PULNOC: hele, jsi poměrně nesourodá hromada náhodných myšlenek a nevím, co tě vlastně přivádí do tohohle klubu. V jiném jsem tě naopak viděl kapitalismus propagovat :-) (konkrétně šlo o to extermpore v Sexseznamce...)
Není kapitalismus jako kapitalismus, ve fungujícím, nemonopolizovaném kapitalismu se pružná nabídka setká s pružnou poptávkou a všichni jsou celkem spokojení a ani nemají nějaký pocit, že by o nějaký velký kapitalismus šlo. Samozřejmě, pokud máš nepružnou poptávku (prostě za něco jsi ochotná dát jakoukoliv cenu) a současně strana nabídky je odhodlaná být taky nepružná (tedy může si dovolit šponovat cenu libovolně vysoko), vypadá to jako dnešní doba: svět na pokraji války a v řadě míst už ve válce, USA na pokraji občanské války, polarizace společnosti, realitní bublina, celkově blbá nálada všech.
Lidi, co to nenávidí, říkají "kapitalismus", lidi, kteří to vidí pozitivně, říkají "volný trh". Alternativa je, že tě někdo bude honit do práce bičem a nebo v horším případě, nebude tě potřebovat vůbec. Samozřejmě, že snaha zakládat komunity selhává. Zkusil jsem kapelu, firmu, politickou stranu. Jediné, co jsem nezkusil založit, je v podstatě rodina.
Chápu nelehkou situaci řady lidí v dnešním světě, ale trolling mi přijde jako neuspokojivé řešení, které navíc ani není řešení. Máš podle mě na víc.