• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEB: Nech si ho nominuje niekto iny, ako svojho priznaneho nominanta, a mozu byt stastni spolu
    KEB
    KEB --- ---
    MAWERICK: sér na to, komu není rady tomu není pomoci

Já předpovídám že nejbližších parlamentních volbách, piráti ještě ze setrvačnosti těch potřebných 5% přeskočí. No a to bude jejich Labutí Píseň...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: Mno... Voliči za pravdu určitě dají... Ale mám silný pocit že to nebude tak jak si představuješ...
    KEB
    KEB --- ---
    Kdybyste v rámci zachování kontinuity a vztahu k našim spojencům k Ukrajině a s ohledem na bezpečnostní situaci ve světě. Rovnou sami nabídli lipavského setrvání ve funkci mohli jste být státotvorní a vyšlo by to stejně...

A vypnout fórum vám Radim taky! Špinavé prádlo se nepere na veřejnosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: faktem je, že když spolustraníci začnou vytahovat, jak jsme v eurovolbách propadli kvůli "Green Dealu", a nezmíní, že spousta celkem pro-zeleně smýšlejících jasně prohlásila, že nás přestane volit kvůli e-turistovi, tak je to zvláštní pocit... ale ano, splácali jsme dohromady věci, které byly pro jednotlivé segmenty voličského jádra vzájemně nepřijatelné. To se politické straně, co chce nabrat hodně agend, stane jedna dvě...¨

Abych ale nějak navázal: mě existence komunikačního kanálu, díky kterému se dají říkat do médií věci, které nejsou úplně populární a právě proto nedostávají až tak moc prostoru, přijde zajímavá sama o sobě. Jasně, zdánlivě tím není šanci nic ovlivnit, ale otázka je, jak chytře tenhle komunikační kanál byl v posledních letech využit a jestli v důsledku toho nakonec nezanikne...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: víceméně ten vývoj jsme všichni předpokládali, tedy vystoupení ze strany a odmítnutí jeho demise. Co bude zajímavé bude, jak se vyvine jeho další kariéra... jestli se o něj vládní strany poperou, nebo jestli zůstane v diplomacii v nějaké jiné formě...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JONY: popravdě, a dá se mu to vyčítat? Já nehodlám říkat Lipavskému, co má dělat se svojí kariérou. A ať on zase neříká Pirátům, že jsou komouši a že mají vypnout fórum. Za mě je to všechno, a za rok si to povíme u voleb, komu dají občané za pravdu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZSIS: heh, aha, sorry. asi jsem klikl, že u nich cílenou reklamu snesu, ale chápu. je to zlo, ty paywally...
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    hele a jak cist seznam zpravy kdyz jim nechci prodat dusi pres susenky pro nejakou cilenou reklamu a "radsi" bych reklamu normalni necilenou?

rad odkazem.
    mam za to ze to v piratskem klubu neni zcela zcestna otazka.
    KLIP
    KLIP --- ---
    JONY: no, to Piraty asi moc nesledujes. Ja ho beru za karieristu od chvile, kdy jsem si ho vsimnul. Do parlamentu se tehda dostal tusim jako posledni (17.?) poslanec za Piraty, coz bylo pro vsechny docela prekvapeni. Kdyz jsem si pak precetl, co na foru pise, tak jestli jsem nekoho nekdy tipoval na odhozeni dresu, tak to byl zrovna on, protoze se konzistentne vyjadruje mimo nejaky chapani pirastvi.
    JONY
    JONY --- ---
    XCHAOS: Lipavský především začal tíhnout ke kariéře. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Netušila jsem, že je to tak vážné, říká k Lipavskému pirátka Gregorová - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-gregorova-vysvetluje-proc-nikdo-nechce-vest-piraty-261737
    Protože ačkoliv my jako Piráti jsme měli v programu vystoupení z formátu 16+1 - teď už myslím 14+1, protože více zemí přestalo spolupracovat s Čínou -, tak právě na nátlak ODS se tak nestalo. A myslím si, že tohle jsou všechno indikace, že Jan Lipavský začal více tíhnout právě k tady těmto názorovým proudům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    A jednou zas ze socek:

Piráti odchází z vlády a končím tedy i já.

Mám radost, že se podařilo tolik skvělých věcí a že jsem mohl pracovat v tak úžasném týmu. Podařilo se nám nastartovat systémové změny, vytáhnout z popela roky mrtvé projekty.

Ale popořadě. Včera večer skončilo hlasování celostátního fóra Pirátské strany a velkou většinou odhlasovalo odchod z vlády. Ministři a náměstci proto končí a štafetu přebírají poslanci. Důvodem je samozřejmě nedůstojný přístup ze strany premiéra. Dlouhodobě jsme museli snášet nekonstruktivní jednání, třeba v oblasti rozpočtu, ale když se něčeho takového dopustí premiér, tak není na výběr. Není o čem jednat. Jen blázen by si myslel, že případný nový ministr za Piráty by dostal příležitost reálně plnit program.

Moc děkuji všem kolegům. Objevil jsem ve veřejné správě mnoho úžasných lidí, kteří chtějí věci měnit k lepšímu. Zvláštní poděkování patří Kabinetu digitalizace, ve kterém se sešel opravdu úžasný tým.

O tom, co se povedlo se rozepíšu v dalších postech, ale už teď vám mohu prozradit, že programové prohlášení vlády v oblasti digitalizace je po 3 letech ze 4 splněno ze 73 %.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KLIP: Nejde o to zalíbit se všem. Ale pokud chceme politické změny, tak se musíme dlouhodobě zalíbit alespoň 8 % voličů. Jinak nepřelezeš nikam a nikdo se s tebou nebude bavit. Také je důležitá dlouhodobost. Pokud si jen na 1 období, tak také nejsi moc důležitý.

Bez toho můžeš dělat aktivismus, avšak to je mnohem praktičtější v nějaké úzce zaměřené neziskovce. No a ta zas potřebuje i ty politické spojence.

A co je možná nejdůlžitější. Dlouhodobě potřebujeme změnu myšlení. Přeci nemůžeme být společností, která ignoruje změny klimatu, ochranu soukromí či technologický pokrok. To se musí opravdu alespoň trochu změnit celospolečensky. A na to je potřeba nějaký tlak (advokacie tématu).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KLIP: V podstatě rozhodnutí kašlat na core voličskou základnu padlo už v roce 2021, v souvislosti s nástupem PirSTAN koalice. Prostě z toho vyplynula spousta dalších věcí, které jsme si trochu naivně nepřipouštěli (my, kteří jsme měli pocit, že je to dobrý nápad, relativně... v kontextu tehdejší hrozby Orbánizace ČR pod vedením Babiše, nezapomínejme)

V současnosti se podle mě bude vývoj ubírat tak, že kariérní politici u Pirátů budou muset přehodnotit svojí kariéru (někteří i třeba mimo politiku - uvidíme, nepředbíjeme), a ten zbytek, co bude chtít politickou stranu dělat dál, i když toho času opoziční, se možná pokusí si tvrdé voličské jádro získat zpět, protože nebylo tak malé (podle mě něco kolem 4-6%, co by za to dali Zelení...)

Podle mě úplně nejhorší, co by se nám mohlo stát, není trajektorie Zelených - oni se možná ještě konsolidují a překvapí a možná i v souvislosti s vývojem kolem Pirátů, protože ne všichni naši původní voliči se budou chtít přeorientovat na STAN nebo na bůhvíkoho - ale spíš trajektorie Karoliny Peak po rozpadu Věcí Veřejných. Pořád jsou tady příklady vývoje stran po roce 1989, které skončily daleko hůře, než my. Vydržet 15 let není tak málo a já si myslím, že klidně ještě dalších 15 dáme...
    KLIP
    KLIP --- ---
    KEDRIGERN: To je prave ten problem, ze se snazite delat veci pro vsechny "obcane". Zalibit se vsem. A pritom serete na myslenky, na kterych strana stoji. Uzavirani jednani a vubec jakykoliv omezovani informaci (mimo GDPR a nebo jinak zakonem omezenych) kvuli medialnimu obrazu je sracka, protoze lidi budou informace stejne leakovat a vy prichazite o moznost ty informace uvest ve svem kontextu. A ti, co se o stranu zajmaji, zajima vas kontext. Kdyz se takhle dozvim o nejakym leaku z medii, tak zadnej kontext od strany nedostanu, ani si ho nemuzu udelat sam, protoze se do uzavreny diskuze nedostanu, takze mam jen prekrouceny kontext z medii.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: ano, že si nejde celý život vystačit s tím "jsme strana pro mladé", to je jasné. Spíš bych čekal, že se ti ex-mladí Piráti více začnou zajímat, co k Pirátům přivedlo ty, kterým bylo 40 a víc už když se to zakládalo :)) protože oni jsou teď v podobné situaci, sami.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: nemyslím si, že jsou naši uvolnění politici na tom existenčně závislí, spíš jsem myslel to, že jsme cílili na mladé voliče a ti mezitím zestárli a ty samé témata nejsou důležité pro mladé voliče o 8 let později. Program máme široký a určitě v tom se najde něco pro obě skupiny, ale holt někdo to musí vybrat a nacpat jim to jejich kanály
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: já to v zásadě chápu, ale není to pak jen převyprávění toho narativu, že se Piráti dostali "ke korytu"? tedy, že jsou na své kariéře politika existenčně závislí?

(pro mě ta skutečná "koryta" jsou ty miliardové tunely, ne zaopatření rodiny stálým zaměstnáním, z nějž padnou příjmy stejně na nájmy a běžné výdaje, ale tlumočím názor bubliny na netu...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam