ZSIS: no comment. to uz je snad schvalne nepochopeni.
nase kultura je svoboda. ja se tady citim velmi svobodne, a to jsem limity svobody docela prozkoumala. a tady ceska verze mi přijde nastavena fakt dobře jako.
nemusime se niceho moc bat. muzu jit kamkoliv, kdykoliv, a delat tam cokoliv, pokud tim neprudim nekoho jineho. Kdyz uz i děláš neco trosku zlobivého, jako třeba nějaká hudební produkce venku, a přijdou policajti, tak te neberou na strážníci, ale v pohodě s tebou pokecaj a treba i hledej reseni, které funguje pro obě strany. To když říkáš třeba Americanovi, tak úplně citis jak se mu z toho toci hlava a dělají mžitky před očima od úžasu.
ja myslím, ze ty vůbec nedoceňuješ, jak vzácna tahle svoboda je. v Evropském meritku. Nemluvě o celosvětovém.
Funguje to proto, že tady mame společenský konsenzus, ze to takhle chceme mít, a vesmes ho všichni ho respektujeme. Nikdo tady nezapaluje auta, nikdo nestřílí na ulici a podobne ulety. Tim pádem tady neni potřeba tvrde ruky, která by takový nešvar potírala. Takže navzájem mezi sebou jednáme v rukavičkách. Satenovych.
Jenže tenhle stav je křehký, protože pokud do takového nádherného klidného jezírka vypustis žraloka, tak hned nabyde pocitu, ze přišlo posvícení, a okamzite začne dělat peklo. Další žraloci pak zaciti krev, nachomytnou se, a Švédsko 2024 je na světě. Case closed.
Ano, Evropská spolecnost se michala. U nas v nejake nemecko-cesko-rakousko-uhersko-zidovske rovine. A z nějakého důvodu to fungovalo a popravdě funguje dodnes, i když ten germánský element se vytratil. Každopádně nějaké historické rozbory jsou mi docela ukradeny, protože důležité je, jak je to ted a tady.
(BTW takovy silver lining komunismu IMO je, ze tady zakonzervoval nějakou československou bublinu, zatímco okolite státy - Rakousko, Nemecko - se otevíraly migraci.)
Ty zijes ve Vidni pry. Jdi tam na prochazku jak je Das Werk nebo Grelle Forelle. Ty kluby jsou hned u Dunaje v oblasti která odpovídá asi prazskemu Podoli, IMO. A řekni mi, zda jsi se tam citil bezpečně, jo? Ja teda vůbec ne. Mela jsem docela nahráno a uz bych tam šla jen Uberem primo před bránu klubu. A to je prosím pěkné Viden “nejlepší mesto pro život” podle nějaké chytropublikace. My ass.
Staci ti to? Uz vic na tohle tema bych fakt nechtěla elaborovat.