuctového politika, stejného jak stovky jiných politiků. Já úplně ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL: v podstatě ano. To, co jsem navrhoval (nějak neformálně, skrze spolustraníky), bylo "vykopnutí směrem vzhůru" - tedy, aby se zaměřil na toho ministra, s možností návratu na pozici předsedy v čase, kdy bude mít fakt čas vést předvolební kampaň, ideálně parlamentní. Ale aby se nepřekrývala funkce ministra s funkcí předsedy strany... tohle ať si dělají STAN a podobní, ale podle mě u nás to byla ideální příležitost to předsedování aspoň na chvíli pustit a mluvit do médií za vládu a za ministerstvo, ale ne za Piráty jako celek.

Nevím, proč ho to nenapadlo nebo proč to nechtěl... možná si nebyl jistý, že by ho pak před volbami k tomu předsedování znovu pustili, taková věc je hodně o důvěře a dohodě se spolustraníky... prostě si myslím, že to chtělo pauzu a změnu, vystupoval 15 let relativně "rebelsky" a zastupoval alternativu a to prostě nebylo jednoduché přepnout na vystupování za úplně jiný tým (vláda) a udržet si stávající voliče a ještě nabírat voliče. Stárneme... nemůžeme být věčně "strana pro mladé"...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: souhlas.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    XCHAOS: Souhlasím a proto bylo divné, jak dlouho byl Bartoš na postu předsedy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZSIS: existujou silnější a slabší osobnosti, ok, ale koncept jediné arcisobnosti v každé struktuře... straně, firmě, státu... je mi fakt bytostně cizí Celá myšlenka demokracie byla o tom, že lidi na těchto exponovaných postech budou pravidelně rotovat, aby si na to moc nezvykli a nezabrali tu židli doživotně...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZSIS: U nas se Vudce taky zrovna nenosi. Protim v byznysu predchod od managementu k ledershipu a rozpoznani rezdilu mezi temi pristupy zasadne "meni kapitalismus zevnitr" i když je to 70 let po vydani "The Human side of Enterprise". Takze ne, nepicuju bezduvodne jen pro radost z kopani do Piratu. Leadership meni industrialni komplexy, s prichodama novejch generaci jsou standardni manazersky rutiny s korenama v armadni hierarchii a dogmatickej pristup k zadavani prace neudrzitelny. Ale jak jsme se dozvedeli, Leadershp neni o tom vyuzivat vnitrne motivovany lidi a stavet Y-kulturu. Leadership prudokuje diktatory a renegady a neprinasi zadnou relevantni alternativu. S cimz bytostne nesouhlasim, protoze mam tuhle transformaci nekolikrat za sebou i v takovejch odvetvich, kde si to clovek nedokaze predstavit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: ano, a ty digitalizace občas vázly i bez Pirátů...

Jinak ano, samozřejmě je mým cílem vytvořit společnost, kde lidi bez disciplíny, jako jsem já, nebudou terorizováni žádným násilím, monopolizovaným ani oligopolizovaným, státním ani privátním, a bude nám umožněno slastně přežívat a prokrastinovat. Proč bych proboha měl vymýšlet společnost, ve které by lidi s mými povahovými vlastnostmi trpěli? Bohužel to nemám tak jednoduché, jako echt levice, abych si zanadával na oligarchy v soukromých tryskáčích a zamoralizoval, že kdyby jezdili autobusem, tak bude všechno ok. Vím, že ten problém je daleko komplexnější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam