KLIP: V podstatě rozhodnutí kašlat na core voličskou základnu padlo už v roce 2021, v souvislosti s nástupem PirSTAN koalice. Prostě z toho vyplynula spousta dalších věcí, které jsme si trochu naivně nepřipouštěli (my, kteří jsme měli pocit, že je to dobrý nápad, relativně... v kontextu tehdejší hrozby Orbánizace ČR pod vedením Babiše, nezapomínejme)
V současnosti se podle mě bude vývoj ubírat tak, že kariérní politici u Pirátů budou muset přehodnotit svojí kariéru (někteří i třeba mimo politiku - uvidíme, nepředbíjeme), a ten zbytek, co bude chtít politickou stranu dělat dál, i když toho času opoziční, se možná pokusí si tvrdé voličské jádro získat zpět, protože nebylo tak malé (podle mě něco kolem 4-6%, co by za to dali Zelení...)
Podle mě úplně nejhorší, co by se nám mohlo stát, není trajektorie Zelených - oni se možná ještě konsolidují a překvapí a možná i v souvislosti s vývojem kolem Pirátů, protože ne všichni naši původní voliči se budou chtít přeorientovat na STAN nebo na bůhvíkoho - ale spíš trajektorie Karoliny Peak po rozpadu Věcí Veřejných. Pořád jsou tady příklady vývoje stran po roce 1989, které skončily daleko hůře, než my. Vydržet 15 let není tak málo a já si myslím, že klidně ještě dalších 15 dáme...